FILMEZZUNK.HU
Már 21 éve, hogy meghalt Jack Lemmon - Tudtad, hogy egy liftben született?

A legendás színész, aki egy liftben született – Már 23 éve, hogy meghalt Jack Lemmon

4014

A legendás színész, aki egy liftben született – Már 23 éve, hogy meghalt Jack Lemmon

Hollywood egyik legszerethetőbb színésze volt, nem egy klasszikus sztár alkat és nem is volt az, mégis a legnagyobb filmcsillagok közé tartozik, mindegy volt, hogy komédiában vagy drámában játszott, briliáns volt. Már 23 éve, hogy nincs köztünk Jack Lemmon.

Mr. Roberts (Mister Roberts, 1955)

Mr. Roberts

Jack Lemmon 1925. február 8-án született a newtoni Newton-Wellesley kórház liftjében. A szokatlan helyszín magyarázata, hogy a vártnál két hónappal korábban érkezett: anyját bridzsparti közepette érték a szülési fájások, s a kórházban a szülőszoba helyett csak a felvonóig jutott. Az életét „liftesfiúként” kezdő John négyévesen lépett először a színpadra fánkgyáros apjával egy műkedvelő előadáson. Később a rádióban is bemutatkozott, ám sikerei dacára társai savanyúnak csúfolták (neve angolul citromot jelent).

1953-ban már a Broadway-en szerepelt, hatalmas sikerrel, a következő évben megkapta első filmszerepét és 1955-ben pedig az első Oscar-díját a Mr. Roberts című filmben nyújtott mellékszerepéért. 1959-ben készült a legendás Van, aki forrón szereti, amelyben Tony Curtis és Marilyn Monoroe partnereként nyújtott felejthetetlen alkotást. A Billy Wilder által rendezett filmet a kritikusok és a közönség is imádta. Lemmon megkapta második Oscar-jelölését. Billy Wilder-rel még olyan filmek kötődnek a nevükhöz, mint a Legénylakás vagy az Irma Te édes.

1966-ban forgatott először Walter Matthau-val a Sógorom a zugügyvéd című filmben és nevük innentől kezdve összeforrt. Összesen tíz filmben játszottak együtt, köztük a legendás Furcsa pár című, többségük ugyan vígjáték, de együtt szerepeltek az Oliver Stone által rendezett JFK-Nyitott dosszié című politikai drámában is. Az utolsó közös filmjük az 1998-as Furcsa pár 2 volt. Amikor Jack Lemmon a hetvenes évek elején rendezőként is kipróbálta magát, akkor is legjobb barátját Matthau-t kérte fel a Csakazértis nagypapa főszerepére, a film négy Oscar-jelölést kapott.

Jack Lemmon és Walter Matthau

De Jack Lemmon nemcsak a vígjátékokban volt fantasztikus, az 1974-es Mentsük meg a tigrist! című drámában nyújtott alakításáért másodjára nyerte el az Oscar-díjat. Játszott az Airport ’77-ben, majd 1979-ben készült Kína-szindrómában és de felejthetetlen volt az 1982-ben készült Eltűntnek nyilvánítva című filmben – ez utóbbi filmért kapta meg a nyolcadik Oscar-jelöléstét és a legjobb színésznek választották a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Az 1992-ben készült Glengarry Glen Rossban, hitehagyott ingatlanügynököt formált meg olyan sikeresen, hogy megkapta a legjobb színésznek járó díjat a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

15 híres barátság, amely kiállta az idő próbáját

1993-ban készült A szomszéd nője mindig című film, amelyben ismét Walter Matthauval játszott együtt, a vígjáték hatalmas siker lett így 1995-ben elkészült a második rész is. Ezt követte a Kenneth Branagh által rendezett Hamlet filmadaptációban kapott, majd a legendás Tizenkét dühös ember tévéfilm-változata. Utolsó filmje a 2000-ben készült Bagger Vance legendája, amelyben a narrátor volt.

Barátja Walter Matthau 2000. július 1-én halt meg, Jack Lemmon ezután már nem akart többé kamera elé állni, de ekkor már beteg is volt. Pár nap különbséggel, egy év múlva követte barátját, 2001. június 27-én, 76 évesen halt meg, a filmtörténet egyik legsikeresebb művésze.

20+ híres szerelmespár, akik már évtizedek óta elválaszthatatlanok egymástól

(Via Fidelio.hu)


Article Tags: · ·