FILMEZZUNK.HU
7 veszélyes üzenet népszerű tündérmesékben

Hét veszélyes üzenet népszerű tündérmesékben

7783

6. Egy egészséges lány soha nem fog úgy kinézni, mint egy hercegnő.

7 veszélyes üzenet népszerű tündérmesékben

A kutatások kimutatják, hogy azoknak a lányoknak, akik rendszeresen néznek hercegnőkről szóló rajzfilmeket, a jövőben rosszabb lesz az önértékelésük. Nem meglepő, hiszen úgy akarnak kinézni, mint kedvenc mesehőseik, de ez lehetetlen az illusztrátorok által eltorzított testarányok miatt. Ahhoz, hogy jól nézzen ki, egy lánynak vigyáznia kell önmagára és stílusára, de soha nem fog pont úgy kinézni, mint a filmbeli szereplők. Minél fiatalabban megtanulja, annál jobb.

7. Valójában elég nehéz megkülönböztetni a rossz és jó embereket csak a kinézetük alapján.

7 veszélyes üzenet népszerű tündérmesékben

Itt egy érdekes tény: a pozitív karakterek mindig vonzóbbak a tündérmesékben, mint a negatívak. Ez a minta helytelen sztereotípiákat okozhat. Érdemes megemlíteni, hogy még a Grimm fivérek is aggódtak emiatt: az ő verziójukban Hamupipőke mostohatestvérei nagyon szépek voltak, annak ellenére, hogy gonosz személyiségük volt.

A tudósok amiatt is aggódnak, hogy a filmek és mesék gyakran említenek egyértelmű mentális és pszichológiai problémákkal küzdő szereplőket. Például a 2004 előtt megjelent 34 Disney mesék 85%-ában mutatnak mentális problémákkal küzdő karaktereket. Ezeket a betegségeket gyakran használják arra, hogy kikészítsenek valakit. A valóságban elfogultságot okozhat olyan emberekkel szemben, akiknek valóban szükségük van segítségre.

Mesék, amelyek “biztonságosnak mondhatók”

Ezek a mesék arra tanítanak, hogy barátkozz, segíts a gyengébbeken, szeress és soha ne add fel, valamint a társadalom felépítését és az élet menetét ismertetik egy érthetőbb módon. Minimalizálják annak a lehetőségét, hogy a gyerekek helytelen sztereotípiák csapdáiba essenek.

  • Szenilla Nyomában (6+)
  • Vaiana (6+)
  • Kung Fu Panda (0+)
  • Zootropolis (6+)
  • A Kutya, Aki Megállította A Háborút (6+)
  • A Tenger Dala (6+)
  • Toy Story (6+)
  • Wall-E (0+)
  • Agymanók (6+)

//Mink Olívia//

Ilyen lenne, ha a Google Translate fordítaná a filmcímeket

(via Brightside)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · ·