FILMEZZUNK.HU
Morgan Freeman legjobb filmjei

10 Morgan Freeman film, amit mindenképpen látnod kell

20673

Morgan Freeman legjobb filmjei

Morgan Freeman színészi pályafutása néhány jelenettel kezdődött 1968-ban, a Hol voltak önök, amikor kialudtak a fények? című vígjátékkal, de róla el lehet mondani, hogy napjainkban is igen aktívan tevékenykedik. A legendás színész közel 100 produkcióban kapott kisebb-nagyobb szerepet. Íme az Oscar-díjas színész 10 legjobb filmje, időrendi sorrendben!

1) Hamis riport (Street Smart, 1987)

Jonathan Fisher újságírással keresi a kenyerét, de állása veszélybe kerül. Valami nagy durranás-cikket szeretne írni a prostitúcióról, de mivel senki nem hajlandó nyilatkozni neki, kénytelen egy saját maga kitalált sztorit megjelentetni. A rendőrség azonban azt hiszi, hogy igaz a történet, ezért megpróbálja kiszedni Jonathan-ból, amit tud…

Hamis riport (Street Smart, 1987)

Morgan Freeman olyan jól hozza karakterét, hogy Oscar és Golden Globe-díjra is jelölték, a legjobb férfi epizódszereplő kategóriában. A díjat azonban Sean Connery elhappolta előle az Aki legyőzte Al Caponét című filmjével.

2) Az 54. hadtest (Glory, 1989)

A Massachusetts állambeli önkéntes alakulat tagjai szinte mind feketék: szö- kött rabszolgák és északi szabad polgárok vegyesen. Egy fehér ember a parancsnokuk, Robert Gould Shaw, aki elhatározza, hogy bátor és jó katonákat farag a szedett-vedett társaságból.

Az 54. hadtest (Glory, 1989)

A történelmi háborús produkció három Oscar-díjat is nyert. Olyan sztárok mellett alkotott maradandót a szülinaposunk, mint Matthew Broderick és Denzel Washington, aki nem mellesleg meg is kapta az arany szobrocskát.

3) Miss Daisy sofőrje (Driving Miss Daisy, 1989)

Amikor az idős hölgy ismét összetörte autóját, fia felfogadta vállalata régi alkalmazottját, a néger sofőrt, Hoke Colburnt, hogy anyját fuvarozza. Miss Daisy nagyon nehezen tűri meg a környezetében a férfit, de a kezdeti nehézségek után összebarátkoznak.

Miss Daisy sofőrje (Driving Miss Daisy, 1989)

1990-ben, mind az Oscar gálán, mind a Golden Globe díjátadón ezt az alkotást látták az ítészek az év legjobb filmjének. Összesen négy Oscar díjat és három Golden Globe kupát kapott a Miss Daisy sofőrje.

4) Robin Hood – A tolvajok fejedelme (Robin Hood: Prince of Thieves, 1991)

Keresztes hadjáratra megy a Szentföldre Richárd királlyal Robin of Locksley. Hazaérkezve látják: az uralkodó távollétében anarchiába süllyedt az ország, a nottinghami bíró és társai magukhoz ragadták a hatalmat. Robin családját sem kímélték, az apját megölték, a vagyonát és a birtokát elkobozták. Robin bosszút esküszik: tisztára akarja mosni a családja nevét. Újra találkozik gyerekkori barátjával, a szép Mariannal.

Robin Hood - A tolvajok fejedelme (Robin Hood: Prince of Thieves, 1991)

Ezúttal olyan filmben szerepelt, aminek nem sikerült megkapnia a legrangosabb filmes elismerést, bár ezt a produkciót is jelölték. Anyagilag még is jó befektetés lehetett, hiszen a 48 milliós büdzsével készült alkotás, összesen 390 millió zöldhasút hozott az alkotóknak.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·