FILMEZZUNK.HU

Reflektorfényben a friss Oscar díjas, Saul fia!

1966

Nézőpontok: Saul fia

Hatalmas tapsvihar tört ki, amikor a Dolby Theaterben hivatalossá vált; a Saul fia rendezője, Nemes Jeles Laszló veheti át a Legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, ezzel kilenc magyar jelölés és az 1982-es Mephisto után, immár második alkalommal került a szobrocska egy honfitársunk kezébe.

Ebben a cikkben utánajárunk egy kicsit annak, hogyan reagált a rendező, a főszereplő, néhány híresség és a sajtó a Saul fiára és annak győzelmére.

„Már kinéztem egy házat Beverly Hillsben” -reagált Nemes a hazai sajtótájékoztatón arra a kérdésre; mit kezdhet magával egy első filmes Oscar-díj nyertes. Mindez azután hangzott el, hogy egy hátizsák mélyéről előkerült az Oscar-díj. A fiatal rendező kifejtette, nem akar elkényelmesedni, több témában akar filmeket készíteni és már nagyban dolgozik a következő alkotásán. Arra a kérdésre, hogy szándékában áll-e további filmeket alkotni a holokauszt témájában Nemes kifejtette, úgy érzi, a Saul fiában mindent elmondott, amit el szeretett volna.

Röhrig Géza, aki a filmben Saul szerepében volt látható, elmondta, már a mű elkészülte előtt is számos visszajelzést kapott, ezért úgy gondolja; 15 millió magyar Sauljaként ült ott a díjátadón.

„ Amikor Géza a díszletben egy gyerekkel ment, akkor nem csak egy gyerek volt a kezében, hanem az a 100 ezer magyar gyerek, akit Magyarországról a haláltáborba szállítottak, és nagy részüket el is gázosították – mondta Vági Zoltán történész. Ezért Nemes Jeles László fővédnökségével a Magyar Levéltárban létrehoznak egy programot, melynek keretében felkutatják ennek a 100 ezer gyereknek a nevét”-olvasható az ATV.hu témában megjelent cikkében.

„Nem sejtettem, hogy a Schindler listája után ilyen sokáig kell várni egy korszakalkotó holokauszt drámára. A Saul fia nagyban hozzájárul a holokauszttal kapcsolatos kollektív emlékezethez.” Mindezeket nem más, mint Steven Spielberg mondta Nemes Jeles Lászlónak, a film rendezőjének a február 28-i Oscar gálán.

Röhrig Géza saját elmondása szerint „nem túl penge celebekből”, emiatt nem tudja pontosan megmondani, kik gratuláltak neki, de az biztos, hogy Ben Affleck-kel és Sylvester Stalloneval találkozott, amint ezt képek is tanúsítják… Hogy ők milyen szavakkal méltatták a Saul fiát, afelől csak találgatni tudunk.

A filmről számos neves külföldi lap nyilatkozott elismerően. A New York Times újságírója, A.O.Scott szerint a film jóval kevesebb belelátást enged a történtekbe, mint amennyit érzékelhetővé tesz. Érti ezalatt a tényt, hogy míg gyakorlatilag az egész film alatt Saul áll a fókuszban, a jelenetek homályos részei és a környező hangok is fontos információkat szolgáltatnak. Ettől olyan egyedi az alkotás.

„A Saul fia, mely nem csupán egy remek film, hanem a rendező, Nemes László debütálása is, egy általunk ismerősnek vélt világot mutat meg olyan szemszögből, ahonnan eddig még sohasem láttuk”– olvasható a Wall Street Journal hasábjain.

Azon túl, hogy a Time, a Variety és egyéb jelentős médiaorgánumok is mind elismerően nyilatkoztak a Saul fiáról, a film mondanivalóját mégis a rendező, Nemes Jeles László fogalmazta meg a legfrappánsabban; „Az emberiség legsötétebb óráiban is van egy belső hang, ami lehetővé teszi azt, hogy emberek maradjunk.”

(Címlapkép forrása)

//JoeJonix//


Article Tags: