FILMEZZUNK.HU
10 film, amiről sosem hitted volna, hogy igaz történeten alapszik

10 film, amiről sosem hitted volna, hogy igaz történeten alapszik

21813

5) A zongorista (The Pianist, 2002)

1939-ben Varsóban Wladyslaw Szpilmanra, a zongoraművészre lesújt a háború. Mikor bombázni kezdik a várost, a lemezstúdió felfüggeszti a működését, ő pedig hazamegy. Otthon családtagjai már lázasan készülnek a menekülésre a nácik elől. Wladyslaw nagyon kötődik a városhoz, és nem akarja elhagyni azt, ráadásul ott lakik szerelme,  Dorota is. A nő retteg az antiszemita láztól, és félti szeretteit, akik már beköltöztek a fallal lezárt gettóba.

A zongorista (The Pianist, 2002)

Tudtad, hogy…?

… Adrien Brody 2002-ben a maga 29 évével lett a legfiatalabb színész, aki Oscar-díjat vehetett át férfi főszereplő kategóriában? Meg is dolgozott a szerepéért. Amellett, hogy éheztette magát, eladta lakását, autóját, és megtagadott magától szinte mindent, hogy átélhesse a szerepét.

6) Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can, 2002)

A fiatal Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) imádja és tiszteli édesapját (Christopher Walken), mert egy jóképű zsivány, akitől nagyon sokat lehet tanulni az emberek, főleg a nők manipulásásáról. Frank szülei válását nem tudja feldolgozni, ezért amikor el kéne döntenie, hogy édesapjával vagy inkább édesanyjával marad, elrohan a döntés elől. Fiatal, nincs szakmája, nincs pénze, mindössze a szélhámosságra való képessége van meg. Jóképű csibész, aki kezdteben csekkeket hamisít, majd beáll a Pan Am légitársaság másodpilótájának, és a levegő James Bondja lesz, de belekóstol az orvosi és ügyvédi karrierbe is. Nem tud sok időt egy helyben tölteni, mert nyomában jár az FBI különleges hamisítási ügyekkel foglalkozó nyomozója, Carl Hanratty (Tom Hanks).

Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can, 2002)

Tudtad, hogy…?

… Frank Abagnale Jr., a film történetéhez szolgáló könyv írója egy nyilatkozatában azt mondta, hogy ezt a filmet csak Steven Spielberg tudja elkészíteni? Azonban egy későbbi nyilatkozatából megtudhattuk, hogy ő maga sohasem találkozott a rendezővel, és még a forgatókönyvet sem volt módjában elolvasni, viszont nem volt vele gondja, hogy az apját a filmben sokkal jobb színben tüntette fel Spielberg, mint amilyen ő a valóságban volt.

7) Szkafander és pillangó (Le scaphandre et le papillon, 2007)

Jean-Dominique Bauby (Mathieu Amalric) csupán negyvenhárom éves, amikor agyvérzést kap, és kómába esik. Húsz nappal később a férfi magához tér, ám szinte teljesen lebénult, csupán a bal szemét képes mozgatni. Egy speciális eszközt fejlesztenek ki számára, így Jean-Do újra képes felvenni a kapcsolatot a világgal. A tragikus állapota ellenére sikerült megőriznie szellemi frissességét, humorát, szexualitását és életszeretetét. A férfi betűről betűre haladva lassan megírja könyvét az érzelmeiről, egy csodás képzeletbeli utazás keretein belül.

Szkafander és pillangó (Le scaphandre et le papillon, 2007)

Tudtad, hogy…?

… a szövegkönyv egy korábbi változata angol volt, a főszerepre pedig Johnny Deppet szánták? A színész azonban A Karib-tenger kalózai: A világ végén (2007) forgatása miatt nem tudta vállalni a szerepet.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · ·