FILMEZZUNK.HU
Befutott a Gyurcsány-film első előzetese

Minden hazai mozi vetíteni fogja az Elk*rtuk című Gyurcsány-mozifilmet, amihez új előzetes is érkezett

997

Minden hazai mozi vetíteni fogja az Elk*rtuk című Gyurcsány-mozifilmet, amihez új előzetes is érkezett

“Elk.rtuk. Nem kicsit, nagyon.” Ki ne emlékezne erre az ominózus beismerésre, melyet maga Gyurcsány Ferenc mondott a 2006. május 26.-i Őszödi beszédén. Art besorolást adott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az Elk*rtuk című magyar játékfilmnek. Ez azt jelenti, hogy  nemcsak a multiplexek, de az ország összes artmozija vetítheti a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatását, valamint az utána kialakult politikai helyzetet és hangulatot, valamint az azt követő történéseket feldolgozó politikai krimit, ugyanis az NMHH döntése alapján a film megfelel a hazai művészfilmek kritériumainak.

A közlemény szerint kezdetben ugyan megtagadták, aminek az volt az indoka, hogy „nem hordoz megfelelő művészeti értéket a film”, a Nemzeti Filmiroda azonban máshogy gondolta. A közlemény arra is kitért, hogy később az NMHH azoknak a forgalomba kerülő filmeknek ad art minősítést, amelyek művészi értékükkel hozzájárulnak a magyar, az európai és az egyetemes audiovizuális kultúra fejlődéséhez, vagy amelyet a bizottság oktatási, kulturális szempontból jelentősnek, magas művészi színvonalúnak ítél. Kálomista Gábor producer az Indexnek adott interjújában korábban úgy fogalmazott: a filmjét politikai okokból próbálja ellehetetleníteni a Budapest Film. A szervezet és a Cinema City mozihálózat ezt az állítást cáfolta és ígéretet tettek: ha sokan akarják megnézni a filmet, akkor többször vetítik majd.

“Elhárult az akadály az elől, hogy az art mozik is vetíthessék az Elk*rtuk című filmet.”

– jelentette ki a film producere, Kálomista Gábor. A filmet Gábor mellett Helmeczy Dorottya jegyezte. A filmmel kapcsolatban a BBC budapesti tudósítója azt írta, hogy ez az első magyar politikai thriller, ami belemélyeszti a fogát a magyar ellenzékbe. Érdekesség, hogy a Corvin moziban az elővétel első napján elfogytak a jegyek. A filmalkotást október 21-től vetítik a mozikban.

Szerző: MéziMcFly

Hatalmas az érdeklődés a Gyurcsány-film iránt, ám a mozik egyelőre félnek nagy számban vetíteni


Article Tags: · · ·