FILMEZZUNK.HU
A 10 legjobb film Daniel Day-Lewis-tól, amit vétek lenne kihagyni

A 10 legjobb film Daniel Day-Lewis-tól, amit vétek lenne kihagyni

22286

3. Vérző olaj (There Will Be Blood, 2007)

Az 1890-es években Kaliforniában egy küszködő ezüstbányász, Daniel Plainview megtalálja a szerencséjét a kőolajlepárlásban. 1911-ben Plainview fülest kap egy értékes olajlelőhelyről, amely a Sunday család ranch-én, a poros és szegény kisvárosban, Little Bostonban található. A terület megszerzésére tett erőfeszítései során összehozza a sors Eli Sundayjel, a család ifjú tagjával, aki egyben a hely vallási vezetője, akinek szintén meg vannak a saját tervei az olajból nyert profittal. Ahogy a bányászat halad előre, a konfliktusok is fokozódnak, és működésbe lépnek a hatalmi játszmák.

Vérző olaj - There Will Be Blood (Paul Thomas Anderson, 2007)

Tudtad, hogy…?

Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) karakterét egy néhai olajvállalkozó, Edward Doheny és Drakula gróf jellemvonásaiból alkotta meg a Vérző olaj alapjául szolgáló könyv szerzője, Upton Sinclair. A film utolsó jeleneteinek helyszínt adó ház, a Greystone Mansion nevet viseli, melynek egyik érdekessége, hogy a fent említett üzletember a fiának, ifj. Edward L. Dohenynek építette. A villa Beverly Hillsben található.

2. Apám nevében (In the Name of the Father, 1993)

A megtörtént eseményeken alapuló film Gerry Conlon (Daniel Day-Lewis) történetét mutatja be. A férfit hamisan azzal vádolják, hogy részt vett egy robbantásban, Londonban, amelyben néhány ember az életét vesztette. A rendőrség és a barátai nyomására Gerry beismerő vallomást tesz, és 15 évre a hűvösre kerül, ártatlanul. A vallomása alapján édesapját (Pete Postlethwaite) és nagynénjét is belekeverik az ügybe. Gerry és édesapja a börtönben éveken keresztül próbálja tisztázni magát egy elszánt ügyész segítségével.

Apám nevében (In the Name of the Father, 1993)

Tudtad, hogy…?

A produkció hét Oscar-jelöléssel is büszkélkedhet, azonban díjra váltani sajnos egyik jelölését sem sikerült. Daniel Day-Lewis a forgatások közötti szünetekben is ír akcentussal beszélt, mint a filmben.

1. Az utolsó mohikán (The Last of the Mohicans, 1992)

Brit és francia seregek csapnak össze a gyarmatosítás alatt álló Amerika területén. A két hadban álló nemzet csatáiba az amerikai őslakosok is beszállnak. Rajtuk kívül a gyarmatosító telepeseket is harcra kényszerítik. Cora (Madeleine Stowe) és Alice (Jodhi May), egy brit tiszt két lánya veszélybe keveredik, de Sólyomszem (Daniel Day-Lewis) megmenti őket. Sólyomszem szülei telepesek voltak, de a fiú korán árván maradt és a mohikánok között nevelkedett. Cora és Sólyomszem egymásba szeretnek, de a lányra a huron Magua (Wes Studi) is szemet vetett. Szándékai kevésbé romantikusak, pusztán politikai foglyot szeretne szerezni. Az fiataloknak menekülnie kell, de szerencsére számíthatnak barátaik segítségére.

Az utolsó mohikán (1992)

Tudtad, hogy…?

A rendező, Michael Mann minden jelenetet átlagosan hússzor vett újra. Ez kezdett annyira sokba kerülni a 20th Century Foxnak, hogy felbéreltek egy asszisztenst, akinek az volt a dolga, hogy folyamatosan azt mondogatta a rendező mögött a vállát veregetve, hogy: “Ez jó lesz Michael, haladjunk.”

Lett volna egy időutazásos Bud Spencer és Terence Hill film, amely végül soha nem készülhetett el

Toplistánk kizárólag saját véleményen alapszik! Kihagytuk kedvenc filmedet a szülinapos színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Daniel Day-Lewis produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

(Történetek forrása ITT és ITT; Érdekességek forrása ITT)

//batigoool//

Mentés

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · ·