FILMEZZUNK.HU

10 leghíresebb gyerekszínész a 80-as évekből – Mit csinálnak most?

339

5) Ethan Hawke

20 híres férfi, aki azután vált sokkal sármosabbá, hogy apa lett

Nemzedékének egyik legválasztékosabb tehetsége, aki tekintélyt parancsolóan jelen van, függetlenül attól, hogy milyen karaktert alakít, Ethan Hawke 15 évesen debütált Joe Dante 1985-ös Űrrandevú című filmjében, és onnantól kezdve olyan filmeken keresztül, mint a Holt költők társasága, az Dad, a Fehér agyar és a Nyakunkon az élet, elég állandóan jelen volt Hollywoodban. Ha már a Nyakunkon az életnél tartunk, ami utána következett (azaz a 90-es évek végén), az Hawke és a filmrajongók számára is fantasztikus volt, a Mielőtt felkel a nap és a Gattaca is jelentős rajongótáborral rendelkezik a mai napig.

Mit csinál most?

Mindez úgy hangozhat, mintha Hawke egy állandó A-sztár lenne, de ez nem egészen így van. Soha nem volt az a típus, aki a kamerák és a közösségi média jelenlétének örült volna, és ez az érett mentalitás gyakran a szerepválasztásaira is átragadt (azóta már megbánta, hogy kidobta a Függetlenség napja forgatókönyvét az autója ablakán). Hawke azonban releváns maradt, ha nem is a fő név a filmvásznon, olyan projekteken keresztül, mint a Kiképzés, A 13-as rendőrörs ostroma, és a hihetetlen Mielőtt az ördög rádtalál. A 2012-es Sinisterrel kezdődően pedig olyan horrorfilmekben vált megbízható szereplőjévé, mint A bűn éjszakája és a 2021-es Fekete telefon. Kisebb filmekben is továbbra is remekel, különösen A hitehagyottcímű filmjében.

6) Ke Huy Quan

Ke Huy Quan egyike azoknak a nagy hollywoodi visszatérőknek, akiket senki sem látott előre, egy abszolút örömteli emberi lény, és szívesen látott jelenléte minden projektben, amelyben részt vesz. A nyolcvanas évek mozijának meghatározó része volt, és ezt a helyet már az első két szerepével bebiztosította: 12 évesen Short Round szerepében az Indiana Jones és a végzet templomában, egy évvel később pedig Data szerepében a Kincsvadászokban. De aztán egy egy epizódos szereplésen kívül a Tales from the Cryptben és egy szerepen kívül a borzalmas, de népszerű Encino Manben Quan lényegében 20 évre felhagyott a színészettel, bár kaszkadőrkoordinátorként, koreográfusként és rendezőasszisztensként továbbra is a szakmában maradt.

Mit csinál most?

A Mindent egyszerre mindenhol hihetetlenül jól sikerült Quan számára. Waymond Wang egy olyan lenyűgöző karakter, amely arra kényszeríti a színészt, hogy felfedezze azt a skálát, amelyet évek óta nem használt, és egyszer sem marad alul. Mivel biztos akart lenni abban, hogy ilyen hosszú szünet után jól teljesít, valóban szerzett egy színészi edzőt, és minden nap dolgozott, hogy biztosítsa, hogy az alakítása csúcsminőségű legyen – és abszolút az is volt. Az EEAAO három tökéletes alakítással rendelkező film, és ha csak egy is hiányzott volna közülük, nem kapta volna meg azt az Oscar-díjat, amit megkapott. És persze ez vezetett oda, hogy Quan Loki második évadán keresztül az MCU tagja lett.

7) Winona Ryder

Winona Ryder 13 évesen kezdte színészi pályafutását, és két évvel később 1988-ban a Gyilkos játékok és a Beetlejuice című filmekkel dominált, majd az 1990-es években az Ollókezű Edward és a Sellők című filmekkel folytatta sikersorozatát. De ezzel még nem volt vége, hiszen az 1992-es Drakula és az 1994-es Nyakunkon az élet is magas színvonalon szerepelt. De aztán nyolcvanas évek jelentősen lelassultak Ryder számára (bár, ha már itt tartunk, még mindig egy Adam Sandler-projekt társvezetője volt a népszerűsége csúcsán, szóval nem tűnt el teljesen a térképről).

Mit csinál most?

Ryder karrierje 2016-ban újjáéledt a Netflix Stranger Things című sikersorozatának köszönhetően, amely a ’80-as évekbeli hírnevének nosztalgiájából merített. Azóta szerepelt az Összeesküvés Amerika ellen című filmben, vezette a Végállomás: Esküvő című filmet, és volt egy kisebb szerepe a Kísértetkastélyban. Ha ehhez hozzávesszük, hogy újra eljátssza Lydia Deetz szerepét a készülő Beetlejuice 2-ben (nem is beszélve a Stranger Things lezárásáról), akkor 2024 Ryder karrierjének egyik legfontosabb évének ígérkezik.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·