FILMEZZUNK.HU
Újabb magyarnak ünnepelhettünk az idei Oscar-díjátadón! - Sipos Zsuzsanna

Újabb magyarnak ünnepelhettünk az idei Oscar-díjátadón!

736

Újabb magyarnak ünnepelhettünk az idei Oscar-díjátadón!

94. alkalommal osztotta ki az Oscar-díjakat az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája. A gálán történtek meglepetések is, és születtek kisebb-nagyobb rekordok is, de magyar szempontból mindenképp az idei díjátadó legfontosabb eseménye, hogy Sipos Zsuzsanna Oscar-díjat nyert a Dűne díszletberendezőjeként.

Újabb magyarnak ünnepelhettünk az idei Oscar-díjátadón! - Sipos Zsuzsanna

A második legtöbb, összesen 10 jelölést kapott Dűne nyerte végül idén a legtöbb díjat, összesen 6-ot, köztük A legjobb látványtervezés elismerését, amelyet Patrice Vermette látványtervező és Sipos Zsuzsanna díszletberendező vehetett át, vagyis idén is született magyar Oscar-díj.

A legjobb film egyébként a CODA lett, amely nemcsak azzal írt Oscar-történelmet, hogy mind a három jelölését díjra váltotta, hanem azzal is, hogy az Apple Original első filmjeként elnyerte a legjobb film Oscar-díját, ráadásul úgy, hogy ez az első olyan alkotás a kategóriában, amelynek szereplői zömében siketnémák, a legjobb férfi mellékszereplő díját elnyerő Troy Kotsur pedig az első Oscar-díjas siket férfi (az első díjazott siket színész az a CODA-ban ugyancsak szereplő Marlee Matlin volt, aki 1987-ben elnyerte az Oscart az Egy kisebb isten gyermekei női főszerepéért).

Oscar-díjátadó 2022: Will Smith végre megkapta, tarolt a Dűne!

(Via Origo.hu)


Article Tags: · · · · ·