FILMEZZUNK.HU
A 10 legjobb Stanley Kubrick által rendezett film

A 10 legjobb Stanley Kubrick által rendezett film

8939

5. 2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey, 1968)

Az emberiség hajnalán az ősemberek egy fekete kőoszlopot találnak a pusztában. Ez a találkozás vezeti rá őket az eszközhasználat felfedezésére. Évezredekkel később, 2001-ben amerikai kutatók hasonló monolitra találnak a Holdon, ami rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíciót indítanak, hogy kinek szólhat az üzenet. Azonban HAL 9000, a fedélzeti komputer tudatára ébred, és a hajó legénysége ellen fordul. Az utolsó űrhajós a visszatérés reménye nélkül mégis belevág küldetése teljesítésébe.

2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey, 1968)

Tudtad, hogy…?

… azért, hogy ne tudjanak folytatást készíteni, Kubrick megsemmisítette a forgatás alatt használt űrbéli modelleket?

4. Acéllövedék (Full Metal Jacket, 1987)

Stanley Kubrick filmje a brutális vérengzés és a nyers erőszak erőteljes feldolgozása. A történet a vietnámi háborúban küzdő katonák sorsát mutatja be, ahogy lassan elvesztik emberi mivoltukat, és már csak a gyilkolás élteti őket. A kiképzőtáborban a kegyetlen őrmester csakis háborús alapanyagot lát a bakákban.

Acéllövedék (Full Metal Jacket, 1987)

Tudtad, hogy…?

… Stanley Kubrick arról ismert, hogy kis stábbal dolgozott a felvételek során? Egy alkalommal egy villanyszerelő befejezte a beállításokat a világításnál, és azt mondta neki a rendező, hogy „oké, tetszik, így akarom látni ezt a továbbiakban”, és elküldte őt a házába is, hogy ott is elvégezzen pár világítástechnikai módosítást.

3. Mechanikus narancs (A Clockwork Orange, 1971)

Alex fiatal, gondtalan és agresszív, ahogy társai is. Életük nem áll másból, mint mások terrorizálásából és az élvezetek hajszolásából, ám a fiú élete megváltozik, amikor társai feladják. Alex egy speciális átnevelő-módszer egyik alanyává válik, amivel megrpóbálják belőle kiölni az agresszivitást, de a társadalomba visszatérő fiú így sem tud beilleszkedni, és korábbi áldozatainak kiszolgáltatottjává válik.

Mechanikus narancs (A Clockwork Orange, 1971)

Tudtad, hogy…?

… Stanley Kubrick csak azért tette bele a filmben a kígyót (aki egyébként nem szerepel a film alapjául szolgáló könyvben), mert Malcolm McDowell nagyon fél tőlük?

2. Spartacus (1960)

Spartacus (Kirk Douglas), a trák gladiátor egy napon megelégeli a szolgasorsot, és úgy dönt, nem csak saját maga, hanem minden társa számára kiharcolja a szabadságot. Felkelést indít, hadsereget szervez, Itália-szerte csatlakoznak hozzá a rabszolgák, akik megelégelték sorsukat. Spartacus és hadserege készen áll arra, hogy megütközzön Róma legvitézebb hadseregével is.

Spartacus (1960)

Tudtad, hogy…?

… Stanley Kubricknek nem volt beleszólása a forgatókönyv alakulásába, amit annyira sérelmezett, hogy az összes későbbi filmjében teljhatalmat követelt a forgatókönyv fölött?

1. Ragyogás (The Shining, 1980)

Jack Torrance (Jack Nicholson) író elvállal egy nyugalmasnak ígérkező munkát: családjával télire az Overloook Hotelbe költözik, hogy ellássa az épület gondnoki teendőit. Az írói válsággal küzdő Jack a magánytól és a világtól való elzártságtól azt reméli, hogy ihletet kap, ám egészen más jellegű problémákkal kell szembetalálnia magát. Fiának frucs látomásai lesznek, ő pedig szép lassan nem tud különbséget tenni valóság és vízió között. Kétségbeesett felesége (Shelley Duvall) egy darabig csak tehetetlenül szemléli az eseményeket, ameddig rá nem döbben, hogy itt már nem csak az ép elméjük megőrzése a tét.

Ragyogás (1980)

Tudtad, hogy…?

… annyiszor változtatták meg a szövegkönyvet a forgatáson, hogy Jack Nicholson egy idő után mindig csak a legújabb lapokat olvasta el, amit aznap a kezébe nyomtak?

Csak kevesen tudtak erről: Robin Williams mindig csak egy feltétellel vállalta el a szerepeit

A toplista saját véleményen alapszik! Ha nem értesz egyet a listával, esetleg kihagytuk a kedvenc darabodat tőle, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt; Érdekességek forrása)

//spencer//

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · ·