FILMEZZUNK.HU
10 kihagyhatatlan film, amit színészek rendeztek

10 kihagyhatatlan film, amit színészek rendeztek

1035

10 kihagyhatatlan film, amit színészek rendeztek

Ezek azok a filmek, ahol a színészek bebizonyították rendezői képességeiket. A mozi folyamatosan fejlődő világa tele van meglepetésekkel. Míg a legtöbb rendező a kamera mögött ül, és a vásznon rendezi meg a varázslatot, számos olyan filmes van, aki a kamera előtt és mögött is képes tündökölni. Ezek a filmek egyedülállóak maradnak, mivel a karakterfejlődés és a történetmesélés egyfajta introspektív perspektíváját hozzák elő. A legtöbb filmes több szerepben is kísérletezik, mielőtt rendezővé válik, elvégre egy rendezőnek a filmkészítés minden művészeti részlegének éleslátására szüksége van. A legtöbb népszerű rendező, például Alfred Hitchcock és Martin Scorsese is szerepelt már cameo-szerepekben saját filmjeiben.

Ez a színészi és rendezői tevékenység közötti tranzakciós kapcsolat ikonikus volt az idők során, a leghíresebb példa erre Orson Welles Aranypolgár című filmje, amely jelentős szerepet játszott az amerikai filmművészetben. Welles színházi és rádiós színészi háttere hozzájárult Charles Foster Kane mint karakter többdimenziós voltának megértéséhez, ami megváltoztatta, hogyan tekintünk egy főszereplő útjára a filmtörténetben. Íme 10 film, ahol a színészek bebizonyították, hogy a rendezői sapkát is fel tudják venni.

1) Az Argo-akció

Az Argo-akció (Argo, 2012) - A 10 legjobb film az elmúlt 10 évből

Az Argo egy történelmi drámai thriller film Ben Affleck rendezésében, aki egyben Tony Mendez főszereplője is, aki az iráni túszdráma idején túszul ejtett hat iráni amerikai diplomata megmentését vezette. A csapat filmes stábnak álcázta magát, amely helyszíneket keresett Iránban, és színésznek képezte ki a menekülteket. A film alapjául a Mendez által írt The Master of Disguise című memoár és Joshua Bearman How the CIA Used a Fake Sci-Fi Flick to Rescue Americans from Tehran című cikke szolgált.

A filmet megtapsolták forgatókönyve miatt, Affleck pedig rendezői képességeivel lenyűgözte a kritikusokat és a közönséget egyaránt. Affleck az izgalom és a pátosz megfelelő egyensúlyát hozta ebbe a valós történelmi eseménybe, ahol Mendez és csapata az életét kockáztatja amerikai társaiért. A film hét Oscar-jelölést kapott, és háromszor nyert: a legjobb film, a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb filmvágás kategóriában.

2) Út a vadonba

A valaha volt 20 legjobb életrajzi film az IMDB szerint

Az Út a vadonban egy Sean Penn rendezte kaland-életrajzi film, amely Christopher McCandless történetén alapul, aki az alaszkai vadonon keresztül túrázott, hátrahagyva az anyagi jólétben gazdag életet. A film Jon Krakauer azonos című könyve alapján készült. A film a nyugodt operatőri munkájáról és a háttérzenéről volt ismert, amelyet Eddie Vedder komponált. A film elnyerte a Golden Globe-díj legjobb eredeti daláért járó díjat, valamint jelölték a legjobb vágásért és a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjra Hal Holbrookot. A film több tisztelője úgy véli, hogy Emile Hirschet helyettesítették McCandless alakításáért, aki fizikai átalakuláson ment keresztül, miközben a karakter filozófiai sebezhetőségét leplezte le.

3) Hang nélkül

Hang nélkül kritika

A Hang nélkül egy különleges, poszt-apokaliptikus világban játszódó sci-fi horrorfilm, amelyet John Krasinski rendezett, aki a film főszereplője is volt. A film egy családot követ, akik megpróbálnak túlélni egy olyan világban, ahol vak földönkívüli lények a hallásuk segítségével táplálkoznak a lényekből. A családnak csendben kell túlélnie, hiszen a legkisebb suttogás is veszélyt idézhet elő, és az életükbe kerülhet. Krasinski dicséretet kapott egy olyan filmért, amelyben a hangtervezés szokatlan megközelítése miatt a süketség nem empátiával találkozik, hanem veszélyt társítanak hozzá.

A filmet jelölték a Golden Globe-díjra a legjobb eredeti filmzene, az Oscar-díjra a legjobb hangvágás, az Amerikai Írószövetség pedig a legjobb eredeti forgatókönyv díjára. A családapát alakító Krasinski néhány jelenetben a kísérteties lény motion capture-ruháját is viselte. Elmondása szerint a legnagyobb bókot Stephen Kingtől kapta, aki az alakításokat dicsérte, és azt, hogy a csend hogyan fokozza a filmben a drámát.

4) Tűnj el!

Már többet tudhatunk a Tűnj el! rendezőjének új filmjéről

A Tűnj el! egy pszichológiai thriller film, amelyet a Key és Peele-ről híres Jordan Peele írt és rendezői debütálása. A történet Chris-t és az őt ért megrázó eseményeket követi nyomon, amikor találkozik barátnője családjával. A film arról volt híres, hogy újra feltalálta a horror műfaját, miközben összekeverte azt egy társadalmi kommentárral az amerikai faji politikáról.

A film 2010-ben a kritikusok kedvence volt, és a mai napig a popkultúrában és a tudományos életben is a legtöbbet vitatott film a műfaj és a feketék filmes reprezentációja szempontjából. Meglepő élmény volt látni, ahogy Peele a horror műfajával kísérletezik, miközben leginkább a Comedy Central Key and Peele című szkeccs-komédia sorozatában Keygan Michael Key-vel közösen nyújtott komikus alakításáról ismert. A műsor hatása megfigyelhető a Tűnj el-ben a fajok közötti családok megfigyelései tekintetében. Peele elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díját, a filmet pedig jelölték a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb színészi alakítás díjára is a Christ játszó Daniel Kaluuya személyében.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·