FILMEZZUNK.HU
Mostantól A dzsungel könyve, a Dumbo és a Pán Péter is rasszista mesének minősül

A Disney+ felhozatalában A dzsungel könyve, a Dumbo és a Pán Péter is rasszista mesének minősül már

3738

A Disney+ felhozatalában A dzsungel könyve, a Dumbo és a Pán Péter is rasszista mesének minősül már

A Disney+ katalógusában szereplő rajzfilmeket, köztük a Dumbo, a Pán Péter és A dzsungel könyve című klasszikust olyan felirattal láttak el, amely a produkciókban előforduló rasszista sztereotípiákra hívják fel a figyelmet. A figyelmeztető felirat megjelenik az említett rajzfilmek mellett a Macskarisztokraták, valamint a Susi és Tekergő lejátszásakor is.

Macskarisztokraták 1970

“Ez a műsor negatívan ábrázol és kezel embereket vagy kultúrákat. Ezek a sztereotípiák akkor is rosszak voltak és ma is azok.”

– közölte a csatorna, amely kivette ezeket a filmeket a hét év alattiaknak szánt kínálatából. Az 1953-ban készült Pán Pétert feltehetőleg azért, mert szerepel benne egy amerikai őslakos figura, akit „rézbőrű” néven említenek. Az 1970-es Macskarisztokratákban egy vágott szemű alakot ázsiaiak  karikatúrájának szántak.

“Nem tudjuk megváltoztatni a múltat, de tudomásul vehetjük, tanulhatunk belőle és együtt léphetünk előre, hogy olyan holnapot alkossunk, amelyről ma csak álmodozni lehet.”

– közli a  a honlapján a Disney. A csatorna elkötelezett amellett, hogy inspiráló témájú történeteket hozzon létre, amelyek világszerte tükrözik az emberi tapasztalatok sokszínűségét.

Megható! Danny Trejo a magyar anyukáknak üzent Anyák napja alkalmából

(Via Index.hu)


Article Tags: · · · · ·