FILMEZZUNK.HU
Az út mely előttük áll… - 10 Road Movie film (2021)

Az út mely előttük áll… – 10 Road Movie film (2021)

2530

Az út mely előttük áll… – 10 Road Movie film (2021)

Ezekben a kalandokban az a különleges, hogy mindenféle műfajt jól ki lehet bontani bennük, hisz a cselekménynek tökéletesen áll ez a fajta sokszínűség. A szabadság érzésének átélése a következő produkciók mozgató ereje. Nagy múltra tekint vissza a Road Movie. Most nem átfogó, sokkal inkább egy könnyedebb hangvételű összeállításra szeretném Önöket invitálni. A nem túl távoli múlt nagyobb utazásait boncolgatom, mely még talán meglehetősen frissen él az emlékezetünkben. A nagy pozitívuma eme filmeknek, hogy tág határok közt lehet bennük mozogni, és így ezek a road moviek mindenkinek okozhatnak kellemes időtöltést. Természetesen lehetetlenség egy teljes listát készíteni e témáról, hisz nagy mélységgel rendelkezik, és akkor nem is hagyhatnám ki az olyan ismeretlenebb filmeket sem, mint pl. az Előzést Dino Risi-vel, mely 1963-ban született.

A klasszikusnak számító Szelíd motorosokban a szabadságvágyat Dennis Hopperrel és Peter Fondával közösen éljük át a mocijukon ülve. Wim Wenders is bemutatkozik a maga Road Movie-jával, így Ő sem maradhatott ki az előzményből, hisz elkészítette rendhagyó kultfilmjét, a Párizs, Texas-t. A méltatlanul kevesett játszott Pacino-Hackman-féle Madárijesztőről, és az 1971-es Száguldás a Semmibe c. filmekről se felejtkezzünk meg. Az 1978-as Convoyban Cris Cristofferson talán a leghíresebb szerepében tanítja “kesztyűbe dudálni” kamionsofőrként a megyei zsarukat, előtte pedig egy évvel Burt Reynolds és Sally Field is hasonló cipőben járt a Smokey és a Banditában.

Leginkább a 90-es évektől volt nagyon erős a Road Movie jelenléte, ahonnan rögtön képesek vagyunk négy alapművet is kiemelni a nagy tömegből. David Lynch összehozta a Veszett a Világ-ot melyben még az akkori remeklő Nicolas Cage és szerelme, Laura Dern borzolta a kedélyállapotunkat. Ridley Scott kiválasztott két bátor csajszit – Geena Davist és Susan Sarandont –, és az utolsó nagy kalandjukat mutatja be egy ragyogó drámai történetben, a Thelma és Louise-ban. Az akkor még csupán szárnyait próbálgató Quentin Tarantino tollából született meg a Tiszta Románc és a Született Gyilkosok, melyből Oliver Stone készített egy rendhagyó, minden szabályt felrugó, máig hatásos klasszikust. Woody Harrelson és Juliette Lewis brillírozása úgy hiszem sokunk kedvence… igaz, drága barátom… Attikám ? ?

Most akkor nézzük az útak filmjeit, sorrendben 10 db állomásnál meg-megállva a legjobb felé haladva…

10. Kéjutazás (2001)

Az akkor még ismeretlen J.J. Abrams agyából kipattanó forgatókönyvet a rendező, John Dahl mértani pontossággal repítette B. kategóriás szintre az akkor még fiatal Paul Walkerrel. Három fiatal jó poénnak tartotta a CB rádióval szórakozni, és az úton lévő kamionosokat átverni. A viccre meglehetősen ráfaragnak a srácok, mert belefutottak egy alacsony humorérzékű félhülyébe, aki addig nem nyugszik, míg fel nem trancsírozza őket a tizennyolckerekűjével.

Az út mely előttük áll… - 10 Road Movie film (2021)

9. Terhes Társaság (2010)

Phillips jól ráérzett arra, hogy a legkattantabb figuráját a Másnaposokból áthozza az új projektjébe, és összerakja az akkori legmenőbb színésszel. Ennek eredménye, ahogy a bevételi számok is mutatják, igencsak kifizetődő volt. Robert Downey Jr. és Zach Galifianakis duójának közös útjára mi biztosan nem fizetnénk be. Galifianakisnak a rendező szinte jogosítványt adott arra, hogy elmeroggyant legyen, de az volt az érzésem, Ő ezzel a lehetőséggel itt alaposan visszaélt.:)

Terhes társaság (2010)

8. Cool Túra (2000)

A következő Phillips-féle “utas” filmben egy újabb brigáddal izgulhatunk egy videókamerás felvétel miatt. Itt most nem az út a fontos, hanem azon karakterek, akiket az utazás során ismerünk meg. Phillips hat évvel az egyetem befejezése után hozta össze saját élményeiből a filmet, amiről annyi jut eszembe: ha neki ilyenek voltak az egyetemi évei, akkor nehezen lehetett unatkozni a társaságában. Megkapunk mindent, ami egy tervezetlen utazástól kaphatunk: különféle járműveket, hátborzongató szállodákat, érdekes éttermi személyzetet, pénzhiányból adódó problémákat… Igazi pofaszakadós kis alkotás volt anno, jól emlékszem rá. A folytatás azonban már felesleges volt.

Cool túra (Road Trip, 2000)

7. Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni Amerika (2006)

Szenzációs provokáció a Borat, mely úgy mutatja be az amerikai népet az Ő érdekes látásmódján keresztül, ahogy még sosem láttuk. A szatíra túlmutat a színtiszta őrületen, amit itt nehezen vagyunk képesek befogadni. A film igazán vicces pillanatai kétségtelenül azok, mikor a közreműködő emberek félreérthetetlenül néznek rá hősünkre… és valóban elborzadnak, vagy meghökkenek a szereplők. Az útja egy örök emlék marad, mely beleég az agyunkba egy életen át…

Sacha Baron Cohen főszereplésével jöhet a Borat 2!

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · ·