FILMEZZUNK.HU
Dicaprio és a visszatérő a díjátadók sztárja

A 2016-os díjátadók árnyékában

2843

Díjátadók – a tavaly bemutatott filmek közül, mely alkotások szerepeltek a legjobban?

Február 28-án (Magyarországon február 29-re virradóra) tartották meg a filmes díjátadók csúcsát, az Oscar-gálát. Itt gyorsan jegyezzük is meg, hogy egy magyar alkotás, a Saul fia is diadalmaskodni tudott, 34 éves Oscar aszály után. A Legjobb film kategóriában 8 produkciót is jelöltek a fő díjra. Cikkünkben utána jártunk, hogy a nem “töltelék” jelölt filmek közül, azaz a Spotlight, A visszatérő és a Mad Max, hogyan muzsikált az év legrangosabb filmes eseményein.

A visszatérő (The Revenant)

Világviszonylati bevételét tekintve a három mozi közül, a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült produkció kaszálta a legnagyobbat. Számokkal alátámasztva ez azt jelenti, hogy a 135 millióból készült film, már 409 millió dollár összbevételnél tart, ami még nőhet, hiszen a filmszínházak még mindig játsszák. A Oscar gálán, a legfőbb kategória fő esélyeseként tartották számon, ám az Akadémia tagjai a Spotlightot jobbnak látták idén. Di Caprio biztosan nem szomorkodik ez miatt, ugyanis megkapta élete első Oscar díjat a filmben nyújtott alakításáért. Idén voltak nála jobb alakítások, de összességében már kijárt neki ebből a díjból is egy. Ezen kívül még két Oscar szobor jutott a Visszatérőnek. Megkapta harmadik díját is a rendező, Alejandro González Inárritu és sorozatban harmadik évében díjazták a mozi operatőrét, Emmanuel Lubezki-t is.

A Golden Globe díjátadón jóval nagyobb százalékban váltották a jelöléseket díjakra. Összesen négy kategóriában jelölték és abból három arannyal távoztak. Di Caprio és a rendező győzelméhez itt sem férhetett kétség, viszont ezen a gálán ők kapták a legrangosabb szobrocskát is, elhappolva a Spotlight elöl.

Ezeken kívül A visszatérő jelen volt az összes rangos filmes eseményen. Többek között nyert 5 Bafta-díjat, és a Színészek Céhe (SAG Awards) a Titanic Jack-jét választották meg a legjobb színésznek.

Spotlight – Egy nyomozás részletei (Spotlight)

Témáját tekintve a Spotlight nem “popcorn mozi-nak” készült. Aki látta az tudja, hogy amint elkezded nézni ezt a filmet, nem lesz kedved semmit sem enni a nézése közben, ugyanis végig izgatottan, ámde felháborodottan fogsz a székedbe süppedni. A produkció összbevételben valószínűleg nem is fogja elérni a 100 milliós határt. A Spotlight igaz történetre épül, azoknak a katolikus papoknak a leleplezéséről szól, akik szexuálisan több száz gyermeket molesztáltak. Kritikánkat itt olvashatod róla. Nálam titkos favoritnak számított az Oscar díjátadón. Amikor bemondták a győztes nevét, megörültem neki, hogy egy ilyen elcsúfult társadalomban mertek a zsűrik egy ilyen filmet választani győztesnek. A rendező, Thomas McCarthy sem maradt aranyszobor nélkül, bár nem a rendezésért kapta, hanem a Legjobb eredeti forgatókönyvért.

A Golden Globe-ról sajnálatomra üres kézzel távoztak, a három jelölés ellenére is. A Bafta-gálán viszont, ami a díjátadók egyik legmeghatározóbbja, begyűjtötték szintén a forgatókönyvért járó szobrot. A Színészek Céhe a Spotlight-ban szereplő színjátszókat választotta a Legjobb csoportnak.

Mad Max – A harag útja

Az Oscar-díjkiosztó legnagyobb nyertese! A Tom Hardy-val és Charlize Theron-al a főszerepben készült, szerfelett látványos szuperprodukció 6 Oscar szobrocskával lett gazdagabb a február 28-i gálán. Megkapták a legjobb látványtervezés, a legjobb jelmeztervezés, a legjobb vágás, a legjobb maszk, a legjobb hang, és a legjobb hangeffektus vágás kategória elismerését is. Igaz a díjak nem a legfontosabb kategóriákban jutottak a Mad Max-hez, ők biztosan nem szégyenkeznek ez miatt. A DVD borítóján is csak annyi fog állni, hogy 6 Oscar díjas alkotás.

Érdekesség, hogy a Golden Globe-on, mindösszesen csak két kategóriában jelölték a győzelemre, amiből egyet sem sikerült díjra váltania. Nem úgy a Bafta gálán, ami Anglia legfontosabb és egyben legrangosabb díjátadója is. Hét jelöléséből négy kategóriában tudott győzedelmeskedni. A SAG-on is tudott egy fontos díjat nyerni, illetve az AFI gálán az év filmjének választották.

Összességében mind a három alkotás stábja elmondhatja, hogy volt értelme belekezdeni a munkába. A maga nemében mindegyik film győztesnek titulálhatja magát a díjátadók tükrében. Ami magyaroknak büszkeséget jelenthet, hogy erre a listára a Saul fia is simán felférne, hiszen, ahol a magyar alkotás elindult, ott hengerelt is. Erre külön cikket fogunk szánni a későbbiekben.

(Címlapkép forrása)

//milos//


Article Tags: