FILMEZZUNK.HU
Trainspotting érdekességek

17 meglepő érdekesség a Trainspotting című filmről

5649

Trainspotting érdekességek

A Trainspotting 1996-ban bemutatott brit feketekomédia Danny Boyle rendezésében. A forgatókönyvet Irvine Welsh azonos című regényéből John Hodge írta. A film egy csapat skót heroinfüggő életét követi nyomon az 1980-as évek végén, Edinburgh-ban. A film főszereplői Ewan McGregor (Mark Renton), Ewen Bremner (Spud), Jonny Lee Miller (Betegfiú), Kevin McKidd (Tommy), Robert Carlyle (Begbie) és Kelly Macdonald (Diane). A Brit Filmintézet (British Film Institute, BFI) tizedikként rangsorolta a Minden idők 100 legjobb brit filmje listán.

Trainspotting érdekességek

1. A film híres WC-s jeleneténél olvasztott csokoládét alkalmaztak a mocsok szimulálására, így isteni csokoládé illat volt a jelenet felvétele alatt.

2. Danny Boyle szerette volna felhasználni a Mission: Impossible zenéjét az egyik jelenethez, de ez sajnos megtriplázta volna a film költségvetését.

3. Irvine Welsh, az író megmagyarázta a film címét. Szándéka szerint a transpotting arra utal, hogy amit mások nem értenek és nem élveznek, az számukra nem is jelent semmit.

4. Danny Boyle arra utasította a színészeket, hogy nézzék meg A svindler, a Mechanikus narancs és Az ördögűző című filmeket, hogy inspirációra leljenek a lázadó fiatalság alakításával kapcsolatban.

Trainspotting érdekességek

5. Kelly Macdonald 19 éves volt a forgatáskor, de a karakter, akit eljátszott mindössze 14 volt a forgatókönyv szerint.

6. A filmben Irvine Welsh, az alapul szolgáló regény írója is szerepel. Ő Mike Forrester, Renton dílere.

7. Minden idők legjobb skót filmje címre jelölték 2004-ben.

8. Danny Boyle-nak volt olyan ötlete, hogy ugyanezekkel a szereplőkkel 9 év múlva, mikor már érezhető és látható az öregedés a színészeken, elkészítsen egy folytatást. A szereplők ezt elutasították.

9. Az Amerikai Egyesült Államokban az első kiadáskor a film első 20 percét újraszerkesztették egy másik dialógussal, hogy az amerikai közönség megértse az erős skót akcentust és szlenget.

10. A direktor a könyvet egy repülőn olvasta, és azonnal izgatott lett, megmozgatott minden követ, hogy leforgathassa a produkciót.

11. A kis költségvetés miatt a legtöbb jelenetet csak egyszer tudták felvenni.

12. A főszereplők közül egyedül Jonny Lee Miller nem skót származású.

13. Ewan McGregor 2 hónap alatt 15 kg-ot fogyott a szerep kedvéért.

14. A film semmi utalást nem tartalmaz a train spotting elnevezésű sportra, akik imádják a vonatokat, sokat utaznak vonaton és fényképezik őket.

15. A Trainspotting zenéjét két albumba gyűjtve adták ki. Az első albumra a filmben hallható zenék kerültek, míg a másodikra az elsőről kimaradtak és azok, amelyek inspirálták a film készítőit munka közben.

Trainspotting érdekességek

16. A Trainspotting vált a legtöbb bevételt hozó filmmé az 1996-os brit filmek közül, és az Egyesült Királyság történelmében a 4. legtöbb hasznot termelő film lett.

17. Annak ellenére, hogy a film Edinburgh-ban játszódik, legtöbb részét Glasgow-ban forgatták, kivéve a szabadtéri jeleneteket, amiket Edinburgh-ban vettek fel és a végső jeleneteket Londonban.

Louis de Funés legkisebb fia több filmben is szerepelt édesapja oldalán – Olivier így néz ki napjainkban

(Forrás: mafab.hu)

//milos//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · ·