FILMEZZUNK.HU
10 valós eseményeken alapuló film, amelyben az alkotók fontos részleteket rejtettek el

10 valós eseményeken alapuló film, amelyben az alkotók fontos részleteket rejtettek el

8224

Valós eseményeken alapuló filmek

A film varázslatos világában nem mindig van hely a valóságnak. Könnyű hibákat ejteni még dokumentumfilm forgatás közben is. De mi van akkor, ha ezek a a narrációs hiányosságok valójában nem hibák, hanem trükkök, amik arra késztetik a nézőket, hogy valami fontosabbra figyeljenek? Cikkünkben 10 mély jelentéssel bíró filmet gyűjtöttünk össze, amik valós esemény alapján készültek és szinte biztos, hogy többször is meg akarod majd nézni őket.

1) A nemek harca (2017)

10 valós eseményeken alapuló film, amelyben az alkotók fontos részleteket rejtettek el

Ez a sportos vígjáték és dráma az igaz nemek harca, azaz a bajnok, Bobby Riggs és a profi Billie Jean között zajló a legendás teniszmérkőzés alapján készült.

  • A rendezők kissé eltúlozták a szenvedélyek intenzitását: a valóságban a hangulat olyan volt, mint bármely más teniszmeccsen.
  • Bobby elmondása szerint alábecsülte ellenfelét és kevesebb volt a felkészülés, mint általában. Viszont a filmben Bobby szinte egyáltalán nem készült, túl magabiztos volt, szinte mint A teknős és a nyúl igazi változata. Mondani se kell, rendkívül meglepte Billie tehetsége.
  • Egy érdekes tény: a film közben a férfiak szinte végig balra, a nők pedig jobbra néznek, ami állítólag a nők progresszivitását és a férfiak rövidlátását szimbolizálja.

2) Banks úr megmentése (2013)

10 valós eseményeken alapuló film, amelyben az alkotók fontos részleteket rejtettek el

A Banks úr megmentése című film cselekménye igaz történeten alapszik. Egykor Walt Disney megígérte lányának, hogy kedvenc könyve alapján — ami P.L. Travers által íródott Mary Poppins tündérmeséje — filmet készít. Végül csak 20 évvel később tudta ezt megvalósítani, ennek egyik oka pedig az író makacssága volt.

  • Walt karaktere a filmben sokkal kevesebbszer gyújtott rá, mint a való életben. Meglehet, hogy az alkotók szándékosan voltak pontatlanok, hogy a nézők figyelmét ne összpontosítsák annak a személynek az egészségtelen szokásaira, aki a történelem leghíresebb gyerekfilmjeit készítette.
  • A valóságban Walt Disney, akinek végre megadatott a lehetősége arra, hogy megalkossa a filmet, nem hallgatott az író megjegyzéseire, amelyek így szóltak: “Ez a hajó már elúszott”. Megtiltotta a javításokat a film animált részeiben, még akkor is, amikor ezek lehetségesek lettek volna abban a fázisban. Sosem tudjuk meg, hogy ezt saját okok miatt tiltotta meg, vagy megtorlásból és makacsságból, de a film ezt a pillanatot nem mutatja szándékosan.

3) Kódjátszma (2014)

10 valós eseményeken alapuló film, amelyben az alkotók fontos részleteket rejtettek el

Ez a történet az Alan Turing nevű brit matematikusról szól, aki segített dekódolni egy német, Enigmának elnevezett kódoló szerkezetet a második világháború alatt.

  • Az Enigma dekódoló eszközt, amelyet a filmben mutatnak, Turing eredeti tervrajzai alapján készítették. Viszont a filmben szándékosan nagyobb, illetve egyes szerkezeti részei nyitottak, hogy jobban láthatóak legyenek.
  • Mark Strong, aki Stewart Menzies tábornokot alakította, egy igazi, azokból az időkből származó kék csíkos öltönyt viselt. Erre azért volt szükség, hogy jobban kitűnjön a Bletchley Park többi karakterei közül.
  • John Cairncross és Alan Turing soha nem találkoztak a valóságban, pedig ugyanazon a helyen dolgoztak.

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · ·