FILMEZZUNK.HU
10 film, ami meghamisította a történelmet

10 film, ami meghamisította a történelmet

27138

3. JFK – A nyitott dosszié (JFK, 1991)

Oliver Stone monumentális alkotásában az amerikai történelem egy mindenki által ismert, ám kevesek által értett tragikus fejezetét tárja elénk, John F. Kennedy meggyilkolását. A tragédiát övező számtalan rejtély közepette igyekszik utat találni Jim Garrison (Kevin Costner), a magányos jogász, aki fel akarja tárni az igazságot, és meg akarja találni a választ a mindenkit foglalkoztató kérdésre: ki ölte meg valójában Kennedyt?

John F. Kennedy - A nyitott dosszié (JFK, 1991)

Miért hamisította meg a történelmet?

Bár a JFK ennek ellenkezőjét állítja a film végi vallomással, David Ferrie mindvégig tartotta magát az ártatlanságához. A cselekmény összeesküvés elmélete ráadásul egy 1967-es pletykán alapszik, melyet ’72-ben pontról pontra megcáfoltak. Arról nem is beszélve, hogy a való életben a koronatanút (Perry Russo) begyógyszerezték a vallomása előtt, amit a film egyáltalán nem ábrázol.

2. 300 (2006)

Párszáz spáratia katona a segédcsapatokkal karöltve hősisesen küzd a Xerxes vezette perzsák ellen a Thermopülai-szorosnál, hogy időt nyerjenek a görög seregek egyesítésére. Azonban amikor az ellenésg a hátuk mögé kerül, Leonidas és 300 katonája dicső küzdelmükkel örökre beírják nevüket a történelembe.

300 (2007)

Miért hamisította meg a történelmet?

Bár képregény adaptációról van szó, nem túlságosan jogos számon kérni rajta a történelmi hitelességet, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a spártai hős sereg valójában nem 300, hanem a görög városok által küldött katonákkal együtt 7000 emberből állt. A túlerő ettől persze még hatalmas volt, ugyanis a perzsa sereg hozzávetőlegesen 100 ezer főből állt.

1. A rettenthetetlen (Braveheart, 1995)

Sir William Wallace a skót tröténelem egyik legemblematikusabb figurája. Hosszú távollét után hazaérkezvén szembesül azzal, hogy  országában a kegyetlen I. Edward, angol király uralkodása miatt kaotikus állapotok uralkodnak. Hosszú rábeszélés és hősies példamutatás árán hadsereggé kovácsolja a hitehagyott skót népet, és a sereg élén csatába indul a szabadságért.

A rettenthetetlen (Braveheart, 1995)

Miért hamisította meg a történelmet?

Egy skót történész, Ewan J. Innes állítása szerint egy csipetnyi igazságot sem tartalmaz. Már maga az 1276-os évszám pontatlan, ugyanis ebben az évben Skócia és Anglia között béke volt, III. Sándor életben volt, és a viszálykodás csak a három évvel később bekövetkezett halála után alakult ki. Eközben Wales hercegnője, Izabella mindössze kilenc éves volt, és boldogan élt (férj nélkül) Franciaországban.

Ő Tom Cruise ritkán látott fia – Friss fotókon a 28 éves Connor Cruise

(Forrás: Mafab)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · ·