FILMEZZUNK.HU
Az internetes sportfogadás szerepe a modern sport filmek formálásában

Az internetes sportfogadás szerepe a modern sport filmek formálásában

328

Az internetes sportfogadás szerepe a modern sport filmek formálásában

Az internet kialakulásának köszönhetően a film- és sorozatnézés sokkal nagyobb teret kapott, mint amit régen tapasztalhattunk. Az online filmek pár kattintással, ingyen is elérhetőek, és a választék olyan széleskörű, hogy sok esetben több idő megy el a film kiválasztásával, mint magával a filmnézéssel. A sportokról szóló filmek szintén népszerűek társadalmunkban, hiszen ahogyan az internetes sportfogadás, úgy a sportok is mindennapi része az életünknek. A filmek világa folyamatosan alakul, ez pedig a kereslet-kínálat gyors váltakozásának köszönhető. A trend, az emberek érdeklődési köre folyamatosan változik, ezáltal a sport filmek is különbözőek. Alábbi cikkünkben kifejtjük, hogy a fogadások hogyan formálják a filmeket.

Sport filmek

Előljáróban érdemes pár szót ejteni arról, hogy valójában mire kell gondolni, ha sport filmről beszélünk. A műfaj alapját kiválóan jellemzi a neve, hiszen a sport filmekben általában egy bizonyos sportág kiemelkedő szerepet kap a történetben, tehát központi témája a filmnek. A sport filmek megtekintése során észrevehető, hogy maga a sport általában inkább metaforikus, mintsem szakmai szerepet tölt be.

Ebből adódóan tehát ezeket a filmeket nem feltétlen sportrajongók számára alkotják meg, habár legtöbb esetben a sportok rajongói azok, akik szakmai szemmel nézik a sport filmeket, ezáltal több megbecsülést mutatnak film és a sportok felé. Természetesen a nem kifejezetten sportrajongók körében is népszerűek ezek a filmek, hiszen izgalmasak, eseménydúsak, és olykor viccesek vagy drámaiak tudnak lenni.

A sport filmeknek két kategóriáját lehet megemlíteni, ez pedig a sportdráma és a sportkomédia. A két műfajnak közös pontja, hogy a sportok kiemelkedő szerepet kapnak, ám hangvételük és a történet fő szála általában különbözik. Míg a sportdráma inkább konfliktusokon alapul, addig a sportkomédiában a humor kap főszerepet.

Néhány sportdráma, mely kultuszfilmnek számít:

  • Ford vs Ferrari (2019)
  • Body and Soul (1947)
  • Rocky (1976)
  • Goal! trilógia
  • The Hustler (1961)
  • Remember the Titans (2000)

Internetes sportfogadás

A sportfogadás kultúrája évszázadok óta létezik, ám amikor elkezdtek megjelenni az egyre modernebb technológiák, a fejlődés teljes mértékben átformálta a sportfogadást. Új sportok alakultak ki, emellett az emberek számára sokkal elérhetőbbé vált a szerencsejátékozás, ezáltal új kapuk nyíltak meg a piacon. Természetesen a könnyű elérhetőség miatt egyre több fogadóiroda jelent meg, ezáltal pedig a szerencsejátékosok száma is nőtt. Sportfogadásokat tekintve jó pár évtizede a futball vezeti a lista élét, de igen népszerűek még a teniszre, amerikai focira, a kosárlabdára, illetve a küzdősportokra (MMA, box, stb.) tett fogadások is.

Számos sportfogadási technika és tanács elérhető az interneten, valamint általános tudnivaló, hogy rengeteg fogadási forma és típus létezik. Számos közülük elterjedtebb, mint a többi, a legtöbb kezdő sportfogadó például a fölött/alatt fogadást részesíti előnyben, mely azt jelenti, hogy meg kell tippelnie a fogadónak, hogy a két csapat góljainak száma a fogadóiroda által felkínált érték felett vagy alatt lesz a meccs végén.

Hogyan formálja a sportfogadás a sport filmeket?

A sportokra való tétrakás egy olyan hobbi (bizonyos esetekben hivatás), mely népszerűségét tekintve a lista legtetején áll. Ez annak köszönhető, hogy mivel nem átlagos témakörről van szó, sokkal több embert megszólít a tevékenység. Azok, akik például szeretik a sportokat, nagy eséllyel fogadásokat is fognak kötni, hiszen mindenki rendelkezik bizonyos kedvenc csapattal. Ezenkívül a sportrajongóknak általában az élő közvetítések mellett van lehetőségük élőben fogadni, mely egyfajta extra izgalmat biztosít számukra. Fontos tény, hogy a sportfogadás nem csak sportokra terjed ki, hanem más egyéb eseményekre is, ám statisztikailag az vehető észre, hogy a legtöbb ember inkább a sporteseményekre fogad szívesen.

Mivel a világ, a technika és az emberiség is fejlődik, egyre több, modernebb sportokkal és filmekkel találkozhatunk. Közvélemény kutatások szerint a kettő ötvözése (sport filmek) maximálisan kielégíti a sport- és film rajongók igényeit, hiszen a filmkészítők olyan technikát alkalmaznak a sport filmek megalkotásakor, ami rendkívül látványossá, izgalmassá és élethűvé teszi a filmeket.

Érdekes tény, hogy az internetes sportfogadás mekkora szerepet játszik a modern sport filmek formálásában. Azok, akik a sportokra fogadnak, sok esetben nézik az adott sport eseményeinek közvetítéseit, emellett magát a sport szabályait is el kell sajátítaniuk. A sport filmek iránti érdeklődés tehát nagy mértékben befolyásolja a sportfogadásokat, de ez fordítva is igaz.


Article Tags: ·