FILMEZZUNK.HU
10 érdekesség, amit még nem tudtál Eddie Murphy-ről

10 érdekesség, amit még nem tudtál Eddie Murphy-ről

4158

Eddie Murphy érdekességek

Eddie Murphy Oscar-díjra jelölt és Golden Globe díjas amerikai színész, komikus és zenész. 1982-ben kezdte színészi karrierjét, és olyan filmekben játszott főszerepet, mint a 48 óra, a Beverly Hills-i zsaru trilógia, valamint a Dr. Dolittle. Emellett sikeres szinkronszínész is, leghíresebb ilyen jellegű szerepe, Donkey a szamár, a Shrek rajzfilmekből… Alábbi cikkünkben vele ismerkedhettek meg egy picit jobban.

Dr. Dolittle 1999

1) Édesapja meghalt, amikor Eddie még nagyon fiatal volt. Ezt követően őt és testvérét, Charles Q.-t édesanyjuk nevelte, de betegeskedése miatt egy időre fiai otthonba kerültek. Eddie elmondása szerint ez az időszak is nagy befolyással volt a humorára.

2) Brooklynban 15 éves korában (1976) 25-50 dollárért önálló esteket tartott külvárosi ifjúsági házakban, ahol saját szövegeivel szórakoztatta a közönséget.

Amerikába jöttem (Coming to America, 1988)

3) Korai munkáságára jellemző volt a sok káromkodás és a gúnyolódás is. Igazi figyelemre akkor tett szert, amikor rendszeres fellépő lett a Saturday Night Live népszerű tévéshowban. A műsorban való tevékenykedése alatt számos népszerű karaktert formált meg, köztük például Buckwheat és Gumby karakterét. Utóbbihoz kapcsolható a szállóigévé vált: Gumby vagyok, a francba. Előbbit pedig annyira szerették a nézők, hogy állandó jelleggel kérték a színészt, hogy utánozza. Végül úgy döntött jobb, ha maga mögött hagyja a karaktert, így végül a kamera előtt “megölték”, hogy másra koncentrálhasson.

4) Murphy a színjátszás mellett zenész is, több slágert és albumot kiadott színészi karrierjével párhuzamosan. Egyik legismertebb száma a Party All The Time, melyet Rick James-szel rögzített 1985-ben, és megtalálható a How Could It Be című albumán.

Tudta? Eddie Murphy nem csak zseniális színész, hanem hihetetlen jó énekes is

5) 2008-ban, a Norbit című filmben nyújtott szörnyű alakításáért egyszerre három kategóriában is az év legrosszabb színészének választották (a legrosszabb színész, a legrosszabb férfi epizódszereplő, a legrosszabb női epizódszereplő)

6) A Shrek című animációs filmben, a főszerepeket játszó színészek soha nem találkoztak egymással. Mindenki külön mondta fel a szövegét, míg valaki olvasta nekik a sorokat. John Lithgow, aki Lord Farquaadot játszotta, kifejezetten sajnálta ezt, mert nagyon szívesen dolgozott volna együtt személyesen Mike Myers-szel, Eddie Murphyvel, Cameron Diazzal.

Shrek (2001)

7) A Csúcsformában című akció-vígjátékban Carter szerepét Eddie Murphynek is felajánlották, de a színész A szentfazék (1998) javára lemondott a lehetőségről. Máig bánja…

8) Bár a színész a kétezres évektől több kritikailag lehangoló filmben kapott szerepet, pályafutása során több mint 30 nívós szakmai díjjal jutalmazták.

Jöhet egy új Beverly Hills-i zsaru film, ráadásul Eddie Murphy-vel?

9) Ő lett volna a 84. Oscar díjátadó gála házigazdája 2012-ben, ám a Ratner botrány miatt 2011. novemberében visszalépett a feladattól.

10) Murphynek tíz gyermeke van, eddig két alkalommal volt házas.

20 világsztár, aki megfogadta, hogy hatalmas családot fog alapítani

15 film, ami hazavágta a főszereplők karrierjét

(Hét színészei címlapkép forrása)
(Hét színészei érdekességek forrásai: starity.hu, wikipedia.hu, mafab.hu)

//milos//


Article Tags: · · · · · ·