FILMEZZUNK.HU
10 alkalom, amikor a színészek ingyen dolgoztak egy filmnek

10 alkalom, amikor a színészek ingyen dolgoztak egy filmnek

188

10 alkalom, amikor a színészek ingyen dolgoztak egy filmnek

Nem titok, hogy a hollywoodi sztárok nagy pénzeket keresnek. A producerek dollármilliókat költenek arra, hogy megszerezzék az iparág legnagyobb neveit. Legyen az egy gyönyörű arc, aki vonzza a nézőket, egy elismert és szeretett mestere a szakmájának, vagy egy népszerű név, aki megtöltötte a mozi székeket. Vagy néha ez a személy mindhárom lehet. Néha-néha azonban hallani egy meglepő történetet egy hollywoodi sztárról, aki ingyen dolgozott egy filmben. Így van, ingyen, hiszen nulla dollárt kaptak a filmben játszott szerepükért. De még ha egy színész vagy színésznő már milliomos is, miért dolgozna ingyen egy filmben? Íme 10 eset, amikor pontosan ez történt – és miért.

1) Jennifer Lopez, A Wall Street pillangói (2019)

A Wall Street pillangói - Filmkritika (Hustlers) 2019

A Wall Street pillangói egy csapat New York-i sztriptíztáncosnőt követ, akik pénzt lopnak a sztriptízbárjukat látogató tőzsdei kereskedőktől és vezérigazgatóktól, akiket bedrogoznak, majd megterhelik a hitelkártyájukat. A film a New York magazin 2015-ös “The Hustlers at Scores” című cikke alapján készült, és egy olyan női sztárszereplőgárdát vonultat fel, mint Constance Wu, Jennifer Lopez, Julia Stiles, Lizzo és Cardi B is.

Jennifer Lopez mellékszerepet kapott A Wall Street pillangóiban, mint Ramona Vega veterán sztriptíztáncosnő. És egy fillért sem kapott előre a szerepért. “Mint Jenny from the Block – azt csinálom, amit szeretek” – nyilatkozta  2019-ben. Ez szép és jó, kivéve, hogy Lopez producerként is dolgozott a filmen. Tehát bár nem vett fel pénzt a szerepéért előre, Lopez valószínűleg osztalékot kapott a filmből, mert a producere volt, ami a lista aljára helyezi őt.

2) Sok szereplő – Egy esős nap New Yorkban

Selena Gomez 7 legtutibb filmje, amit neked is látnod kell

A Woody Allen által írt és rendezett Egy esős nap New Yorkban olyan sztárokkal van tele, mint Timothée Chalamet, Elle Fanning, Selena Gomez, Jude Law és Liev Schreiber. A film két fiatal egyetemista, Gatsby és Ashleigh (Chalamet és Fanning) románcát követi nyomon, akik egy hétvégére New Yorkba látogatnak, és Allen életművének egyik negatívan értékelt filmje. Az Egy esős nap New Yorkban megjelenése egybeesett a MeToo mozgalommal, azzal a társadalmi jelenséggel, amely végigsöpört az országon, és mindenütt arra ösztönözte a nőket, hogy felszólaljanak a szexuális visszaélések ellen, különösen Hollywoodban. Az Allen múltjában felmerült szexuális visszaélési vádak miatt, amelyeket saját örökbefogadott lánya tett, akit Mia Farrow-val együtt szült, az Egy esős nap New Yorkban tűz alá került, és reakciókat váltott ki azokból, akik a filmen dolgoztak.

Az Amazon Studios, a film eredeti forgalmazója úgy döntött, hogy nem adja ki a filmet. A szereplők közül többen, köztük Timothée Chalamet, Selena Gomez, Griffin Newman és Rebecca Hall, megbánásukat fejezték ki szerepük miatt, és fizetésüket jótékony célokra, például a Rape, Abuse & Incest National Network (RAINN) és a Time’s Up szervezetnek ajánlották fel. Kedves volt tőlük, hogy ezt tették, de eredetileg ők is elfogadták a fizetést a szerepükért. Csak az ezt követő vita miatt adományozták a fizetésüket, ami miatt hátrébb kerültek ezen a listán.

3) Brad Pitt – Deadpool 2. (2018)

Brad Pitt egy kávéért cserébe áramot vezetett magába a Deadpool 2 kedvéért

A 2016-os kasszasiker folytatásában, a Deadpool 2-ben a Marvel szarkasztikus, antihőse, Deadpool (Ryan Reynolds) még több szarkasztikus poénnal – és erőszakkal – tér vissza. Itt megalakítja az X-Force-t, a mutáns szuperhősök csapatát, hogy megvédjenek egy fiatal mutánst az időutazó katonától, Cable-től (Josh Brolin). Deadpool 2024-ben a Deadpool 3-ban tér vissza erőszakosan, Hugh Jackman ikonikus Wolverine  mellett.

A Deadpool 2-ben rengeteg cameo szerepel, köztük James McAvoy, Nicholas Hoult, Evan Peter és egy álruhás Matt Damon. A legjelentősebb (és legrövidebb) cameo azonban Brad Pitté. Ő játssza a Vanisher-t, egy láthatatlan mutánst Deadpool X-Force-jában. A közönségnek fogalma sincs róla, hogy Pittről van szó, egészen addig, amíg a Vanisher véletlenül bele nem esik a telefonvezetékekbe, és áramütés nem éri, így Brad Pitt arca mindössze öt másodpercig láthatóvá válik. Ezt a titkos cameót az utómunka során vették fel. A cameo rövid hossza miatt Reynolds és Pitt megegyeztek abban, hogy “méretarányos” fizetést kap, ami gyakorlatilag egy Starbucks kávéval egyenértékű. Egy Starbucks kávé azonban nem olcsó, ami Pitt cameóját hátrébb sorolja ezen a listán.

4) George Clooney – Good Night, and Good Luck

10 alkalom, amikor a színészek ingyen dolgoztak egy filmnek

A CBS legendás riportere, Edward R. Murrow (David Strathairn alakításában) és producere, Fred W. Friendly (George Clooney) hírműsorukkal az 1950-es években a kommunizmus veszélyét hangoztató amerikai politikusok, különösen Joseph McCarthy szenátor ellen lépnek fel. Az igaz történeten alapuló Good Night, and Good Luck című film a média felelősségére összpontosít, és arra, hogy mi történik, amikor az amerikai újságírás összeütközésbe kerül a kormány politikájával.

A Good Night, and Good Luck korlátozott, 7 millió dolláros költségvetéssel készült. A költségek alacsonyan tartása érdekében George Clooney feláldozta azt a nagy fizetést, amit általában egy filmért kap. Annak ellenére, hogy a Good Night, and Good Luck rendezője, társírója és társszereplője volt, Clooney mindössze 3 dollárt fizetett magának az erőfeszítéseiért – egyetlen dollárt minden egyes szerepért. Ezzel valószínűleg azt akarta elérni, hogy teljesüljön a Screen Actors Guild (SAG) követelménye, miszerint a színészeket meg kell fizetni a munkájukért. Sőt, Clooney annyira elszánt volt a film elkészítésében, hogy a saját házát is jelzáloggal terhelte. Mivel Clooney többet keresett, mint 0 dollár, még ha csak 3 dollárt is, ez a film magasabbra esik a listán.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·