FILMEZZUNK.HU
Tudta? Minden idők egyik legfélelmetesebb horrorfilmjét egy valós történet inspirálta - Az ördögűző

Tudta? Minden idők egyik legfélelmetesebb horrorfilmjét egy valós történet inspirálta

940

Tudta? Minden idők egyik legfélelmetesebb horrorfilmjét egy valós történet inspirálta

Minden idők egyik legjobb horrorfilmje Az ördögűző, amely számtalan más filmet is ihletett. De nem csak azért történelmi, mert a megjelenésekor sokkolta az embereket és tele van remek színészi alakításokkal, hanem azért is, mert ez volt az első horrorfilm, amit valaha Oscar-díjra jelöltek. A film forgatási helyszíne máig nagyon népszerű utazási célpont a rajongók körében. De van egy apróság, ami talán még hátborzongatóbbá teszi a kis Regan történetét.

Tudta? Minden idők egyik legfélelmetesebb horrorfilmjét egy valós történet inspirálta - Az ördögűző

Mégpedig az, hogy a film alapjául szolgáló regény íróját, William Peter Blattyt valós események ihlették meg. A film 1973-ban került a mozikba, de a történet alapjául szolgáló események a ’40-es évek végén játszódtak le. William Peter Blatty ekkor még egyetemista volt, az újságokban olvasott a Washington államban történt különös esetről. Történt ugyanis, hogy egy állítólag Robert Mannheim nevű tizennégy éves fiú körül hirtelen furcsa dolgok kezdtek történni. Mint kiderült, a fiú nem sokkal korábban veszítette el a nagynénjét és ő egy Ouija-tábla segítségével próbált meg kapcsolatba lépni vele a túlvilágon. A kisfiú nagymamája szerint ekkor furcsa csöpögő hangot lehetett hallani a házban, és egy Krisztust ábrázoló kép vadul rángatózni kezdett a falon. De az igazán fura események csak ezután következtek.

Egy biblia látszólag minden ok nélkül leesett a könyvespolcról és eltalálta a kisfiú lábát. Később egy fotel és egy hintaszék is szó szerint ledobta magáról. Éjszakánként a fiú szobájában található szekrények elmozdultak a helyükről, ő pedig álmában üvöltve káromkodni kezdett. Természetesen a szülők több orvoshoz és pszichiáterhez is elvitték a gyermeket, de azok semmilyen betegséget vagy rendellenességet nem tudtak nála megállapítani. Ezért az evangélikus vallású szülők felkeresték az egyházuk helyi vezetőjét, aki egy üveg szentelt vizet és megszentelt gyertyákat adott nekik. Csakhogy a házban az előbbit valaki a földhöz vágta, utóbbiak lángja pedig szabályosan kilőtt a plafonig. Az ekkor a házhoz kilátogató pap beszámolója szerint a kisfiú – aki állítólag sosem tanulta – latinul azt mondogatta: „Ó, Krisztus papja, tudod, hogy én az ördög vagyok. Miért zaklatsz engem?”

Tudta? Minden idők egyik legfélelmetesebb horrorfilmjét egy valós történet inspirálta - Az ördögűző

Ezután a kisfiút a helyi kórházba szállították, ahol megpróbálták végrehajtani rajta az ördögűzést, de közben a kórházi ágy egy rugójával súlyosan megsebesítette a pap karját. Később újra próbálkoztak, ekkor már a család egy rokonának otthonában. A beszámolók szerint a kisfiúban olyan erő lakozott, hogy csak négy megtermett felnőtt tudta lefogni, de így is képes volt betörni a pap orrát. A kisfiú testén véres írások jelentek meg, köztük a pokol szó is. Amikor viszont épp nyugodt pillanatában beszélgettek vele, a kisfiú arról számolt be, hogy álmában egy nagy vörös szörnyeteggel harcol, ami nem engedi kimászni egy gödörből.

A fenti eseményekről az ördögűzésben részt vett egyik pap sokáig rejtegetett naplójának bejegyzései tanúskodnak. Ezek nem térnek ki arra, hogy végül sikerrel járt-e az ördögűzés, csak annyi olvasható benne, hogy később megszűnt a kisfiú megszállottsága. Természetesen rengeteg teória született arról, hogy mi is történt valójában. A szkeptikusok szerint az egész csak egy megrendezett színjáték volt, a kisfiú pedig egy csaló. Hogy így volt-e azt már sosem tudhatjuk meg, mivel a kisfiú valódi kilétét – a neve valószínűleg csak álnév volt a leírásban – homály fedi, a szertartáson résztvevő papok pedig mára mind elhunytak.

Ők a Bosszúállók magyar szinkronhangjai (Videó!)

(Via mafab.hu)


Article Tags: · · ·