FILMEZZUNK.HU
10 felejthetetlen film a feledhetetlen Charlton Heston-tól

10 felejthetetlen film a feledhetetlen Charlton Heston-tól

11714

Charlton Heston legjobb filmjei

Charlton Heston William Wyler rendezőtől kapta pályafutása legemlékezetesebb szerepét: ő lett a Ben-Hur főszereplője, amiért Oscar-díjjat is kapott. Ezen kívül számos történelmi filmben kapott szerepet, de nem állt tőle messze a western vagy épp a sci-fi világa sem, később pedig a katasztrófafilmek kedvelt hősévé vált. Charlton Heston napra pontosan 100 évvel ezelőtt született és 2008-ban, 85 évesen hunyt el. Az Illinois-i Evanstonban született színész több, mint 70 produkcióban kapott kisebb-nagyobb szerepet filmes pályafutása alatt. Mi most a 10 legnagyszerűbb filmjével emlékezünk rá.

Kihagytuk kedvenc filmedet az ikonikus színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Charlton Heston produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

10. Hamlet (1996)

A Kenneth Branagh rendezésében és főszereplésével készült Shakespeare-dráma hűen követi az eredeti történetet, sőt, még szövegvilága sem tér el az eredetitől. Hamlet meg akarja bosszulni apja meggyilkolását, és az a célja, hogy királyként elfoglalja jogosan megérdemelt helyét a trónon. De vajon elvezeti-e gyanúja apja gyilkosához? És saját kezével kell-e bosszút állnia?

Hamlet (1996)

A maga 242 percével, ez az egyik leghosszabb hollywoodi film. A nagy sikerű V. Henrik és a Sok hűhó semmiért után Kenneth Branagh harmadik Shakespeare filmje. A produkcióhoz a jó nevű brit színpadi és filmszínészek mellé ismert hollywoodi sztárokat is szerződtettek, mint Charlton Heston vagy Robin Williams. A filmet négy Oscar-díjra jelölték, köztük Kenneth Branagh-t, a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában.

9. Kincses sziget (Treasure Island, 1990)

Az öreg kalózkapitány az angol tengerparti kisvárosban kószál. Egy nap vak ember keresi a kalózt. A halálos fenyegetéstől, amellyel érkezett, Bones azonnal meghal. Szállásadói pénz után kutatva átnézik a vénember papírjait: köztük lapul a kincses sziget térképe. Hamarosan a fenyegetés feladói is megérkeznek, persze ők is a térképet keresik. Szerencsére színre lépnek a jó emberek is, s végül egész sereg kincsvadász jut el a térképen megjelölt helyre.

Kincses sziget (Treasure Island, 1990)

A filmet a TNT tévécsatorna készítette és sugározta eredetileg. A rendező, Fraser Clarke Heston Charlton Heston fia. A produkciót moziban csak az Egyesült Államokon kívül mutatták be. Az Allmovie szerint „Charlton Heston úgy játssza Long John Silver alakját, ahogy meg van írva: hidegen számító, eszes, elbűvölő és halálos, akit soha nem lehet alábecsülni”.

8. A majmok bolygója (Planet of the Apes, 1968)

George Taylor (Charlton Heston) űrhajós maroknyi csapatával távoli világok felé utazik, hogy meghódítsák és benépesítsék azokat. Űrhajójuk váratlanul meghibásodik, és egy ismeretlen bolygón landolnak. Az idegen, új világban nem várt borzalommal szembesülnek. Itt az emberek állatias, alávetett faj, a civilizált, uralkodó réteget pedig a majmok alkotják. Mikor a foglyul ejtett Taylorról kiderül, képes beszélni, két csimpánz úgy dönt, segít, még ha emiatt szembe is kell szegülniük a társadalom egészével.

A film Oscar-díjat kapott a legjobb maszk effektekért. Az Oscar történetében először osztottak ilyen díjat, alighanem a film kedvéért vezették be a kategóriát. Charlton Heston a forgatás legnagyobb ideje alatt meg volt fázva. A készítők nem vártak, amíg meggyógyul, ugyanis úgy gondolták, rekedt hangja hozzáad valamit Taylor karakteréhez.

7. Agónia és eksztázis (The Agony and the Ecstasy, 1965)

A film Michelangelo életének azon éveit mutatja be, amikor a Sixtusi kápolnában megfestette a Teremtést. A cselekmény Michelangelo és II. Gyula pápa, e két öntörvényű, energikus, határozott jellemű, saját korukat jelentős mértékben meghatározó óriás konfliktusára épül. Állandó vitában, szinte harcban állnak, ugyanakkor mélységesen tisztelik a másik nagyságát, és a történet végére emberileg nagyon közel kerülnek egymáshoz.

Agónia és eksztázis (The Agony and the Ecstasy, 1965)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·