FILMEZZUNK.HU
A valaha volt 20 legjobb életrajzi film az IMDB szerint

A valaha volt 20 legjobb életrajzi film az IMDB szerint

24654

5. A rettenthetetlen (1995)

Sir William Wallace életéről szól

A valaha volt 20 legjobb életrajzi film az IMDB szerint

Sir William Wallace a skót tröténelem egyik legemblematikusabb figurája. Hosszú távollét után hazaérkezvén szembesül azzal, hogy országában a kegyetlen I. Edward, angol király uralkodása miatt kaotikus állapotok uralkodnak. Hosszú rábeszélés és hősies példamutatás árán hadsereggé kovácsolja a hitehagyott skót népet, és a sereg élén csatába indul a szabadságért.

4. A zongorista (2002)

Wladyslaw Szpilman zongoraművész életéről szól

A valaha volt 20 legjobb életrajzi film az IMDB szerint

1939, Varsó. Wladyslaw Szpilman zongoraművész egy lemezstúdióban dolgozik, amikor bombázni kezdik a várost. A felvétel félbeszakad, Wladyslaw hazatér. Otthon zsidó szülei és testvérei megpróbálják eldönteni, mit vigyenek magukkal, ha a növekvő náci fenyegetés miatt menekülniük kell Varsóból. Wladyslaw nem akarja elhagyni a várost, mivel szereti, s legalább annyira rajong Dorotáért, a fiatal csellistáért. A nő nagyon aggódik a növekvő antiszemitizmus miatt. Családja nem sokkal azelőtt költözött be a fallal körülvett gettóba, és megpróbálnak alkalmazkodni az ottani élethez. A zsidó Itzak Heller kollaborál a nácikkal, és azt akarja, hogy Wladyslaw és Henryk csatlakozzon a zsidó rendőrséghez, de a fivérek visszautasítják az ajánlatot. Miközben megpróbálnak pénzt keresni, hogy eltartsák a családot, a körülmények egyre rosszabbra fordulnak.

3. Életrevalók (2011)

Philippe Pozzo di Borgo és Abdel Sellou története

A valaha volt 20 legjobb életrajzi film az IMDB szerint

Philippe, a gazdag francia arisztokrata párizsi lakosztályában állandó ápolót keres maga mellé, ugyanis egy baleset következtében nyaktól lefelé megbénult. Az állásra rengetegen jelentkeznek, közöttük Driss, egy szenegáli fiatalamber, aki most szabadult a börtönből. Két egymás számára ismeretlen világ találkozik, kettejük között azonban a bolondos és vakmerő kalandok során életre szóló barátság szövődik.

2. Nagymenők (1990)

Henry Hill életéről szól

A valaha volt 20 legjobb életrajzi film az IMDB szerint

Henry Hill gyerekkora óta nagymenő szeretett volna lenni. Vágyakozva bámulta a szemközt lakó maffiózót, aki mindig nagy kocsikon érkezett haza, akit mindig a legjobb nők kísértek, és akit soha nem zaklatott a rendőrség, ha túl hangos bulit csapott az éjszaka közepén. Henry egy napon nagy elhatározásra jut: önként jelentkezik a maffiózónál kisegítőnek. Néhány nap múlva már ő árulja a lopott cigarettát a gyárkapuban, néhány hónap múlva már név szerint ismeri őt a legjobb bár ajtónállója, és nem telik el sok idő, mire az utcán előre köszönnek neki a tőle rettegő emberek.

1. Schindler listája (1993)

Oskar Schindler életéről szól

A valaha volt 20 legjobb életrajzi film az IMDB szerint

Oskar Schindler (Liam Neeson) a második világháború során a németek által megszállt Lengyelországba kerül, ahol jó kapcsolatai és ügyeskedése révén megszerez egy gyárat. Zsidó származású könyvelője tanácsára kezd el zsidókat alkalmazni az üzemben, amely kiváló üzleti húzásnak tűnik, ám egy sokkal fontosabb oka is van: az alkalmazásába álló családokat így meg tudja menteni a deportálástól és a biztos haláltól. Az igaz történeten alapuló film egy megható történet arról, hogy egy ember is meg tudja változtatni a történelem menetét, ha képes az önfeláldozásra.

Fotó: ez a gyönyörű nő Steven Seagal gyermeke!

(Történetek forrásai: filmkatalogus.hu és mafab.hu)

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·