FILMEZZUNK.HU
7 veszélyes üzenet népszerű tündérmesékben

Hét veszélyes üzenet népszerű tündérmesékben

7751

Veszélyes üzenetek népszerű tündérmesékben

Előfordulhat, hogy a tündérmesékben megkérdőjelezhető üzenetek bújnak el. Sőt, amikor Charles Perrault megírta a Hamupipőkét, 2 ellentétes erkölcsi tanulsággal fejezte be a történetet. Először is azzal, hogy a jóság fontosabb, mint a külső, majd végül, kissé cinikusabb hangnemben, hogy az olyan dolgok, mint a bátorság és az intelligencia fontosak, de szükséged van egy “keresztanyára”, vagy “keresztapára” ahhoz, hogy előrejuss az életben. Más szóval nincs nagyobb varázslat a kapcsolatépítés erejénél.

Mi szeretünk meséket olvasni és úgy gondoljuk, hogy mindenki gyerekkorának nélkülözhetetlen részét teszik ki. Néhány irodalmi és filmes alkotást viszont meg kell beszélni gyerekeinkkel, hogy kellő módon megértsék ezeket az alkotásokat. Az alábbiakban bemutatunk olyan dolgokat, amelyeket a szülőknek el kell mondaniuk gyerekeiknek, miközben megismerik ezeket a történeteket.

1. Jónak lenni nem azt jelenti, hogy csak háziasszony vagy.

7 veszélyes üzenet népszerű tündérmesékben

Ez az üzenet olyan Disney mesékben található meg, mint a Hófehérke És A Hét Törpe, Hamupipőke, vagy A Szépség És A Szörnyeteg. A történet pozitív szereplői jók abban, hogy az otthoni munkákat elvégezzék, míg a negatív szereplők egyáltalán nem értenek a házimunkához. Ezek a rajzfilmek megnézése után úgy tűnik, hogy az a jó nő, akit csak az otthoni feladatok elvégzése érdekel, de ez nem helyes.

2. A házasság nem a legnagyobb jutalom, de egy a lehetségesek közül.

7 veszélyes üzenet népszerű tündérmesékben

A legtöbb tündérmese a következő sémát követi: “probléma — kaland — jutalom.” A fiúkat érintő jutalom különböző lehet: szerelem, igazságszolgáltatás, rang, gazdagság stb., míg a lányoknál általában a házasság a jutalom. Ugyanakkor a modern társadalom a házasságot már nem az egyetlen életcélnak tekinti. Sok más olyan dolog is van, amiben a lányok jók lehetnek.

3. Néha az egyetlen ember, aki megment minket, önmagunk vagyunk.

7 veszélyes üzenet népszerű tündérmesékben

Keira Knightley elmondta egy újságírónak, hogy vannak bizonyos tündérmesék, amelyektől meg szeretné óvni kislányát. A színésznőnek nem tetszik, hogy egyes történetek női szereplői tehetetlenek és csak várnak egy férfira, aki megmenti őket. Például Hófehérke végig kiszolgálja mostohaanyját a saját házában és meg sem próbál kiállni önmagáért és a szabadságáért. Szerencsés volt, hogy meglátogatta tündérkeresztanyja, majd végül a herceg megmenti. A való életben ez sosem történt volna meg. Ugyanakkor Knightley engedi lányának, Edienek, hogy megnézze a Vaianát és a Jégvarázst.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · ·