FILMEZZUNK.HU
A legjobb életrajzi filmek

8 elképesztően izgalmas életrajzi film, amit vétek lenne kihagyni

60284

4. Snowden /2016/

Edward Snowden (Joseph Gordon-Lewitt) azon kevesek közé tartozik, aki számítógépes szakemberként belelát az amerikai hírszerzés titkos műveleteibe. Azt azonban még mondhatni senki sem merte megtenni, hogy az ott elkövetett súlyos visszaélésekről bizonyítékot szerezzen az áthatolhatatlan biztonsági rendszeren keresztül, és kiszivárogtassa az információkat. Snowden egész karrierje, kényelmes amerikai élete egy csapásra véget ér az emberfeletti bátorságot igénylő leleplezés jóvoltából.

A Snowden fájlok (Snowden, 2016)

3. A zongorista /The Pianist, 2002/

Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody) jóvágású lengyel zongorista. Családja zsidó származása miatt azonban nem sok lehetősége van kibontakoztatni tehetségét a német megszállás után. A film döbbenetesen valósághűen mutatja be a gettók bűzös, halállal fenyegető, kimondhatatlan borzalmát, az elválás és soha vissza nem térés szörnyű fájdalmát, az állandó halálfélelmet, és azt a megrökönyödést, amit a gettóból kilépve Szpilman megtapasztal: a friss, illatos, színes, üde látványt, mely a felszín alatt ugyanúgy feszültségekkel teli, ahol nem sok esélye van egy legyengült zsidónak a túlélésre.

A zongorista (The Pianist, 2002)

2. A remény bajnoka (Cinderella Man, 2005)

James Braddok (Russel Crowe) valaha rendkívül sikeres bokszoló volt, de mára visszavonult. Ha azonban az embernek felesége (Renée Zellweger) és a gyerekei vannak, a kiadás mindig hatványozott. Braddok így Csipkerózsika után szabadon hosszú álom után ébred a valóságba: a bokszvilág megváltozott, az ellenfelek veszedelmesebbek, neki pedig nem sok esélye van, de ott a remény, ami erősebb a vereségnél.

A remény bajnoka (Cinderella Man, 2005)

1. 12 év rabszolgaság /12 Years a Slave, 2013/

Az amerikai polgárháború előtti időkbe, 1841-be repít vissza Steve McQueen filmje. Akkoriban északon leányálom volt a feketék élete a déli rabszolgák mindennapos szenvedéseihez képest. Ki ne tapasztalta volna meg ezt a saját bőrén, ha nem Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), a tehetséges hegedűs, akit délre utaztatva arra kényszerítenek, hogy egy fehér ember, Edwin Epps kizárólagos (Michael Fassbender) tulajdonát képezze, aki kegyetlenül bánik védtelen szolgáival szemben. Vajon mennyi esélye van egy olyan rabszolgának, mint Solomon, viszontlátni a New Yorkban maradt családját?

Benedict Cumberbatch 12 év rabszolgaság

Halálos fegyver 5: Jöhet a folytatás?

Életrajzi filmek toplistánkból kimaradt a kedvenced? Kérünk írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy szerinted melyik az az alkotás melynek még helye lenne az életrajzi filmek összeállításunkban!

//Jana//

Mentés

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · · · ·