FILMEZZUNK.HU
A 10 legjobb film a mesterséges intelligenciáról

A 10 legjobb film a mesterséges intelligenciáról

10316

Filmek a mesterséges intelligenciáról

A 21. század egyértelműen a robotikáról és a mesterséges intelligenciáról szól. A kérdés ezekkel kapcsolatban csak az, vajon van-e okunk félni az ember és gép viszonyának ilyen ütemű fejlődésétől? Talán ezekből a filmekből kiderül.

10. A.I. – Mesterséges értelem (2001)

Monica és Henry fia évek óta hibernálva van, ezért Henry főnöke felajánl egy lehetőséget nekik. Megkaphatják elsőként a legújabb gyerek-prototípust, amelyet bármikor visszavihetnek, ha úgy szeretnék. A kisfiú beilleszkedése annak ellenére, hogy tud szeretni, elég nehézkes. Ez a film felteszi a kérdést: Ha a robot tudja szeretni az embert, képes lesz-e az ember szeretni a robotot?

A 10 legjobb film a mesterséges intelligenciáról

9. Én, a robot (2004)

Egy robot felelős egy ember haláláért, ami elképzelhetetlen, ugyanis a robotba beprogramozott 3 törvény nem ad felhatalmazást az ember elleni cselekvésre. Del Spooner nyomozó kapja ezt a lehetetlennek tőnő, de annál fontosabb esetet. Ha be vannak programozva a törvények, hogyan történhetett? Ha már nincsenek, hogyan lehetséges? Ez a film bemutatja a mesterséges intelligencia viszonyát a szabad akarathoz és az emberi fajhoz.

Én, a robot (2004)

8. Hold (2009)

Sam Bell a Lunar vállalat alkalmazottja, aki a Hold kőzeteiből való energiatermelés sikerességéért felelős. Társa egy mesterséges intelligenciával rendelkező robot, akit Sam kiszolgálására programoztak. A film bemutatja a társas magány okozta testi, lelki károkat és a valódi érzelem nélküli mesterséges intelligencia kapcsolatát az emberrel.

Hold (Moon, 2009)

7. Mátrix (1999)

Láthatunk egy valóságszerű világot, ahol nincsen szabad akarat és az igazi, mátrixon kívüli világról csak pár embernek vannak információi. A mesterséges intelligencia alkotta hálózat elleni ellenállásról, annak kijátszásáról szól a Mátrix című film, amelyben az alaphelyzettől fogva már a mesterséges intelligencia irányít. Továbbá megtudhatjuk, milyennek gondolhatja a tökéletes és valósághű világot a tökéletes gép és annak tudata.

Mátrix - Forradalmak (The Matrix Revolutions, 2003)

6. Szárnyas fejvadász (1982)

A replikánsfejvadász Deckard új küldetést kap: a Földre szökött replikánsokkal kell végeznie. Ezen embertestű gépek azonban sokkal gyorsabbak és erősebbek az embernél. Ez a film boncolgatja az emberi lét és az élet értelmének kérdéseit, utóbbit a replikánsoknál, gyártásuknál korlátozzák.

Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982)

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · ·