FILMEZZUNK.HU
12 Tom Hanks film, amit mindenképpen látnod kell

12 Tom Hanks film, amit mindenképpen látnod kell

32945

Tom Hanks legjobb filmjei

Korunk egyik meghatározó színésze, a kétszeres Oscar és négyszeres Golden Glob-díjas Tom Hanks. Az amerikai színjátszó, Thomas Jeffrey Hanks 1956. július 9-én született Concordban, Kalifornia államban, az Amerikai Egyesült Államokban. Hanks a mai napig több, mint 70 filmben vállalt kisebb-nagyobb szerepet, ugyanis nem csak színészként dolgozik, hanem ügyvezető producerként, rendezőként, forgatókönyvíróként és szinkronhangként is funkcionál. Mi most ebből a sok alkotásból kiválogattuk azt a tizenkét darabot, melyek nekünk a legjobban elnyerték a tetszésünket.

12. A pénznyelő (The Money Pit, 1986)

Új lakásra vágyi Walter Fielding és Anna Crowley. A fiatal pár hihetetlenül alacsony áron jut egy gyönyörű házhoz. Azt azonban a legrémesebb álmukban sem gondolták, hogy csakhamar valóságos romhalmaz lesz belőle. A kártyavár ehhez képest atombiztos óvóhely. Bármihez nyúlnak, letörik, kiszakad, összedűl. Kőműves hullik az égből, meszesvödör ömlik a nyakukba. A házaspárt azonban kemény fából faragták. Minden akadályon átgázolva igyekeznek rendbe hozni otthonukat.

A pénznyelő (The Money Pit, 1986)

Tom Hanks első igazán valamire való alkotása, talán mondhatjuk, hogy ez indította el máig tartó, sikeres filmes pályafutásán. Shelley Long partnereként hihetetlen szórakoztatóak mind a ketten.

11. Kémek hídja (Bridge of Spies, 2015)

James Donovan ügyvéd, akit a CIA arra utasít, hogy védjen meg egy KGB-ügynököt, Rudolf Abelt. Amikor a szovjetek foglyul ejtenek egy amerikai pilótát, Francis Gary Powerst, az ügyvédnek Kelet-Berlinben kell végrehajtania a fogolycserét.

Kémek hídja (Bridge of Spies, 2015)

Összesen hat Oscarra jelölt film, a tavalyi év egyik legjobban sikerült produkciója. Ebben az igaz történeten alapuló moziban már negyedjére dolgozott együtt Steven Spielberg és Tom Hanks, mint rendező és színész. A kémek hídja forgatókönyvét a Nagy Lebowski, a Fargo, és a Nem vénnek való vidék szkriptjét is jegyző, a nagyközönség számára többnyire rendezőként ismert Joel Coen és Ethan Coen írta.

10. Philadelphia – Az érinthetetlen (Philadelphia, 1993)

A sikeres ügyvéd, Andrew Beckett (Tom Hanks) egyetlen féltve őrzött titka, hogy homoszexuális. Mikor kiderül, hogy elkapta a halálos AIDS vírust, vállalata mondvacsinált okokból kirúgja, és ezzel derékba töri a karrierjét. Beckett elhatározza, nem hagyja annyiban a dolgot, és pert indít, azonban a cég hírneve miatt nem akad egyetlen ügyvéd sem, aki elvállalná az esetét. Végül az afroamerikai ügyvédhez, Joe Millerhez (Denzel Washington) fordul, aki ugyan személy szerint előítéletekkel viseltetik a melegek iránt, de a pénz miatt mégis vállalja az ügyet. Hamarosan rá kell jönnie, hogy az előítéletek, amelyekkel Andrew küzd, nem különböznek azoktól, amelyekkel neki kellett megbirkóznia.

Philadelphia - Az érinthetetlen (Philadelphia, 1993)

Tom Hanks a filmben nyújtott alakításáért kiérdemelte a legrangosabbnak vélt díjakat, az Oscar és Golden Globe szobrocskát. Tom Hanks elhivatottságát bizonyítja, hogy több, mint 10 kg-t fogyott a produkció kedvéért.

9. Apollo 13. (Apollo 13, 1995)

1970. április 11-én az Apollo 13 három fős legénysége nekivág a végtelen világűrnek. Küldetésük nem mindennapi: leszállni a Holdra. A kilövés simán megy, a mérnökökből, tudósokból és matematikusokból álló houstoni irányító központ felügyeli a repülést. Az űrhajó majdnem eléri a Holdat, amikor a következő “Houston, baj van!” A három űrhajóst egy hibás alkatrész miatt bekövetkezett robbanás megfosztja az oxigéntől, az energiától, és a hajó irányításának lehetőségétől. A tét többé már nem a Hold elérése, hanem az életben maradás.

Apollo 13. 1995

Minden idők egyik, ha nem a legjobb űrutazós filmje Tom Hanks, Kevin Bacon, Ed Harris és Bill Paxton-al a főszerepben. A “Houston, van egy kis gond” (Houston, we have a problem) nevezetes sort az Amerikai Filmintézet minden idők 100 legemlékezetesebb idézete közé válogatta, méghozzá az ötvenedik helyre. Érdekesség, hogy a filmben nyújtott alakítása miatt Tom Hanksről 1996-ban elneveztek egy aszteroidát, amely a “12818 Tomhanks (1996 GU8)” néven ismert.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·