FILMEZZUNK.HU
A 10 legjobb Stanley Kubrick által rendezett film

A 10 legjobb Stanley Kubrick által rendezett film

8904

Stanley Kubrick legjobb filmjei

Stanley Kubrick Oscar-díjas amerikai filmrendező és producer, akit a 20. század második felének egyik nagy hatású és innovatív filmkészítőjeként tartanak számon. Kubrick filmjeire, melyeknek többségét irodalmi művekből adaptálta, az újító technikai megoldások, eredeti történetmesélés és szellemesség jellemző. A zseniális direktor 95 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot és 71 évesen, 1999-ben költözött el az élők sorából. Alábbi összeállításunkban a 10 legjobb alkotásával emlékezünk rá.

A 10 legjobb Stanley Kubrick által rendezett film

A toplista saját véleményen alapszik! Ha nem értesz egyet a listával, esetleg kihagytuk a kedvenc darabodat tőle, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

10. A dicsőség ösvényei (Paths of Glory, 1957)

A németek Párizs felé közelítenek, már csak 28 km-re vannak, amikor a front megmerevedett. A francia és a német sereg bonyolult lövészárok járatokat alakított ki. A közkatonák ebben a hangyavárban küszködnek az apró győzelmekért. Mireau tábornok lehetetlen feladatot kap a feletteseitől: be kell venniük a német árkokat. Dax ezredes nem ért egyet a paranccsal, de végül lefogadja. A rohamozó franciák azonban hamar visszavonulót fújnak, mert túl nagyok a veszteségek. Broulard tábornok azt a parancsot adja, hogy lőjenek a visszavonuló katonákra, ám a tüzérparancsnok ezt megtagadja. A vezérkari tábornokok felelősségre vonják a visszavonuló ezredet, s elrettentő példaként több száz közkatona kivégzését rendelik el. Dax ezredes kiáll a közkatonákért, azt kéri, hogy egyedül őt vonják felelősségre.

A dicsőség ösvényei (Paths of Glory, 1957)

Tudtad, hogy…?

… a Rotten Tomatoes oldalán 94%-os értékelést kapott 53 kritika alapján?

9. Lolita (1962)

A Lolita történetében Humbert, az özvegy Charlotte albérlője, beleszeret az asszony lányába, Lolitába. A lány és a férfi viszonyt kezdenek egymással, de a lány nem igazán viszonozza a férfi szerelmét. Humbert úgy dönt elveszi az özvegyasszonyt, hogy mindig a lány közelében legyen, de a házasságot követően a feleség rájön a turpisságra és kiteszi Lolitát a házból.

Lolita (1962)

Tudtad, hogy…?

… Stanley Kubrick 1962-ben utazott Angliába, és itt forgatta le ezt a filmet? Végül oda is költözött családjával, mivel megtetszett neki az ottani eljárás a filmkészítés terén, valamint, hogy producerként is részt vehetett a filmben.

8. Barry Lyndon (1975)

Redmond Barry (Ryan O’Neal) a tizennyolcadik századi Írország szülötte. Egy farmon nevelkedett, ahol beleszeretett saját unokatestvérébe, Nora Bradybe. Amikor a lány kezét megkéri egy brit katonatiszt, a fiú pisztolypárbajra hívja ki őt. Bár a párbajt megnyeri, menekülnie kell. Dublin felé veszi az irányt, de útközben kirabolják. Barry úgy dönt, hogy belép a brit hadseregbe, így kerül a hétéves háborúba. Dezertálása után a porosz hadsereghez csatlakozik, ahol nagy karriert fut be köszönhetően vakmerőségének és ravaszságának. Évekkel később merész vágyakkal tér vissza Angliába szerencsét próbálni.

Barry Lyndon (1975)

Tudtad, hogy…?

… Stanley Kubrick egy személyben rendezője, producere és forgatókönyvírója a filmnek?

7. Tágra zárt szemek (Eyes Wide Shut, 1999)

William (Tom Cruise) és Alice (Nicole Kidman) Hartford minden szempontból tökéletes házaspár, sikeresek a szakmájukban, szépek és gazdagok, minden ajtó nyitva előttük. Egyetlen gondjuk, hogy kicsit unják egymást, de közben féltékenyek is egymásra, engednek is a kísértésnek, de utána mégis számon kérik egymáson. Intimitás, szexualitás, párkapcsolati játszmák fájóan közelről.

Tágra zárt szemek (Eyes Wide Shut, 1999)

Tudtad, hogy…?

… Stanley Kubrick 20 évig tervezte, hogy megfilmesíti Arthur Schnitzler novelláját?

6. Dr. Strangelove, avagy hogyan tanulhatjuk meg szeretni a bombát (1964)

Egy amerikai légitámaszpont őrült tábornoka bombázókat indít a Szovjetunió ellen, mert meggyőződése, hogy a kommunisták az USA elpusztítását tervezik. Miután az amerikai elnök értesül az esetről, azonnal felveszi a kapcsolatot az oroszokkal. Ők azonban semmit sem tehetnek, ha országukat támadás éri, beindul a leállíthatatlan védelmi protokoll, és azonnal atomcsapást mérnek az Államokra.

Dr. Strangelove, avagy hogyan tanulhatjuk meg szeretni a bombát (1964)

Tudtad, hogy…?

… Steven Spielberg egyszer úgy nyilatkozott, hogy a Dr. Strangelove film díszlete a legjobb filmes díszlet, amit valaha látott?

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · ·