FILMEZZUNK.HU
10 kihagyhatatlan film Harrison Ford pályafutásából

10 kihagyhatatlan film Harrison Ford pályafutásából

13090

Harrison Ford legjobb filmjei

A rutinos Harrison Ford a világ egyik legnépszerűbb színésze, aki számos műfajban szerzett magának rajongókat. Legsikeresebb filmjei a Csillagok háborúja-trilógia és az Indiana Jones-sorozat voltak; ezt a hat filmet minden idők legnagyobb kasszasikerei között is előkelő helyen tartják számon. Listánk ajánló jelleggel azt a 10 produkciót mutatja be, amit érdemes megnézni, ha Harrison Ford rajongó vagy, ha nem.

1) Csillagok háborúja (Star Wars, 1977)

Egy sötét és brutális hatalom akarja “halálcsillaga”, egy bevehetetlen űrállomás és katonái segítségével a világegyetemet leigázni. Leia Organa hercegnő küzd az elnyomók ellen, de fogságukba esik. Robotja segítségével azonban sikerül az utolsó pillanatban az űrbe juttatnia segélykiáltását, amely Luke Skywalker farmerfiúhoz jut el. Luke elindul az utolsó jedi-lovaggal, a bölcs, öreg Ben Kenobival, és az űrkalóz Han Solóval, hogy kiszabadítsa a hercegnőt.

Csillagok háborúja (Star Wars, 1977)

A legendás Han Solo karaktere talán a világ egyik legismertebb és legszerethetőbb filmes figurája. 15 éven keresztül a Csillagok háborúja vezette a toplistát, mint legtöbb bevételt hozó film, miután 1977-ben 775.397.007 dollárt hozott. 15 évvel később helyét Cameron Titanic-ja vette át. Harrison Ford az első filmmel mindössze tízezer dollárt keresett. A következő részben (Birodalom visszavág) már tízszer ennyit kapott. A mai napig 9 részt élt meg a Star Wars, de nem kell aggódni a rajongóknak, több évre előre számíthatnak újabb és újabb epizódokra.

2) Indiana Jones: Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark, 1981)

Indiana Jones, az amerikai régész a titkosszolgálat megbízásából 1936-ban Egyiptomba utazik, hogy még a lázasan kutató nácik előtt megtalálja az ószövetségi frigyládát. Ez sikerül ugyan, de a ládának csakhamar nyoma vész. A németek éppúgy nyomában vannak, mint Indiana vetélytársa, a francia Belloq, akinek nincsenek erkölcsi aggályai. A láda mágikus erejű…

Indiana Jones: Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark, 1981)

Indiana Jones neve szintén egybeforrt Harrison Ford nevével. A széria, a Star Warshoz hasonlóan olyannyira sikeres lett mind kritikailag, mind pénzügyileg, hogy eddig négy résszel rendelkezik, de már kilátásba helyezték az ötödik felvonást is!

3) Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982)

2019-et írunk, a helyszín Los-Angeles, ahol Deckard nyomozó azt a feladatot kapja, hogy találja meg az öt replikáns szökevényt, és akadályozza meg őket abban, hogy felvegyék a kapcsolatot alkotójukkal. A replikánsok, az emberi kinézetű robotok eközben megpróbálják bebizonyítani, hogy nekik is vannak érzelmeik, és ugyanolyan joguk van az élethez, mint bárki másnak.

Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982)

Ridley Scott kultikus alkotása a legnagyobb kérdésekre keresi a választ: Mi az élet értelme, és egyáltalán, mit jelent embernek lenni? 35 évvel az első rész után mutatták be a második részt, ahol Harrison Ford partnere napjaink egyik legmenőbb színésze, Ryan Gosling volt és külön öröm számunkra, hogy Magyarországon forgatták a filmet.

4) Ártatlanságra ítélve (Presumed Innocent, 1990)

Rusty Sabich államügyész nyakig ül a bajban: ki kell vizsgálnia a Carolyn Polhemus ügyvédnő ellen elkövetett kéjgyilkosság körülményeit. Mivel a nős Sabichnak futó szerelmi viszonya volt az áldozattal, botránytól tartva eltussolja a nyomokat, melyek rá nézve terhelőek lehetnek.

Ártatlanságra ítélve (Presumed Innocent, 1990)

Sydney Pollack még a könyv 1987. augusztusi megjelenése előtt megvásárolta a megfilmesítési jogokat 1 millió dollárért. Kevin Costner és Robert Redford is visszautasította Rusty Sabich szerepét, így kaphatta meg Harrison Ford.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·