FILMEZZUNK.HU
Egy figyelemre méltó utazás Brendan Fraser: Így tért vissza 10 év után Hollywoodba

Brendan Fraser figyelemre méltó utazása – Így tért vissza 10 év után Hollywoodba

8231

Brendan Fraser figyelemre méltó utazása – Így tért vissza 10 év után Hollywoodba

Brendan Fraser nagyon széles körben elismert színész, aki a kivételes sokoldalúságáról, a jóképű megjelenéséről és a magával ragadó személyiségéről híres. Nagyon figyelemre méltó szerepeket játszott filmekben, mint például a Múmia és Az őserdők hőse című filmek. Habár karrierje egy pontján kivonult a reflektorfényből egy időre, azonban a közelmúltban diadalmasan tért vissza a képernyőre.

A háttere és a családi története.

Brendan Fraser egy kanadai származású családban nőtt fel Indianába és a szüleit Carol Mary-nak és Peter Frasernek hívják. A 4 gyerek közül ő volt a legkisebb. Apja kanadai külügyi tisztként dolgozott a Kanadai turisztikai Hivatalnál, amíg az anyukája értékesítési tanácsadó volt. Ezzel a széles etnikai származással, elmondhatja, hogy ő skót, ír, cseh, német, francia és kanadai származású. Azonban van amerikai és kanadai állampolgársága is.

Filmipar

Fraser gyermekkorát rendkívül meghatározta az, hogy különböző városokba költöztek. Azonban egy családi nyaralás közben Londonban fellobbantotta a színészet iránti szenvedélyét. Miután befejezte a tanulmányait a Seattle’s Cornish College of the Arts-ba 1990-ben, Fraser útja Hollywoodba vezetett. 1990-ben mutatkozott be először a Kié a csúnyább című filmben, ahol egy tengerészt alakított.

1992-ben Fraser első szereplése egy komédia filmben a Kőbunkó című film volt, ahol egy őskori barlanglakót játszott el, akit éppen kiolvasztottak egy jégtömbből. Ugyanebben az évben játszott a Vágyak csapdájában című filmben Matt Damonnal és Chris O’Donnellel. Még számos filmben bukkant fel, mint például a Tanulj tinó, Az emberkereskedő, Pancserock, Darkly Noon passiója és a The Twilight of the Gods című filmekben.

A saját kaszkadőre is volt egyben Az őserdők hőse című filmben.

Fraser áttörése a pénztáraknál 1997-ben történt, amikor kiadták a komikus Az őserdők hőse című filmet, ahol a Tarzan karakterét játszotta el. A fizikailag megterhelő szerepre való felkészülés és a szőlőlengő mutatványok elvégzéséhez a sztárnak egy intenzív és szigorú diétán kellett túlesnie. Úgy írta le magát, hogy ő egy „sétáló steak”, mivel nagyon magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrend betartását kellett végig csinálnia és napi egy órát súlyzóznia.

A sok fizikai megterhelés miatt Fraser volt önmaga kaszkadőre. Az egyik különösen nagy kihívás az volt, amikor felemelték egy darura 60 láb magasan a levegőbe és 30 mérföld/órás sebességgel lendült egy 300 méteres csapással. Sajnos a színész meg is sérült egyszer az egyik ilyen mutatvány forgatása közben.

Ezek az emlékezetes szerepei csináltak belőle hollywoodi sztárt.

1998-ban Brendan Fraser szereplése az Érzelmek tengerében című filmben, ahol Ian McKellen is szerepelt kritikai elismerésben részesült. 24 nap alatt készítették el azt a filmet. Fraser megosztotta, hogy gyermekkorában mindig is felnézett McKellen-re, mivel mindig nézte az Acting Shakespeare videókat, amikor fiatal volt és egy megtiszteltetésnek vette a vele együtt való szereplést.

