FILMEZZUNK.HU
10 felejthetetlen film a feledhetetlen Charlton Heston-tól

10 felejthetetlen film a feledhetetlen Charlton Heston-tól

11733

3. A három testőr, avagy a királyné gyémántjai (The Three Musketeers, 1973)

D’Artagnan, a vakmerő gascogne-i ifjonc Párizsba tart, hogy hő vágyát valóra váltva a királyi testőrök, a muskétások közé kerüljön. Hamarosan pártfogókra is szert tesz: Athos, Porthos és Aramis, a testőrök csapatának három fenegyereke – egy-egy gyors párbajkihívás után – a védőszárnyai alá fogadja. Ám hasonló serénységgel szerzett ellenségei sem nyugszanak: a nagy hatalmú Richelieu bíboros (Charlton Heston) gárdistái, az elvetemült Rochefort gróf és titokzatos Lady Winter egyaránt a bőrére pályázik. Ráadásul barátaink előtt áll egy szinte teljesíthetetlen feladat: négyesben útra kelnek a ködös Angliába, hogy visszaszerezzék Buckingham hercegtől a királyné nyakláncát, és megvédjék Franciaország becsületét.

A három testőr, avagy a királyné gyémántjai (The Three Musketeers, 1973)

Az első elképzelések szerint a testőröket amerikai sztárok játszották volna. Felmerült többek között Rock Hudson, John Gavin, Rod Taylor és Charlton Heston neve, de különböző okok miatt konkrét szerződésekre nem került sor. A legnagyobb névnek számító Hestont azonban a producerek mindenképpen szerették volna megnyerni. Az amerikai színész hajlandó is lett volna Athos, esetleg Porthos szerepét eljátszani. Lester azonban győzködni kezdte a sztárt, hogy Richelieu bíboros lenne a neki való szerep, noha Heston fizikai adottságai mások voltak, mint a híres történelmi személyiségé. A sztár beadta a derekát, és állítása szerint döntését sosem bánta meg.

2. A Tízparancsolat (The Ten Commandments, 1956)

A film Mózes, a héber próféta történetét meséli el: mint csecsemőt kosárban kitették a folyóra, rátalált és befogadta a fáraó lánya, felnőttként Mózes a fáraói trón várományosa, akit intrikák öveznek, majd elárulják neki valódi származását. Mózes vállalja az egyiptomiak által leigázott népe sorsát, melynek élére áll, és a Vörös-tengeren át kivezeti a szolgaságból a pusztaságba. A Sinai-hegyen kapja meg az isteni tízparancsolatot, s a zsidó nép továbbvonul az ígéret földjére.

A legnagyobb bevételt hozó film lett az USA-ban, 1956-ban. A filmet hét Oscar-díjra jelölték, végül csak egyet kapott meg, monumentalitása megkérdőjelezhetetlen. Hatalmas díszleteket építettek a filmhez, több ezer statiszta vett részt a forgatáson. Charlton Heston alakításáért Golden Globe-jelölést érdemelt ki.

1. Ben Hur (Ben-Hur, 1959)

Ben Hur (Charlton Heston) gazdag júdeai család sarja, aki az római uralom alatt senyvedő Jeruzsálemben él. Egy nap találkozik legjobb gyerekkori barátjával, a katonával, Messalával (Stephen Boyd). Egy félreértés miatt azonban megvádolják azzal, hogy megpróbálta megölni barátját. Büntetésül gályarabságra ítélik, családját pedig száműzik. A sors azonban mellé szegődik, mikor egy tengeri csatában sikerül megmentenie gályája parancsnokát, aki hálából fiának fogadja. Ben Hur immár készen áll arra, hogy a bosszú útjára lépjen.

A film 12 Oscar-jelöléséből 11-et váltott díjra. Ezzel 38 esztendeig tartó rekordot állított fel, melyet felülmúlni azóta se sikerült, csak megismételni: Titanic (1997), A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003). Charlton Heston is a 11 díjazott között volt, mégpedig a “legjobb színész” kategóriában. A címszereplő szerepére szóba került Marlon Brando, Kirk Douglas, Burt Lancaster és Rock Hudson is. Végül Hollywoodban akkor még szokatlan módon nyilvános meghallgatást rendeztek a szerepre, amire bárki jelentkezhetett. Nem tudni mikor, de Wyler hirtelen rádöbbent arra, hogy Charlton Heston lenne az igazi Ben-Hur: a színésszel már dolgozott együtt az Idegen a cowboyok között (1958) című filmjében.

Johnny Depp lehet a Sherlock Holmes 3 gonosztevője!

Kihagytuk kedvenc filmedet az ikonikus színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Charlton Heston produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt; Érdekességek forrása itt és itt)

//milos//

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·