FILMEZZUNK.HU

A 12 legismertebb Hayao Miyazaki film, amit neked is látnod kell

4617

(9.) A vándorló palota (2004)

Sophie dolgos hétköznapjai az édesapjától örökölt kalapboltban telnek. Fiatal korához képest csak ritkán engedheti meg magának, hogy a közeli városba menjen egy kicsit szórakozni; ám egyik kiruccanása alkalmával találkozik Howllal, az elképesztően sármos varázslóval. Kapcsolatukat félreértve az irigy Puszta boszorkánya rettenetes átokkal sújtva Sophiet: 90 éves öregasszonnyá változtatja őt. A lány teljesen összetörve a pusztákba menekül, mígnem véletlenül Howl vándorló palotájára bukkan. Kilétét eltitkolva felveteti magát takarítónőnek a palotába. A rejtélyes és energikus hölgy rövidesen élettel tölti meg az ódon kastély szobáit, melyben csak Markl, a varázsló pelyhes szakállú tanítványa, és a házat kormányzó tűzdémon, Calcifer lakik. Ez az a hely, ahol Sophie végre kibontakoztathatja tehetségét, és különleges csodákra lesz képes. Közös történetük Howllal talán még csak most kezdődik.

A 11 legismertebb Hayao Miyazaki film, amit neked is látnod kell

(10.) Ponyo a tengerparti sziklán (2008)

Történetünk főhősei Ponyo, aki egy aranyhal, és Sosuke, aki édesanyjával fent laknak a szirten, egy kis házban. Ponyo elég kalandvágyó (gyerek) természetű aranyhal, emiatt bajba kerül, amiből kibontakozik a történet. Elszökik az “akváriumából”, ki a nyílt tengerre, ahol találkozik mindenféle vízi élőlénnyel, kezdve a medúzán át a bálnákig. Persze mivel sose járt még erre, ismeretlen neki minden. Egy halászfalu közelébe viszik az áramlatok, ahol az egyik, éppen dolgozó halászhajó a szeméttel együtt majdnem kihalássza, csakhogy Ponyo beleszorul egy üvegcsébe. Ebben a mókás helyzetben talál rá Sosuke, kiszabadítja az üvegből, és egy vödör vízben rejtegeti mindenki elől. Félti. Napról napra egyre jobban megkedveli a kis aranyhalat. Ponyo kalandjai közben persze feltűnik a hiánya otthonában, és apja Fujimoto (ha jól értettem), aki a tenger fővarázslója, megpróbálja hazavinni. De Ponyo már eldöntötte, ember szeretne lenni…

A 11 legismertebb Hayao Miyazaki film, amit neked is látnod kell

(11.) Szél támad (2013)

Hayao Miyazaki a japán animációs műfaj legismertebb művésze, akinek egész életművét rendkívüli rajongással követi a közönség. Utolsóként beharangozott filmje, a Szél támad a repülés motívumát járja körbe. Jiro arról álmodik, hogy repülőgépeket tervez. Mivel gyerekkorától erős szemüveget hord, és emiatt reménytelen, hogy pilóta legyen belőle, 1927-ben csatlakozik a legnagyobb japán repülőgéptervező mérnökcsapathoz. Tehetségét korán felfedezik, és a világ legelismertebb tervezői között tartják számon, majd egész életében óriási lendülettel dolgozik a repülés technológiai fejlesztésén. A film élete krónikája, és mindazon eseményeké, amelyek komoly hatással voltak rá: az 1923-as nagy földrengés, a gazdasági válság, a tuberkolózis-járvány, vagy Japán bekapcsolódása a világháborúba. Megismerjük Jiro szerelmét is, Naokót, illetve kollégáját, Honjót, akivel mély barátságot szőnek.

A 11 legismertebb Hayao Miyazaki film, amit neked is látnod kell

(12.) A fiú és a szürke gém (2023)

Egy Mahito nevű fiatal fiú, aki az édesanyja után vágyakozik, egy olyan világba merészkedik, amelyen élők és holtak osztoznak.

(12.) A fiú és a szürke gém (2023)

Szerző: MéziMcFly

Goldie Hawn gyönyörű arcát tönkretette a plasztika – 78 évesen így néz ki

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · ·