FILMEZZUNK.HU
10 film, ami meghamisította a történelmet

10 film, ami meghamisította a történelmet

27297

Filmek, melyek meghamisították a történelmet

Alábbi összeállításunkban ezúttal olyan filmekből készítettünk toplistát, melyekre mind igaz a kijelentés, hogy a maguk módján meghamisították a történelmet. Ezek a filmek durván félrevezettek minket. Vajon melyik ferdítette a legnagyobbat?

10. Pocahontas (1995)

John Smith sok társával együtt a pénz reményében érkezik az Újvilágba, és fel van készülve rá, hogy ha kell, megküzdjön a barbár vademberekkel, akik ellenük szegülnek. Nem számít azonban arra, hogy mikor találkozik az indián törzsfőnök gyönyörű lányával, Pocahontasszal, át kell értékelnie, kinek az oldalán is áll.

10. Pocahontas (1995)

Miért hamisította meg a történelmet?

Sokan talán nem tudták, de a Disney meséje elvileg megtörtént eseményeken alapszik. Csakhogy Pocahontas és John Smith között soha nem volt romantikus kapcsolat. A férfi ugyanis 28, míg az indiánlány mindössze 11 éves volt a találkozásukkor. Pocahontas megmentette Smith életét, de nem szerelemből óvta meg attól, hogy törzsfőnök apja megölje, hanem szánalomból. Idősebb korában hozzá akarták adni egy Kokoum nevű férfihez, azonban a lány áttért a kereszténységre, és John Wolf vette feleségül, akitől egy fia született. Pocahontas betegség következtében 21 éves korában hunyt el, de előtte még meglátogatta a királyi családot is.

9. Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind, 2001)

John Forbes Nash Jr.  (Russell Crowe) a Princeton Egyetemen hallgat matematikát, ahol a könyörtelen versenyhelyzetben igen nehéz kitűnnie egy olyan valakinek, akinek sem gazdag családja, sem vagyona nincs. Nash viszont valamiben különbözik a többiektől, és zsenialitásának tanújelét is adja, amivel egy csapásra megváltoztatja nem csak saját életét, hanem a tudományét is. Élete egyre inkább sínre kerül, amikor megismeri szerelmét (Jennifer Connelly), barátja (Paul Bettany) pedig mindenben támogatja. Ám Nash tudása nem csak a magánemberek számára érdekes…

Egy csodálatos elme (2001)

Miért hamisította meg a történelmet?

A Nobel-díjas John Nash életét feldolgozó filmben számos pontatlanságot és valótlanságot fedezhetünk fel. Ezek közé tartozik, hogy valójában soha nem dolgozott a Védelmi Minisztériumnak, volt egy házasságon kívüli fia, akinek elhagyta az anyját, és nem mondott beszédet a Nobel-díj átvételekor.

8. Phillips kapitány (Captain Phillips, 2013)

Az USA Tengerészeti Hivatala egy közleményben szólítja fel az amerikai hajókat, hogy 1100 kilométeres körzetben kerüljék el Szomália partjait, ahol veszélyes kalózok garázdálkodnak. Csak egy nap telik el, és a kalózok megtámadják a Maersk Alabama névre hallgató segélyszállító hajót. Hosszú harc után a legénység végül a gépházban húzódik meg, csak a kapitány, Richard Phillips tartja a frontot. Más megoldást nem látva Phillips, hogy elengedjék legénységét, jelentkezik túsznak.

Phillips kapitány (Captain Phillips, 2013)

Miért hamisította meg a történelmet?

A film középpontjában álló hajó legénységének tajga elmondta, hogy Phillips kapitány közel sem volt akkora hős, mint amilyennek a film ábrázolja. Sőt, a többség nem szeretett az ő irányítása alatt hajózni, ráadásul néhányan az ő hibájának tartják a kalóztámadást, mert figyelmen kívül hagyva az előírásokat és a biztonsági protokollt megszegve túlságosan közel hajózott partokhoz.

7. Mindent a győzelemért! (Rudy, 1993)

Rudy Ruettiger még kisiskolásként a fejébe vette, hogy belőle futballsztár lesz. Pedig az amerikai futball világa csak kőkemény és harcedzett embereknek való. A zöldfülű Rudy azonban nem ismer félelmet, és mindent megtesz, hogy elérje célját.

Mindent a győzelemért! (Rudy, 1993)

Miért hamisította meg a történelmet?

A Mindent a győzelemért az egyik legfelemelőbb sportdráma, azonban az igazsághoz nem sok köze van. Emlékszünk még arra a jelenetre, melyben a játékosok megpróbálják meggyőzni az edzőt, hadd játszhasson Rudy? Vagy arra, hogy a közönség skandálja a sportoló nevét? Nos, ebből semmi nem történt meg.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · ·