FILMEZZUNK.HU
10 kihagyhatatlan film, amit színészek rendeztek

10 kihagyhatatlan film, amit színészek rendeztek

1108

8) Az élet szép

Az élet szép (La vita é bella, 1997)

Az Élet szép, Roberto Benigni rendezésében készült dráma egy Benigni által alakított Guido Orefice nevű zsidó olasz könyvesboltos életét követi nyomon, aki a nácizmus sújtotta Németország hátterében a humor segítségével tartja fenn fia reményeit. A filmet a Rubino Romeo Salmonì által írt, Végül legyőztem Hitlert című könyv ihlette, valamint Benigni édesapja, aki a második világháború alatt két évig a bergen-belseni koncentrációs táborban szenvedett. Bár a film nagyon is a holokausztról szól, Benigni a reményről és a humor szerepéről a tragédiák idején.

Benigni elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat, ezzel ő lett a második színész, aki saját rendezéséért Oscar-díjat kapott, és a negyedik filmrendező, akit ugyanabban az évben jelöltek a legjobb színész, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv kategóriában. Több kritikus Charlie Chaplin A diktátor című filmjéhez hasonlította a filmet és Benigni alakítását a chaplini fizikai komédiáért és a film alapjául szolgáló történelmi kontextusért.

9) A diktátor

Charlie Chaplin 8 legjobb filmje

A diktátor Charlie Chaplin szatirikus vígjátéka, amely Chaplin első igazi hangosfilmje lett. Chaplin még akkor is némafilmeket készített, amikor már hangosfilmek készültek. Chaplin két karaktert alakít a filmben, egy zsidó borbélyt és egy Adenoid Hynkel nevű diktátort, aki egy Adolf Hitlerről mintázott összetett karakter volt. Mindketten egyformán hasonlítanak egymásra, a borbélyt összetévesztik Hynkelrel, amikor visszatér a környékére. Chaplin a filmet a fasizmus és a nácizmus nézeteivel szembeni ellenvéleményként készítette, amikor Németország még Hitler hatalma alatt állt.

A filmet a háború idején elfoglalt álláspontja és a politikai szatíra alkalmazása miatt tartják történelmileg jelentősnek. A filmet teljes egészében Chaplin finanszírozta, és az egyetlen legjobb Oscar-díjra jelölt film, amelyben Chaplin játszotta a főszerepet. A filmet eredetileg úgy tervezték, hogy Bonaparte Napóleon életén alapuljon, de Hitler és Mussolini felemelkedésével Chaplin úgy döntött, hogy inkább a diktátorokról készít filmet.

10) Aranypolgár

Aranypolgár /Citizen Kane, 1941/

Az Aranypolgár egy Orson Welles által rendezett dráma, amely egy Charles Forster Kane nevű újságmogul életén alapul, akit Welles alakít. A film Welles első nagyjátékfilmje, és a filmtörténet egyik legnagyobb filmjeként tartják számon. A film híres a nem lineáris narratív szerkezetéről, Gregg Toland mesteri operatőri munkájáról, valamint arról, hogy ötletes módon követi egy karakter útját és azt, hogy mitől lesz egy karakter többdimenziós.

A film nyitott végű csúcspontja máig ikonikus, és a Rózsabimbó az életcélt kiteljesítő metaforaként honosította meg. Érdekes nyomon követni a film visszhangjának történetét, hiszen a filmet kasszasikernek tartották, és az Oscar-díjkiosztón minden alkalommal kifütyülték, amikor bejelentették a film kilenc jelölését. Később a filmet a filmes újságírás minden hiteles felmérése a valaha készült legjobb filmnek nevezte.

//Manó Málna//

Charlie Chaplin lányunokája gyönyörű nő lett: friss fotókon a 37 éves Oona Chaplin

(Via Movieweb.com)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·