FILMEZZUNK.HU
10 film, ami meghamisította a történelmet

10 film, ami meghamisította a történelmet

27140

6. Az Argo-akció (Argo, 2012)

1979-ben Iránban forradalom tört ki, és a dühös tömeg megostromolta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét. Hat embernek sikerült kicsúsznia az ostromból, és elmenekültek a kanadai nagykövethez, de csak napok vagy órák kérdése volt, hogy mikor akadnak a nyomukra. Tony Mendez (Ben Affleck), CIA ügynök békés polgári mentőakciót tervezett, hogy hamis útlevelekkel kicsempéssze őket az országból.

Az Argo-akció 2012

Miért hamisította meg a történelmet?

Ben Affleck 3 Oscar-díjas filmje meglehetősen pontatlan abban a tekintetben, hogy minimalizálta Kanada közbenjárást az eseményekben. Az USA egykori elnöke, Jimmy Carter azonban elmondta, hogy az akció kitervelése 90 százalékban a kanadaiak érdeme, és nem a CIA-é, ahogy a film ábrázolja.

5. Hajsza a győzelemért (Rush, 2013)

1976-ban a száguldó cirkusz rajongói legendás párharcnak lehettek szemtanúi a vagány brit versenyző James Hunt, és a fegyelmezett, zseniális pilóta, 1975 világbajnoka, Nikia Lauda között. Az idény során kis híján végzetes balesetet szenvedő osztrák hat héttel a súlyos sérülése után ismét volán mögé ült, hogy visszaszerezze a bajnoki trófeát.

Hajsza a győzelemért (Rush, 2013)

Miért hamisította meg a történelmet?

Bár a 2012-es sikerfilmet méltatta a szakma és a nézők is nagyra értékelték, a valóságban azonban Niki Lauda és James Hunt viszonya korántsem volt ennyire ‘ellenséges’. Olyannyira jóban voltak, hogy egy időben volt egy közös házuk is, és gyakran jártak együtt italozni.

4. Amerikai mesterlövész (American Sniper, 2014)

Az Amerikai mesterlövész minden idők egyik legtehetségesebb lövészének életét mutatja be. Chris Kyle-t édesapja tanította meg lőni, majd az amerikai hadsereg tagjaként kiváló lövésszé képezte magát. Tengerészgyalogos-kommandós lett, s Irakban és a világ más háború által sújtotta területein csaknem 150 ellenséges katonával végzett. Élete azonban nem volt mentes a csalódásoktól és fájdalmas veszteségektől.

Amerikai mesterlövész /American Sniper, 2014/

Miért hamisította meg a történelmet?

Clint Eastwood filmje nagy sikernek örvendett a kritikusok és a nézők körében, azonban néhány ítész rámutatott a történelmi pontatlanságokra is. Ilyen például Mustafa (az ellenséges mesterlövész) ábrázolása, aki igen hangsúlyos szerepet kap, holott az eredeti történetet feldolgozó regényben mindössze egy bekezdésben szerepel.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · ·