FILMEZZUNK.HU
Hírességek, akik koronavírusban vesztették életüket

Hírességek, akik koronavírusban vesztették életüket

15587

(9) A jazz trombitás Wallace Roney koronavírus fertőzésben életét vesztette.

Hírességek, akik koronavírusban vesztették életüket

Wallace Roney, a jazz trombitás elhunyt a New Jersey-ben megtalálható St. Joseph’s Egyetem Egészségügyi Központjában, több beszámoló is megemlíti. 59 éves volt. Menyasszonya, Dawn Felice Jones megosztotta a NPR-rel és a New York Times-szal, hogy halála a koronavírushoz köthető. Azt is megemlítette, hogy március 25-én került kórházba. Roney már tinédzserkora óta jól ismert a jazz világában. 4 évtizedes karrierje során számos együttessel zenélt együtt, miközben jazz legendáktól tanulhatott- leginkább említésre méltó a mentora, Miles Davis.

Egy 1987-es Washington Post profilban ezt írta róla James McBride: “A neve Wallace Roney III. 27 éves. Washingtonból származik, és a világ egyik legjobb jazz-trombitása.” Így folytatta: “Roney gyerekkorában is mindig ez szeretett volna lenni – a legjobb a világon. Amikor 5 éves korában először vette kézbe trombitáját, úgy tűnt, mintha valami lángra lobbant volna benne. Azzal a tehetséggel született, hogy azonnal felismert bármilyen hangot — ha odakoccintasz egy érmét a borospohárhoz, meg tudja mondani milyen hangon szólalt meg — de a trombita ennél többet jelentett neki. A kürttel az önmagában lévő igazság titkait és kincseit tárta fel, amelyekről nem is sejtette, hogy léteznek. Amikor megfújta a trombitát, úgy érezte egyből a történelem részévé válik.”

(10) Adam Schlesinger, énekes és dalszerző, COVID-19 fertőzésben elhunyt.

Hírességek, akik koronavírusban vesztették életüket

Adam Schlesinger, olyan zenekarok énekese és dalszerzője, mint a Fountains of Wayne, illetve Ivy, egy szerdai napon elhunyt a New York-i Poughkeepsie-ben. 52 éves volt. Az Emmy győztes a koronavírussal kapcsolatos szövődmények miatt halt meg – jelentette ki Schlesinger ügyvédje. Az Ivy együttes volt az első, amely Twitter oldalukon bejelentette Schlesinger állapotát, és azt állította, hogy két hétig lélegeztetőgépen volt. Családja egy nyilatkozatot adott ki a Billboardnak, amely a dalszerző állapotának javulásáról számolt be. Schlesinger nagyon jól ismert a Wayne Fountains egyik társalapítójaként, de mindemellett sikeres karriere volt dalszövegíróként filmekhez, televíziós műsorokhoz és színházi előadásokhoz egyaránt. Ezentúl egyike volt azoknak, akik megírták a zenéket a “Crazy Ex-Girlfriend” című műsorhoz.

A többszörös Emmy-díj és a Grammy-díj elnyerése mellett Tom Hanks 1997. évi “That Thing You Do” című filmjének főcímdaláért Golden Globe-ra és Akadémia-díjra is jelölték. “Adam Schlesinger nélkül nem lenne Playtone, és a “That Thing You Do” nélkül. Egy igazi csoda volt.”- írta Tom Hanks a Twitteren.

(11) Ellis Marsalis Jr., jazz zongorista életét veszti koronavírus okozta komplikációk következtében.

Hírességek, akik koronavírusban vesztették életüket

A jazz zongorista és zeneszerző, Ellis Marsalis Jr., a koronavírussal kapcsolatos szövődmények miatt szerdán meghalt a Louisiana-i New Orleans-ban, több beszámoló szerint. 85 éves volt. A New Orleans-i zongorista, zenészként, szerzőként és tanárként is dolgozott, miközben 6 gyermekét nevelte. Közülük négyen — Branford, Wynton, Delfeayo és Jason — apjuk nyomdokaiba lépve szintén elismert jazz zenészek lettek. Ellis gyakran lépett fel New Orleans-i dalfesztiválokon, és széles körben elismertté vált, hogy sikeresen kialakította az utat a jazz zenészek újabb generációi számára —beleértve saját gyermekeit.

Apukám egy alázatos ember volt, egy olyan lírai hangzással, amely meg tudta ragadni a hely szellemét. Kőkemény hívő volt bármi extravagáns ízlés nélkül. Mint sok szülő, ő is áldozatokat hozott értünk, ezzel oly sokmindent lehetővé téve a számunkra. Nem csak materiális dolgokat tanított. Megmutatta, hogy milyen szépség rejlik egy bonyolult zene meghallgatásában vagy egy könyv elolvasásában; a művészet meglátásában és átfontolásában; megtanította, hogyan legyünk filozofikusak és kedvesek, de ugyanakkor megértsük, hogy néha egy adott helyzet megkövetelheti az ignoranciát.” – írta a fia, Wynton Facebook oldalán. Folytatta: “Számomra nincs szomorúság, csak öröm. Úgy lép be a nagy királyok csarnokába, ahogy a jazz embereként az életét is élte: emelt fővel és hálával. Igazán nagy megtiszteltetés volt őt ismerni.

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · ·