FILMEZZUNK.HU
10 film, amiről sosem hitted volna, hogy igaz történeten alapszik

10 film, amiről sosem hitted volna, hogy igaz történeten alapszik

21799

Nagyszerű filmek, melyek igaz történeten alapszanak

Az igaz történeten alapuló filmek valahogy mindig máshogy hatnak az emberre. Könnyebben átjön a film lényege és mondanivalója, öröme vagy szomorú hangulata. Folyamatosan érzékelhető, hogy nem csak egy jópofa vagy éppen siralmas kitalációról, fantáziáról van szó, hanem egy megtörtént eseményről. Íme 10 döbbenetes sztori, ami nem csupán kitaláció!

1) A Zodiákus (Zodiac, 2007)

San Franciscóban egy őrült, de zseniális sorozatgyilkos szedi az áldozatait. A rendőrség képtelen a nyomára bukkanni, a lakosság körében pedig lassan eluralkodik a pánik: a gyilkosságok között látszólag nincs összefüggés. A gyilkos pedig játékba kezd a rendőrséggel és az újságokkal, rejtélyes, kódolt üzenetekben kommunikálva. Paul Avery (Robert Downey Jr.) újságíró és Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) rajzoló bíznak abban, hogy képesek megfejteni az üzeneteket, és elkapni a Zodiákus névre keresztelt arctalan pszichopatát.

Zodiákus (Zodiac, 2007)

Tudtad, hogy…?

… a Zodiákusként ismert sorozatgyilkos az 1960-as évek végén tartotta rettegésben Észak-Kaliforniát? Számos áldozatot hagyott maga után, miközben a rendőrséggel macska-egér játékot játszva rejtjeles üzeneteket és leveleket küldött a San Francisco Chronicle-nek és más újságoknak; személyazonosságára nem derült fény, sosem kapták el.

2) A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street, 2013)

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes brókerként kezdte karrierjét, mégsem ennek köszönheti, hogy a nyolcvanas évek végére az egyik legnagyobb amerikai brókercég tulajdonosa lett, és huszunhat évesen már heti 1 millió dollárt keresett. Még több pénz, még több hatalom, nők és kábítószerek; ezek hajtották Belfortot. Mit sem törődve a nyomában loholó FBI ügynökökkel, a bróker teljesen elmerült a korrupcióban.

Érdekességek A Wall Street farkasa című, 2013-as alkotásról

Tudtad, hogy…?

… az igazi Jordan Belfort és Leonardo DiCaprio többször találkozott a forgatás előtt, s a színész megpróbált néhány olyan esetet is előcsalogatni a brókerből, amelyek ugyan nem szerepeltek a könyvében, de a filmvásznon jól mutattak volna? Ilyen az volt, amikor a Stratton Oakmont egyik céges buliján pelenkáns csimpánzok görkoriznak a brókerek szórakoztatására (ilyen csimpánzokat a stáb csak Flordiában talált, így azokat onnan át kellett szállítani a forgatási helyszínre, New Yorkba).

3) Hét év Tibetben (Seven Years in Tibet, 1997)

11 hegymászó tragikus halála után az osztrák Heinrich Harrer (Brad Pitt) úgy dönt, hogy dicsőséget hoz hazájának, és meghódítja a Nanga Parbat csúcsot. Eközben az öreg Európában kitör a második világháború, és Harrert letartóztatják az angolok. Az osztrák hegymászó többször is megpróbál elmenekülni fogvatartóitól, végül sikerrel is jár, Peter Aufschnaiter (David Thewlis) barátjával a közeli Lhasa városában, a szent városban találnak menedéket. A szigorú szabályok szerint idegenek nem léphetnek be Lhasába, de a szerzetesek ezúttal kivételt tesznek. Peter itt találja meg a szerelmet, Harrer pedig életre szóló barátságot köt az ifjú Dalai Lámával, akit angolra, történelemre, földrajzra és a nyugati civilizáció szokásaira tanít.

Hét év Tibetben, 1997

Tudtad, hogy…?

… Kína kormánya negatívan bírálta a filmet, amiért a kínai hadsereg katonáit arrogánsnak és kegyetlennek ábrázolták, míg a Dalai Lámát pozitív színben tüntették fel?

4) Út a vadonba (Into the Wild, 2007)

A friss diplomás Christopher McCandless számára csak most kezdődik az élet. Építhetne karriert, családot alapíthatna, ő azonban belevág az ismeretlenbe, és bejárja Amerikát. Kalandos útja során egy igazi vándor sorsa tárul elénk: két év alatt a dél-dakotai búzamezőkön át a Colorado folyó zuhatagain keresztül, egy neohippi kolónián át egészen Alaszkáig hatolt gyalogosan és stoppal. A kaland azonban tragikus véget ért, és a természet megmutatta kegyetlen oldalát, ami nincs tekintettel se korra, se nemre, se erkölcsi kiválóságra. A bölcsesség és a naivitás, a tanulás és a tudás határmezsgyéjén a fiúnak szembe kellett néznie saját képességeinek korlátaival.

Út a vadonba /Into the Wild, 2007/

Tudtad, hogy…?

… a rendező, Sean Penn farkasokat bérelt a forgatáshoz egy ügynökségtől? Órákat játszott velük, etette őket, és játszott velük. A farkasok egy része még most is él, és meglátogathatók a Wolf Country USA-nél Palmer városában.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · ·