FILMEZZUNK.HU
7 film, amit valakinek a tiszteletére készítettek

7 film, amit valakinek a tiszteletére készítettek

191

7 film, amit valakinek a tiszteletére készítettek

Nem ritka, hogy egy filmben, különösen a stáblista végén, dedikálják valakinek a nevét. Legtöbbször aztán nem tudjuk, hogy ki volt az illető, és mi történt vele. Úgy döntöttünk, hogy kutakodunk egy kicsit, és megtudunk valamit arról, hogy kinek az emlékét próbálták az ikonikus filmek mögött álló alkotók az örökkévalóságig életben tartani.

1) Top Gun (1986)
Dedikálva: Art Scholl, kaszkadőrpilóta

A Tom Cruise-klasszikus Top Gun-t Art Schollnak ajánlják, aki a filmiparban dolgozók körében jól ismert pilóta és repülésoktató volt. Scholl a Top Gunhoz készült felvételek készítéséhez felszerelt kamerákkal felszerelt repülőgépeket vezetett, és egy kockázatos mutatvány közben halálos balesetet szenvedett.

2) A szépség és a szörnyeteg (1991)
Dedikálva: Howard Asham, szövegíró

A szépség és a szörnyeteg (Beauty and the Beast, 1991)

Az 1991-es A szépség és a szörnyeteg című animációs film sok Disney rajongó kedvence. A film zenéje ikonikus, olyan slágerekkel, mint a “Be Our Guest”. Howard Ashman, akinek a filmet dedikálták, Alan Menken mellett szövegíróként dolgozott és zenéket írt, valamint a vezető producer szerepét is elvállalta. Sajnos 6 hónappal a film bemutatója előtt betegség következtében elhunyt.

3) John Carter (2012)
Dedikálva: Steve Jobsnak

John Carter (2012)

A Taylor Kitsch főszereplésével készült John Carter film az azonos nevű karaktert követi első bolygóközi kalandjában a Marson. Néhány hónappal Steve Jobs halála után került a mozikba. Bár elsőre úgy tűnik, hogy a Disney-film és az Apple társalapítója – aki a Pixar társalapítója is volt – között nincs kapcsolat, mégis a filmet neki ajánlották egy üzenettel: “Mindannyiunk inspirációja”. A film rendezője, Andrew Stanton számára azonban kötelező volt. “Nem akartam, hogy túl sok idő teljen el anélkül, hogy ne adnánk neki valamilyen állandó elismerést” – mondta.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · ·