FILMEZZUNK.HU
A 10 legjobb dráma a 2010-es évekből

A 10 legjobb dráma a 2010-es évekből

3519

A 10 legjobb dráma a 2010-es évekből

A filmdráma az egyik legtágabb műfaj, ugyanis rengeteg másik műfajjal kapcsolódhat, valamint több alműfaja is lehet, például melodráma, életrajzi dráma, történelmi dráma. Jellegzetesen társadalmi problémára hívja fel a figyelmet, bizonyos jelenségekkel kapcsolatban kritikát, kevésbé ismert álláspontot fogalmaz meg, mindezt a realitással párosítva. Ezen lista egy listasorozat része, amely a filmtörténet legmeghatározóbb drámáit sorolja fel 2020-tól visszamenőleg.

10: Némaság

Rodrigues atya és Garupe atya küldetése hírt hozni régi tanítójukról, Ferreira atyáról, azonban kiderül, hogy Japánba vándorlása óta az ottani inkvizítorok célja a kereszténység felszámolása területükön. Keresztény szimbólumok birtoklásáért halálbüntetés jár, aki gyanús, azt keresztény kegytárgyak meggyalázására kötelezik. A két atya ennek tudatában indul útnak és válik az ottani bujkáló kereszténység rövid távú reményévé, majd az idő múlásával őket is utoléri a választási kényszer az életük és a hitük között.

Némaság (Silence, 2016)

9: Fogságban

Egy családi találkozó közben két kislány félrevonul, majd eltűnnek. Az egyetlen biztos nyom, ami a lányokhoz vezethet, egy lakókocsi, aminek tulajdonosát elkapják, majd vád hiányában szabadlábra helyezik. Miközben a rendőrség folytatja a nyomozást, az eltűnt lányok apjai magánakcióba kezdenek a feldolgozhatatlan reménytelenség miatt. A Fogságban a filmnézőt beszippantja a cselekménybe és kénytelenek vagyunk elgondolkodni a felvetett dilemmán: ha eltűnik a gyermeked, hajlandó lennél az életed feláldozni, hogy előkerítsd?

Fogságban (Prisoners, 2013)

8: Fekete hattyú

Nina a balerina megkapja a Hattyúk tavának főszerepét, azonban a darabért felelős vezetőnek kétségei merülnek fel a szerep kettőssége és a táncosnő karaktere miatt. A főszerep magában hordozza a fehér hattyú szerepét, amely a kecsesség és ártatlanság megtestesítését jelenti, valamint a fekete hattyú szerepét, amely csalfaságot és érzékiséget szimbolizál. A Fekete hattyú bemutatja Nina fájdalmas útját a tökéletes szerep felé, amely teljes átformálódást kíván a színpadon kívül is.

Fekete hattyú (2010)

7: A fegyvertelen katona

Desmond Doss (Andrew Garfield) a II. világháború idején elhatározza, hogy bevonul a hadseregbe önkéntesként, azonban hite szerint nem viselhet fegyvert. Nézetei miatt kívülállónak tartják a kiképzésen, ki sem akarják engedni a frontra, majd felcserként kerül a harcmezőre, ahol a bátorságában eddig kételkedők az életüket köszönhetik neki. A film igaz történet alapján készült, Desmond Doss-t az USA a legmagasabb rangú katonai kitüntetéssel díjazta bátor cselekedeteiért.

A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge, 2016) - Kritika

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · ·