FILMEZZUNK.HU
A 7 legemlékezetesebb Gene Wilder film

A 7 legemlékezetesebb Gene Wilder film

8079

Gene Wilder legjobb filmjei

Gene Wilder amerikai színész, forgatókönyv író és komikus. Kezdetben színházakban tevékenykedett, ezután 1962-ben megkapta első tévés szerepét az Armstrong Circle Theatre című sorozatban. Az évek során a filmtörténelem egyik leghíresebb alakjává nőtte ki magát. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük azt a hét alkotást, amelyek nekünk a legjobban tetszettek tőle.

7. Dutyi dili (Stir Crazy, 1980)

Egy fatális véletlen folytán a bankrablók helyett két harkálykosztümös (Richard Pryor, Gene Wilder), puhány reklámembert tartóztatnak le és ítélnek 125 év börtönre. Harry nem tudja komolyan venni a dolgot, biztos benne, hogy nemsokára olyan könnyen kiszabadulnak, mint ahogy bekerültek. Ám a helyzet valahogy nem akar jobbra fordulni, ezért kénytelenek a sarkukra állni, ha nem akarják ebben a nehézfiúktól hemzsegő társaságban egy zsákban végezni. Ezért bőszen tettetik a nagyfiút, nem kis hatást gyakorolva a börtönlakókra.

6. Száguldás gyilkosságokkal (Silver Streak, 1976)

Furcsa utasok gyűlnek össze azon a vonaton, amelyik Amerika egyik partjáról a másikra száguld. George Caldwell (Gene Wilder), a rossz modorú könyvszerkesztő ezen a vonaton találkozik Hilly Burnssel (Jill Clayburgh), aki egy történész professzor asszisztenseként dolgozik. Viharos gyorsasággal lobbannak szerelemre egymás iránt, ám minden ellenük szól: váratlanul kiderül, hogy Burns főnökét valaki megölte, és a furcsa páros nekiindul, hogy megkeresse a gyilkost. Caldwellt kidobják a vonatból és csak egy kisstílű autótolvajnak köszönheti, hogy még időben visszakerül a robogó járműre, és megmentheti a szerelmét.

5. Fényes nyergek (Blazing Saddles, 1974)

Különös városka fekszik a vasút mentén. Rock Ridge-ben mintha mindenkit Johnsonnak hívnának. Hedley Lemarnak gyanús üzelmei, de jó politikai kapcsolatai vannak. Céljai érdekében úgy határoz, hogy tönkreteszi a várost. Ki is végezteti egyik emberével a régi seriffet. A város új embert kér a kormányzótól. Hedley ráveszi, hogy nevezze ki az első vadnyugati fekete seriffet. Bart verekedésbe keveredik, bíróság elé kerül, és súlyos büntetést kap: ő lesz az új seriff.

4. Nászéjszaka kísértetekkel (Haunted Honeymoon, 1986)

Egy híres rádiós személyiség (Gene Wilder) egy napon rászánja magát a nősülésre, és arájával, aki egyben kolléganője is, egy távoli vidéki kastélyba utazik. Frigyüket mindenki nagy örömmel fogadja, kivéve persze a házban lakó szellemeket. A kísértetkastélyban nem a mézeshetekhez kívánatos nyugalmat találják, hanem lépten-nyomon az életükre törnek. Ráadásul házigazdájuk, a meglehetősen férfias vonásokkal rendelkező nagynéni sem nézi őket igazán jó szemmel, mert meggyőződése, hogy unokaöccse újabban nagyon furcsán viselkedik: biztosan ő a farkasember.

3. Vaklárma (See No Evil, Hear No Evil, 1989)

Wally (Richard Pryor) és Dave (Gene Wilder) amolyan civakodó jó barátok. Újságos standjuk van New York egyik forgalmas helyén, és jól kiegészítik egymást: Wally vak, Dave pedig süket. Egy nap hullát találnak a bódéjuk előtt. Nem kétséges, gyilkosság történt. Wally és Dave lesznek az első számú gyanúsítottak, letartóztatják őket. Dave süket, Wally pedig vak, így nem tudnak elég információval szolgálni a rendőrségnek ahhoz, hogy tisztázzák, nem ők a tettesek.

2. Az ifjú Frankenstein (Young Frankenstein, 1974)

Dr. Frankenstein (Gene Wilder) sikeres egyetemi tanár, akinek múltját azonban beárnyékolja nagyapjának vitatott munkássága. Mikor megtudja, hogy ő örökölte meg a család erdélyi kastélyát, rögvest odautazik, hogy szemügyre vegye a birtokot, mit sem törődve menyasszonyával, aki a tengerentúlon maradt. A kastélyba megérkezve a doktor úgy dönt, folytatja nagyapja félbe maradt kísérletét.

1. Willy Wonka (Willy Wonka & the Chocolate Factory, 1971)

Az egész világ meglepődik, amikor a híres csokigyáros, Willy Wonka (Gene Wilder) sok éves rejtegetés után kihirdeti: öt szerencsés kiválasztott körülnézhet a gyárában, meglesheti híres csokoládéinak titkát, és mindezek tetejébe élete végéig ingyenes ellátást kap a Wonka termékekből. Senki sem szeretné jobban ezt a díjat, mint az ifjú Charlie (Peter Ostrum), de a családja túl szegény ahhoz, hogy a drága Wonka csokikból vásároljon, márpedig így semmi esélye, hogy egyhez hozzájusson abból az öt csokiba rejtett aranytallérból, mely a belépést jelentené. Ám a mozi világában éppen az a csodálatos, hogy minden megtörténhet…

A filmtörténelem 10 legviccesebb színészpárosa

Kihagytuk kedvenc filmedet a legendás színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Gene Wilder produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt)

//milos//


Article Tags: · · · · · · · ·