FILMEZZUNK.HU
A valaha volt 20 legjobb háborús film az IMDB szerint

A valaha volt 20 legjobb háborús film az IMDB szerint

66969

A legjobb háborús filmek

Ryan közlegény megmentése? Apokalipszis most? Esetleg a Mel Gibson által rendezett A fegyvertelen katona? Vajon melyek a legjobb háborús filmek? Alábbi cikkünkben bemutatjuk röviden azt a 20 háborús filmet, amit a világ egyik legnagyobb filmes adatbázisa, az IMDB a legjobbnak tart.

20. Dunkirk (2017)

Egy csapat szövetséges katonát körülzár a német hadsereg Franciaországban a II. világháború alatt, 1940. május 27-én. A katonák között találni belgákat, briteket, kanadaiakat és franciákat egyaránt. Egészen június 4-éig Dunkirkben ragadnak, mígnem csodálatos módon megmenekülnek.

10 meglepő érdekesség a Dunkirk című filmről

Tudtad, hogy…?

Christopher Nolan tudatos szerkesztésmódot választott a filmjéhez, amelyet a hármasság vezérelt: vagyis a partszakaszon, a levegőben és a tengerben zajló események bemutatására koncentrált.

19. Nyugaton a helyzet változatlan (1930)

Az ifjú Paul Bäumer lelkesen vonul be katonának, végigszenvedi egy szadista altiszt kiképzését és végül elesik, mégpedig egy olyan napon, amikor a hivatalos hadijelentés szerint “nyugaton a helyzet változatlan”.

A valaha volt 20 legjobb háborús film az IMDB szerint

Tudtad, hogy…?

Az Universal stúdió ezért a filmért kapta meg az első Legjobb film kategóriás Oscar-díjat. A regényt feldogozta Delbert Mann rendező is 1979-ben. Az a film nem kapott Oscar-díjat, ám a korabeli háborús filmekhez viszonyítva, az erősen realisztikus képsorokat tartalmazott.

18. Híd a Kwai folyón (1957)

Nicholson angol tiszt csapatának japán hadifogságban egy Japán számára hadászatilag fontos hidat kell építeni a Kwai folyón át. Nicholson ezt visszautasítja, ezért egy hónapra lecsukják, de aztán Szaito japán ezredes mégis kiengedi: az angol tiszt megtekinti az építkezést és különféle hiányosságokat talál. Végül elvállalja az építkezés vezetését, hogy a híd elkészítésével az angol fölényt biztosítsa. Ezzel egyidejűleg a szövetségesek egyik különítménye a híd felrobbantására készül. A híd felavatása napján Nicholson felfedezi a lefektetett kábeleket. Felháborodva próbálja megakadályozni a robbantást, de azután rádöbben, hogy ezzel a háborús ellenség, Japán mellé állna. Maga indítja be a robbanószerkezetet, s ennek során feláldozza az életét.

A valaha volt 20 legjobb háborús film az IMDB szerint

Tudtad, hogy…?

Nem sokkal azután, hogy Alec Guinness Oscar-díjat nyert filmbéli alakításával, sajnálatát fejezte ki William Holdennek, amiért őt nem jelölték semmilyen díjra. Holden erre mosolyogva azt válaszolta Guinness-nek: “Megérdemelted, Alec, nagyszerű voltál a filmben. Tartsd csak meg az Oscart, én meg majd megtartom a film bevételének 10%-át.”

17. Barry Lyndon (1975)

Iren Redmond Barry a sors hányattatásai, a véletlen események következtében előbb az angol, majd a porosz hadseregben szolgál. Kémkedik, szerencsejátékot űz, majd megismerkedik a szépséges Lady Lyndonnal, akit feleségül vesz. A nemesi körökbe való fölemelkedését nem képes kihasználni, ezért hamarosan lecsúszik: mint nincstelen nyomorék fejezi be életét.

A valaha volt 20 legjobb háborús film az IMDB szerint

Tudtad, hogy…?

A stúdió csak úgy volt hajlandó finanszírozni a filmet, ha az éppen aktuális 10 legtöbb pénzt hozó sztár közül választanak egyet a főszerepre. Kubrick eredetileg Redford-ot választotta ki a szerepre, de ő elutasította, így került végül O’Neil a képbe.

16. A szarvasvadász (1978)

Egy pennsylvaniai kisvárosból három acélmunkást behívnak katonának a vietnami háború idején. Még a bevonulás előtt lezajlik Steven esküvője, valamint a három barát utolsó vadászata. Michel, Nick és Steven fogságba esik, megkínozzák őket, s fogvatartóik kényszerítik őket, hogy orosz rulettet játszanak, melynek során mindig életük a tét. Mégis kikerülnek a fogság poklából, s túlélik a háborút. Steven azonban szökés közben megsebesül, elveszti mindkét lábát, s nyomorékon nem akar visszamenni feleségéhez és gyermekéhez. Nick megtébolyodik, s Saigonban pénzért orosz rulettet játszik. Csak Michael tér vissza hazájába látszólag sértetlenül. Aztán még egyszer visszamegy Vietnamba, hogy hazahozza Nicket. Amikor barátja végre ismét emlékezni kezd, már túl késő – a rulettjátékban épp halálos golyót hoz számára a sors.

Tudtad, hogy…?

Egyes hírek szerint Michael Cimino hazudott a Vietnamban töltött katonai szolgálatával kapcsolatban, hogy jobb hírben és hitelesebbnek tüntesse fel a filmben ábrázolt jeleneteket. Később kiderült, hogy Cimino valóban csatlakozott a hadsereghez 1962-ben, ám mindössze 6 hónapot töltött szolgálatban és soha nem csatlakozott a Különleges Alakulathoz.

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·