FILMEZZUNK.HU
Elgondolkodtató filmek, amiket látni kell

10 film, amitől biztosan tátva marad a szánk!

23984

Elgondolkodtató filmek, amiket látni kell

Az alábbi bejegyzésben olyan filmeket gyűjtöttünk össze, amelyek megnézése vagy tartalmának elolvasása után egy percre megállunk. Megállunk és elgondolkozunk. Ilyenkor lehet, hogy ez örömmel tölt el bennünket vagy hálásak vagyunk, hogy nem velünk történt meg az az eset vagy nem abban a korban élünk. Mindenesetre érdemes olykor mélyebb tartalmú filmekbe is belenéznünk és a mondanivalóját értelmeznünk.

10. Út a vadonba /Into the Wild, 2007/

A frissdiplomás Christopher McCandless számára csak most kezdődik az élet. Építhetne karriert, családot alapíthatna, ő azonban belevág az ismeretlenbe, és bejárja Amerikát. Kalandos útja során egy igazi vándor sorsa tárul elénk: két év alatt a dél-dakotai búzamezökön át a Colorado folyó zuhatagain keresztül, egy neohippi kolónián át egészen Alaszkáig hatolt gyalogosan és stoppal. A kaland azonban tragikus véget ért, és a természet megmutatta kegyetlen oldalát, ami nincs tekintettel se korra, se nemre, se erkölcsi kiválóságra. A bölcsesség és a naivitás, a tanulás és a tudás határmezsgyéjén a fiúnak szembe kellett néznie saját képességeinek.

Út a vadonba /Into the Wild, 2007/

9. A másik én /The Brave One, 2007/

Erica Bain élete tökéletes. Szereti a munkáját, imádja a vőlegényét, élvezi a népszerűséget. De mindez kevés. A tökéletes élet is nagyon törékeny: bármelyik pillanatban tönkremehet minden. Egy éjszaka megtámadják a hazafelé andalgó párt. A férfit megölik, Ericát súlyosan megsebesítik. A nő képtelen beletörődni a veszteségbe, attól kezdve éjszakánként egyedül járja a metropolisz utcáit. Már nem fél semmitől, nem kímél senkit. A bűnöst keresi. Igazságot akar szolgáltatni, de úgy, ahogy õ jónak látja. Véres portyái felkavarják a várost: sokan hősnek tartják az ismeretlen igazságosztót, de egy sokat megélt rendőr másképp gondolja. Erica döntés elött áll. Mielőtt a felügyelő elkapja, el kell döntenie, mi fontosabb neki. A bosszú vagy az igazság.

A másik én /The Brave One, 2007/

8. Nyomtalanul /Kvinden i buret, 2013/

Egy szolgálatteljesítés közben vétett hiba miatt a tehetséges, de öntörvényű nyomozót, Carl Mørc-ot parkolópályára állítják, és megbízzák, hogy egy alagsori irodában irányítsa a Q-ügyosztály munkáját. Társa, Assad segítségével megoldatlanul lezárt ügyeket vesznek újra elő, hogy szelektálják és átolvassák a régi aktákat. Egy nap kezükbe kerül egy eltűnéses-öngyilkossági ügy, és a páros váratlanul olyan részletre bukkan, amely új megvilágításba helyezi az esetet. Minél tovább nyomoznak, annál nyilvánvalóbbá válik, hogy az öngyilkosságként lezárt ügy valójában bűncselekmény volt. Az egyetlen szemtanú azonban az eltűnt beszédképtelen öccse, aki csak korlátozottan képes kommunikálni, és nem akárkinek nyílik meg. Ráadásul a nyomozók főnöke is mind gyanakvóbban tekint a különcnek tekintett párosra.

Nyomtalanul /Kvinden i buret, 2013/

7. Fekete hattyú /Black Swan, 2010/

Nina (Natalie Portman), a visszafogott, ám anyja zsarnoksága alatt sínylődő balett-táncos megkapja a Hattyúk tava címszerepét, ám a hozzá tökéletesen igazodó fehér hattyú mellett a feketét is el kéne táncolnia. A társulat vezetője, Leroy (Vincent Cassel) és egy újonnan érkezett táncos, Lily (Mila Kunis) próbál neki segíteni, hogy feloldódjon, de Nina mindenben csak veszélyt és ellenséget lát. Ahogy közeledik a premier, úgy lesz egyre feszültebb a légkör, és már Nina sem tudja eldönteni, hogy miben higgyen.

Natalie Portman - Fekete hattyú /Black Swan, 2010/

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · ·