FILMEZZUNK.HU
A 10 legszomorúbb film, melyet könyvadaptáció alapján készítettek el

A 10 legszomorúbb film, melyet könyvadaptáció alapján készítettek el

953

A 10 legszomorúbb film, melyet könyvadaptáció alapján készítettek el

Sokan szeretjük a könyveket. Máig egyszerűen csodás dolognak tartom azt, ha egy könyv filmvászonra kerül. Teljesen máshogy éli meg az ember a történetet könyvben, vagy a filmvásznon át. Azok a jó könyvek, melyeknek van mély mondanivalójuk, lehet rajtuk nevetni, elmélyülni bennük és még napok múlva is a köny kiolvasása után ott vannak a fejedben. Az alábbi tíz regényadaptáció szívszorító témáinak a felkavaró történelmi traumáktól kezdve a családi problémákon át a szerelmi tragédiákig igen széles skáláját mutatja be.

1) Marley meg én (2008) – John Grogan Marley meg én. Élni és szeretni a világ legrosszabb kutyájával című memoárja alapján

Az utóbbi években annyira elszaporodtak, hogy szinte már külön alműfajt képviselnek a „szomorú, kutyás filmek”, és a sort talán ez a 2008-as életrajzi/családi film indította el. A kutya az ember legjobb barátja – tartja a régi közhely, és erre nézvést igen szép példát mutat be a Marley meg én, amelyben a Grogan házaspár azért fogad be egy tündéri labradorkölyköt, mert a férfi még nem érzi készen magát az apaságra, és így akar egy kis felelősségvállalást gyakorolni. Marley hamarosan katasztrófa sújtotta övezetté változtatja a békés otthont, majd persze a gyermek is megérkezik, a kutyus pedig igazi családtaggá válik – így egészen szívet tépő lesz a búcsú, aminek szükségszerűen el kell jönnie…

Marley meg én 2008

2) Szerelmünk lapjai (2004) – Nicholas Sparks azonos című regénye alapján

Legyen bármennyire érzelgős, a Szerelmünk lapjainak olyan erős a high conceptje, hogy a benne ábrázolt tragikus és örök szerelem sztorija nagyon jól működik. Az öregek otthonában egy naplóból felolvasva elénk táruló cselekmény eleve nagyon kalandos, mivel a fiatal szerelmespárnak számos akadályt kell leküzdenie, hogy együtt lehessenek. A nagy katarzis azonban akkor éri a közönséget, amikor a végén kiderül, hogy miért is olvassa fel a naplót az idős férfi, kinek és miért.

12 érdekesség, amit nem hittél volna a Szerelmünk lapjai című filmről

3) A csíkos pizsamás fiú (2008) – John Boyne azonos című regénye alapján

Habár A csíkos pizsamás fiú a borzalmas történelmi eseményeket színes-szagos „holokauszt-képeskönyvként” elénk táró művek sorába tartozik, az artisztikus képek, a gyönyörű zene kínálta eufémizmus és a szépelgés kivételesen megbocsátható, mivel a film főhőse egy 8 éves kisfiú, Bruno – aki maga is mesterségesen megszépített világban él, hiszen a parancsnok fiaként egy koncentrációs tábor közvetlen közelében lakik, ám a szülők megpróbálják eltitkolni előle az igazat. A gyermeki képzelet Auschwitzot majorságnak, a zsidó rabokat gazdáknak, a kis barátot a drótkerítés túloldalán pedig csíkos pizsamás fiúnak látja. Bruno egyre szorosabb barátságot köt a szituációt szintén nem teljesen értő Shmuellel, és egy szép nap Bruno átmászik a kerítésen, hogy kis társával lehessen – az ezután következő tragikus fordulat pedig olyan hatalmas gyomros, amit nehezen emészt meg a közönség.

The Boy in the Striped Pyjamas

4) A nővérem húga (2009) – Jodi Picault azonos című regénye alapján

Jodi Picault-nak hazánkban is rengeteg könyve jelent meg, és A nővérem húga is olvasható magyarul (sőt, a magyar olvasók ezt a regényét ismerhették meg először). Az írónő specialitása a necces témák több különböző szemszögből való megjelenítése, gyakran valamiféle traumával vegyítve, gyakran tragédiával lezárva. Ha valaki sokat olvasott tőle, ez a módszer egy idő után elkezd nagyon átlátszóvá és mechanikussá válni, de A nővérem húgában még elég jól működött a dolog. A megrázó sztori főhőse egy olyan kislány, aki egyetlen okból jött a világra: hogy leukémiában szenvedő nővérének folyamatos „vérbankként” szolgáljon. Amikor azonban a gyerek 11 éves korában a szülők már azt akarják, hogy Anna (Abigail Breslin) a veséjét ajánlja fel a testvérének, a lány egy sztárügyvédhez (Alec Baldwin) fordul, hogy az anyját (Cameron Diaz) és apját (Jason Patric) beperelve próbáljon meg véget vetni teste kizsákmányolásának.

A nővérem húga (My Sister's Keeper, 2009)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · ·