FILMEZZUNK.HU
A valaha volt 20 legjobb életrajzi film az IMDB szerint

A valaha volt 20 legjobb életrajzi film az IMDB szerint

24650

15. 12 év rabszolgaság (2013)

Solomon Northup hegedűművész története

A valaha volt 20 legjobb életrajzi film az IMDB szerint

Solomon Northup egy tisztességes és elismert New York-i hegedűművész az 1840-es évek elején. Egy nap azonban tőrbe csalják, eladják rabszolgának, és a szenvedés olyan formáit kell átélnie, melyet legrosszabb rémálmaiban sem gondolt volna. Helyzete egyre kilátástalanabbá válik, miután a könyörtelen Edwin Eppshez kerül. 12 évet tölt rabszolgaságban, és bár számtalanszor próbálták megtörni, nem adta fel a harcot. A sors végül összehozza egy kanadai áccsal, aki az utolsó reménysugárt jelenti életében.

14. A fegyvertelen katona (2016)

Desmond T. Doss, katonai orvos története

A valaha volt 20 legjobb életrajzi film az IMDB szerint

A II. világháborúban Okinawán szolgált az istenfélő katonai orvos, Desmond T. Doss, aki azzal tűnt ki a többiek közül, hogy nem volt hajlandó emberélet kioltására. Emiatt senki nem értette meg őt, s ezért került az orvosi alakulathoz, ahol megtette bajtársai érdekében, ami csak lehetséges volt. Ő volt az első az amerikai történelem során, aki kongresszusi érdemrendre terjesztettek fel.

13. Andrej Rubljov (1966)

Andrej Rubljovról szóló életrajzi film

A valaha volt 20 legjobb életrajzi film az IMDB szerint

Az Andrej Rubljovról szóló életrajzi filmben, megtudhatjuk, hogy a férfi 1400 körül Teofan ikonfestő tanítványa lesz. A festészettel mind a ketten vallásos meggyőződésüket szeretnék kifejezni. A fejedelmek számára azonban ez csak csupán a hatalom jelképe, ezért halmozzák fel a műkincseket. A fejedelmek között háború tőr ki, amikor is Andrej agyonüt egy erőszakoskodót, ami a férfiban olyan válságot indít el, ami miatt abbahagyja a festést.

12. Dühöngő bika (1980)

La Motta bokszoló története

A valaha volt 20 legjobb életrajzi film az IMDB szerint

La Motta, aki a “Dühöngő Bika” ragadványnevet viseli, mert a veszteségekkel mit sem törődve harcol, magánéletében nem könnyű ember. Miután első házassága tönkremegy, elveszi a csinos Vickyt, de a féltékenység lesz legkegyetlenebb ellensége. A boksz-maffiából való kiválásra és a menedzserétől való elszakadásra tett kísérletei is sorra csődöt mondanak: ahhoz, hogy benevezhessen a bajnoki mérkőzésekre, kénytelen különféle mesterkedésekbe fogni. A világbajnoki cím elnyerése után kezdődik hanyatlása: nem edz többé, egyre jobban elhízik, és elveszti a címet. Éjszakai lokált nyit, a felesége végleg elhagyja, és kiskorúak elcsábítása miatt börtönbe kerül. Teljesen elszegényedve, felpuffadt szórakoztatóként végzi rossz hírű klubokban.

11. Egy csodálatos elme (2001)

John Forbes Nash Jr. életéről szól

A valaha volt 20 legjobb életrajzi film az IMDB szerint

John Forbes Nash Jr. (Russell Crowe) a Princeton Egyetemen hallgat matematikát, ahol a könyörtelen versenyhelyzetben igen nehéz kitűnnie egy olyan valakinek, akinek sem gazdag családja, sem vagyona nincs. Nash viszont valamiben különbözik a többiektől, és zsenialitásának tanújelét is adja, amivel egy csapásra megváltoztatja nem csak saját életét, hanem a tudományét is. Élete egyre inkább sínre kerül, amikor megismeri szerelmét (Jennifer Connelly), barátja (Paul Bettany) pedig mindenben támogatja. Ám Nash tudása nem csak a magánemberek számára érdekes…

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·