FILMEZZUNK.HU
Harvey Keitel 10 legjobb filmje, amit vétek lenne kihagyni

Harvey Keitel 10 legjobb filmje, amit vétek lenne kihagyni

3447

3. Taxisofőr (Taxi Driver, 1976)

A vietnami élményei miatt alvászavarban szenvedő New York-i taxisofőr éjszakai szolgálatra kéri magát. Travis Bickle szembesül a metropolis fertőjével (utcai erőszak, bűnözés, prostitúció), s úgy határoz, valamit tennie kell. Előbb a szabadidejében (kampánymunka közben) megismert politikust hibáztatja s akarja lelőni, majd mikor ez nem sikerül, személyes bosszúhadjáratában megszabadítja Irist, a tizenéves kurvát a stricijétől s egynéhány rossz embertől.

Harvey Keitel 10 legjobb filmje, amit vétek lenne kihagyni

Tudtad, hogy…?

Harvey Keitel-nek ez már a 4. szereplése Martin Scorsese filmben. A film legkegyetlenebb és legerőszakosabb jelenete, mikor Travis Iris „kiszabadítását” hajtja végre. A cenzúra beavatkozását úgy próbálták elkerülni, hogy Michael Chapman operatőr az utómunkálatok során változtatott a vér színének telítettségén, amitől a vér egyes képkockákon már-már rózsaszínnek tűnik. Mikor évtizedekkel később készült a DVD-változat, Scorsese szerette volna, ha az átszínezett képkockák helyére visszakerülnek az eredeti felvételek, de azok időközben elvesztek. Ráadásul a cenzúrát sem sikerült kijátszaniuk ezzel a fogással.

2. Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs, 1993)

Öt, egymás számára korábban teljesen ismeretlen embert válogatnak össze egy tökéletesen megtervezett bűntény elvégzésére. Egyikük sem ismeri a többiek valódi nevét, ezért színeken szólítják egymást. A rablás után azonban a rendőrség mégis feltűnően gyorsan a nyomukra bukkan. Nagyon valószínű, hogy ötük közül valaki a spicli szerepét játszotta. Minél előbb ki kéne deríteni, vajon melyikük…

Harvey Keitel 10 legjobb filmje, amit vétek lenne kihagyni

Tudtad, hogy…?

A torontói vetítésről idő előtt távozott a horrorlegenda, Wes Craven, mert nem bírta végignézni az emberkínzásos jelenetet. Craven emlékszik az esetre, a váróteremben volt, amikor odajött hozzá egy fiatal srác: “Ön Wes Craven, igaz?” “Igen.” “És azért jött ki, mert nem bírta elviselni?” “Igen.” “Sikerült a frászt hoznom Wes Cravenre!” A fiatal srác a fiatal Tarantino volt, akit akkoriban még senki sem ismert.

1. Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994)

Két idősödő, szabadszájú gengszter Vincent és Jules épp főnöküknek szereznek vissza egy aktatáskát. A bokszoló, Butch a hírhedt maffiafőnök, Marsellus Wallace átvágását tervezi. Egy piti rablópáros egy étterem kirablására készül. És a szálak összefutnak…

Harvey Keitel 10 legjobb filmje, amit vétek lenne kihagyni

Tudtad, hogy…?

Harvey Keitel és Bruce Willis egy időben szomszédok voltak. Így történhetett meg, hogy Harvey egyik nap átvitte hozzá a film forgatókönyvét, ami rögtön elnyerte a tetszését.

“Legyetek kitartóak és Isten meg fog benneteket segíteni” – Anthony Hopkins

//Spencer&Hill//

(Történetek forrása; Érdekességek forrása)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·