1999-ben Frasernek a legnagyobb sikere A múmia című filmben a szereplése, ahol Rick O’Connell karakterét játszotta. Ezt a szerepet a folytatásban is megismételte A múmia visszatérben, ami 2001-ben jött ki.

Tovább fejlesztette a tehetségét és kapott egy szerepet egy Oscar-díjas filmben.

Brendan Fraser A múmia visszatér című filmtől különböző filmekben is szerepelt, mint például a Derék Dudley és a Csapás a múltból című filmekben, ahol megmutatta a humorosságát és a tánc tudását. Egyedülálló teljesítményt nyújtott a következő filmekben: Michael Caine szerepében A csendes amerikai és az élő-animációs filmben a Bolondos dallamok- Újra bevétésében.

Fraser karrierje a folytatásban szintén felszállópályán volt, amikor szerepelt egy kritikusok által elismert filmben az Ütközésekben, ami 3 Oscar díjat is nyert a legjobb fotózás a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb filmvágás miatt.

Sok TV műsorban bukkant fel és a Tintaszív című fiatal felnőtt könyvsorozat adaptációjában is.

Fraser meglepetés szereplőként is megjelent TV műsorokban, mint például a Texas királyai, Dokik és A Simpson család című sorozatokban. Később szerepelt egy 3D kaland filmben is az Utazás a Föld középpontja felé című filmben és a Tintaszív című fantasy filmben, ami egy könyv alapján készült Cornelia Funke által. A Tintaszív című filmben Fraser karaktere képes volt arra, hogy a könyv karaktereit azzal, hogy hangosan kiolvassa a nevüket, az igazi életbe hívja őket. Az apa ábrázolása egyszerre lebilincselő és rokonítható, mélyebbé teszi a történetet és igazán elbűvölő élménnyé teszi.

Kiterjedt karrierje Hollywoodból Bollywoodba.

A sztár felbukkant egy bollywoodi thrillerben a Line of Descent című filmben 2019-ben és különböző TV sorozatokban is. John Gunther karakterét játszotta A viszony című filmben és a Bizalomban is felbukkant. Fraser utolsó szerepe egy DC TV sorozatban a Doom Patrolban, ahol Clifford Steele karakterét alakította, vagyis Robotmanként is ismerték.

Drámai átalakulása a Bálna című filmben nagy feltűnést keltett.

A színész egy 272 kilós férfit játszott, aki éppen szenvedett a lánya és ő közötti kapcsolatától a Bálna című filmben és először nyert is ezért egy Oscar díjat a legjobb színész miatt. A filmben Fraser protéziseket visel, hogy a karakterét még inkább realistán mutassa be.

A személyes életében vannak emelkedők és lejtők is.

A színész személyes életébe bele tartozik Afton Smith színésznő, akivel egy partin találkoztak Winona Ryder házában 1993-ban. 5 évvel később meg is házasodtak és született 3 fiúk, akiknek a nevei Griffin Arthur Fraser, Holden Fletcher Fraser és Leland Francis Fraser. Sajnos 2007-ben el is váltak, azonban még mindig szoros kapcsolatot ápolnak.

Rövidesen egy szenvedés után tért vissza a képernyőre.

Brendan Fraser nagyon sok kihívással szembesült a karrierje és a személyes élete során, beleértve a mutatványok végrehajtása során szerzett sérülések, mivel ő volt saját maga kaszkadőre. Ezt követte a nehéz válás és 2003-ban egy ellentmondásos incidens egy erős személyiséggel, ami miatt visszavonult a reflektorfény elől és a karrierje hanyatlásnak indult. Azonban ezzel a főszereppel A bálna című filmben Fraser egy biztos visszatérést csinált a képernyőkön és megint megmutathatta a tehetségét, amiért ráadásul az Oscar-díjat is kiérdemelte.

//Manó Málna//

Még el sem vált, máris új nő lépett Hugh Jackman életébe (Fotók!)

(Via Brightside)


Article Tags: ·