FILMEZZUNK.HU
TOP 10 dráma a 1990-es évekből

A 10 legjobb dráma a 1990-es évekből, amiket mindenképpen látnod kell

4955

A 10 legjobb dráma a 1990-es évekből, amiket mindenképpen látnod kell

A filmdráma az egyik legtágabb műfaj, ugyanis rengeteg másik műfajjal kapcsolódhat, valamint több alműfaja is lehet, például melodráma, életrajzi dráma, történelmi dráma. Jellegzetesen társadalmi problémára hívja fel a figyelmet, bizonyos jelenségekkel kapcsolatban kritikát, kevésbé ismert álláspontot fogalmaz meg, mindezt a realitással párosítva. Ezen lista egy listasorozat része, amely a filmtörténet legmeghatározóbb drámáit sorolja fel 2020-tól visszamenőleg.

10: Harcosok klubja

Egy irodai dolgozó és egy szappankészítő megismerkednek és létrehozzák a harcosok klubját, amelynek célja a társadalmi feszültségek levezetése. Egyre nagyobb és láthatóbb terveket szőnek, mozgalmuk világméretűvé válik. Főhősünk – akit Edward Norton alakít – a posztmodern térben az egyén válságát szemlélteti, amelyre a gyógyír az önmagából hiányzó dolgok keresése. A fogyasztói társadalom oszlopai, a reklámok által sugallt és a valós, egyéni értékrend különbözése által létrejövő feszültséget mutatja be a napjainkra kultfilmmé vált Harcosok klubja.

Harcosok klubja (1999)

9: A gyűlölet

Három francia külvárosi gettóban élő barát – a zsidó Vinz, a fekete Hubert és az arab Said – napján keresztül nyerünk betekintést a bevándorlók kilátástalan, elszigetelt életébe. Az előző esti rendőrségi rajtaütésen egy pisztolyt elhagytak, amit a három barát egyike megtalált és magához vette, azonban akkor még nem tudta, hogy ez a pisztoly a következő napon megváltoztatja mindhármuk életét.

Az amerikai zavargásokra reagálva | A gyűlölet 1995 (La Haine)

8: Truman show

Truman Burbank boldogan éli átlagosnak tűnő házas életét, azonban furcsa jeleket kezd el felfedezni maga körül, majd hamarosan szembesül az igazsággal: életének teljes környezete csak díszlet és az őt körülvevő emberek mindegyike színész. A sokkoló felismerés, amivel saját magát egy tv műsor főszerepébe pozicionálja, arra készteti, hogy kitörjön eddig valósnak hitt világából, azonban ehhez az első lépés: kikerülni a kamerák kereszttüzéből.

Truman Show 1998

7: Amerikai história X

Derek Vinyard egy neonáci skinhead, akit egy éjszaka két fekete ki akar rabolni, azonban ő rajtakapja a törvénysértőket és végez velük, aminek következtében lecsukják. A börtönélet teljesen megváltoztatja őt, előítéleteit félretéve erőszakmentes életet szeretne kezdeni szabadlábon, viszont korai tevékenysége erősen befolyásolta öccse világnézetét, aki – Derek börtönévei alatt – hasonlóan erőszakos rasszistává vált, mint amilyen bátyja volt.

Edward Norton - Amerikai história X

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · ·