FILMEZZUNK.HU

10 leghíresebb gyerekszínész a 80-as évekből – Mit csinálnak most?

138

10 leghíresebb gyerekszínész a 80-as évekből – Mit csinálnak most?

Az 1980-as évek új sztárok sokaságát adta a filmrajongóknak, akikbe beleszerethettek. És, őszintén szólva, talán még jobban is tette ezt, mint bármely más évtized (vagyis olyan sztárokat, akik egyszerre szimpatikusabbak és nagyobb skálával rendelkeztek). Persze a ’90-es évek hatására a fél Egyesült Államok nagyon jól ismerte a Boy Meets World minden szereplőjének nevét, de a ’80-as évek valami egészen más volt.

Hogy miért? Egyrészt nagyobb hangsúlyt fektettek a gyerekeknek írt szerepekre. És úgy tűnik, Hollywood már igazán rájött, hogyan kell olyan fiatal színészeket alkalmazni, akik a cukiságukkal és azzal a képességükkel, hogy szervesen el tudnak adni egy szöveget, egyformán meg tudják hódítani a nézők szívét. Íme a 10 legjobb gyereksztár a ’80-as évekből, azzal az egyetlen kikötéssel, hogy 18 év alattiak voltak, amikor debütáltak (vagy, ami itt a leggyakoribb, amikor debütáltak és nagyot alkottak).

1) Drew Barrymore

20 színész, akik röhejesen néztek ki a karrierjük kezdetén

Drew Barrymore ötévesen kezdett el színészkedni, és két évvel később az E.T., a földönkívüli című filmben a kis Gertie szerepével belopta magát a nézők szívébe világszerte. De nem ez volt minden, amit a ’80-as években csinált, hiszen ott volt még a Stephen King-adaptációkban, a Tűzgyújtó és a Cat’s Eye is. Ezután egy évtizedre lelassultak a dolgok, bár voltak csúcspontok, mint például a Poison Ivy és a Mindörökké Batman című filmekben nyújtott szerepe, mielőtt végül újra az A-listára került volna a Sikolyban Casey Becker rövid, de felejthetetlen alakításával.

Mit csinál most?

A ’90-es évek vége és a nyolcvanas évek nagyszerűek voltak Barrymore számára, olyan slágerekben játszott, mint a Sose csókoltam meg és a Charlie angyalai, valamint a kamera mögött is egyre nagyobb befolyást szerzett (a már említett Charlie angyalai és a Donnie Darko). Aztán egy évtizednyi romantikus komédia, valamint a Dél-kaliforniai diéta című emlékezetes zombisorozat után 2020-ban elindította a The Drew Barrymore Showt. És az írósztrájk alatti botlás ellenére a műsora elég jól megy.

2) Neil Patrick Harris

Neil Patrick Harris tökéletes előadóművész, aki 16 éves korában már egy nagyszabású szitkomot vezetett a Doogie Howser, M.D.-vel, amely közel 100 epizódon keresztül futott. De nem csak ez emésztette fel a ’90-es évek végén és a nyolcvanas években, hiszen volt még egy epizód a Blossomban, egy crossover epizód a Doogie Howser és a Roseanne között, valamint egy főszerep Paul Verhoeven Csillagó invázió című filmjében. Aztán 2004-ben Harris a Kalandférgek című filmben ismét a vígjátékok világában mutatkozott be, majd ezt a jelenlétét a következő évben az Így jártam anyátokkal című hosszú ideje futó sitcomban is bebetonozta, ahol a kacér “tesót”, Barney Stinsont alakította.

Mit csinál most?

A HIMYM rengeteg ajtót nyitott meg Harris előtt, és bár nem mindegyik projekt volt magas művészet (pl. A törpök), mindegyikben fontos szerepet kapott, különösen, amikor a Netflix A balszerencse áradása című sorozatának főgonoszát alakította. És ez a mai napig folytatódik, tekintve, hogy ő játssza a gonosz Celestial Toymaker-t a 2023-as Doctor Who különkiadásban.

3) Christian Slater

20 fotón mutatjuk meg, hogyan változtak meg a legdögösebb színészek az évtizedek során

A 80-as évek végétől a 90-es évek közepéig számos kedvence jelent meg, Christian Slater fiatal színészként már nyolcévesen, a One Life to Live című szappanoperában kezdte a szolid szériát Hollywoodban. A Heathers tette fel őt a térképre, míg a Tales from the Darkside: The Movie, az Adj rá kakaót, és a Kuffs, a zűrös zsaru tartotta ott. A ’90-es évek előrehaladtával egyre kevesebb sláger született, mint az Interjú a vámpírral és a Rés a pajzson, és egyre több bomba, mint a Vízözön (amely bár alulértékelt, de abszolút az a nagy költségvetésű film volt, amely némi kárt okozott abban, ahogy az iparág Slater pénzügyi életképességét látta).

Mit csinál most?

A Vízözön azt eredményezte, hogy Slater főszerepei elszálltak, legalábbis a stúdióprojektekben. Így a nyolcvanas és a 2010-es évek során csak mellékszerepek maradtak neki olyan szörnyű stúdiófilmekben, mint a Milliókért a pokolba, és főszerepek olyan direkt videós filmekben, mint a Sűrű lé. De aztán 2015-ben jött a Mr. Robot, ami Slaterben azt az erőteljes színészt mutatta meg, aki mindig is volt. Ez a szerep megadta neki azt a súlyt, ami ahhoz vezetett, hogy szerepet kapjon a The Wife (2017) című arthouse filmben, főszerepet kapjon a Disney Az oroszlánkirály spin-off sorozatában, az Oroszlángárdában, és visszatérő szerepet kapjon a jó fogadtatású Dr. Death című minisorozatban.

4) Jennifer Connelly

Ha a fiatalon indult színésznőkről van szó, Jennifer Connelly karrierje az egyik legkövetkezetesebb. 10 évesen kezdett el modellkedni, majd 11 évesen a Volt egyszer egy Amerika című filmmel váltott át a filmszakmára. Ezt követően soha nem esett vissza a televíziózásba (akkoriban ez még rossz dolognak számított), és soha nem szerepelt direkt videofilmben sem.

Mit csinál most?

Ahogy Connelly karrierje a ’80-as években a Jelenség és a Fantasztikus labirintus révén főszerepeket kapott, úgy most is élvonalbeli szerepeket szerez. Például olyan filmekben, mint a Rekviem egy álomért, az Egy csodálatos elme és a Dark City című alábecsült noir sci-fi film, és legutóbb a Top Gun hatékony társ-főszereplője volt: Maverick Tom Cruise-zal. Más szóval Connelly soha nem ment el sehova.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·