FILMEZZUNK.HU
A valóságban így nézett ki Cornelius, A majmok bolygója című filmből - Roddy McDowall

A valóságban így nézett ki Cornelius, A majmok bolygója című filmből

3043

A valóságban így nézett ki Cornelius, A majmok bolygója című filmből

1968-ban mutatták be az első A majmok bolygója sci-fi kalandfilmet. A produkciót Franklin J. Schaffner rendezte. A történetben négy űrhajós: Taylor, Landon, Dodge, és Stewart, egy balsikerű űrrepülés következtében egy Földhöz hasonló bolygón landol kétezer évvel a felszállás után, földi idő szerint 3978-ban. A három űrhajós kénytelen felderíteni a terepet, nem sokkal később pedig egy oázisra bukkannak, ahol megfürdenek. Közben titokzatos tolvajok ellopják a ruháikat, s ők a nyomukba erednek. Hamarosan rájuk is bukkannak: primitív, embernek tűnő lények, akiket egy csapat gorilla lóháton zavar ki a kukoricamezőről, egyértelműen vadászat céljából. Dodge-ot megölik a majmok, Taylort és Landont pedig magukkal hurcolják a majomvárosba. Taylor (Charlton Heston) megsérül a torkán, és ezért képtelen beszélni. Szerencsére jó kezekbe kerül, amikor a csimpánz jegyespár Zira és Cornelius vizsgálja meg őt.

A valóságban így nézett ki Cornelius, A majmok bolygója című filmből - Roddy McDowall

Roddy McDowall a valóságban, aki alakította Corneliust a filmben

Ezen a bolygón az emberszabású majmok a domináns fajok, az ember pedig vadállat. A fim úttörő jelentőséggel bírt, ami a maszkmesteri munkát jelenti, ugyanis a majmok ábrázolása abban az időben forradalmi volt, és számos későbbi filmre hatást gyakorolt. A történet hatalmas sikert aratott, így azt egy sor folytatás követte. A 2. részt 1970-ben, a 3. részt 1971-ben, a 4. részt 1972-ben, az 5. részt 1973-ban, majd a 6. részt 1981-ben mutatták be. Ezután jött 2001-ben egy különálló TV-film, majd sorra rendelték be a következő részeket. 2011-ben jött a Lázadás, 2014-ben a Forradalom, 2017-ben a Háború, idén pedig érkezik A birodalom.

A valóságban így nézett ki Cornelius, A majmok bolygója című filmből - Roddy McDowall

A filmek készítése az évtizedek során hatalmas utat tettek meg. Ma már mindennapos nagyobb akciófilmeknél, hogy a lehető leglátványosabb módon kápráztassák el a nézőket, így a CGI számítógépes grafika ma már szinte minden hasonló kategóriában jelen van. Ám amikor A majmok bolygója első részei kijöttek, még távolról sem volt ismert ez a fajta megoldás. Akkoriban a színészeket mindenféle számítógépes trükk nélkül simán kimaszkírozták, kisminkelték, felvették a jelmezeket, és indult is a forgatás. A végeredmény pedig máig is ámulatba ejt.

A filmsorozat két kulcsfontosságú szereplője volt Cornelius és Caesar, akiket Roddy McDowall alakított. Ezek voltak többek között a legemlékezetesebb szerepei. A színész 1973-ig, A majmok bolygója 5. részéig játszotta a karaktert. Roddy számos filmben, sorozatban és színházi darabokban játszott, egészen 1998-ban bekövetkezett haláláig.

//Cornelius//

10 felejthetetlen film a feledhetetlen Charlton Heston-tól

(Via Wikipédia)


Article Tags: · · ·