FILMEZZUNK.HU
Bruce Lee halála ma is rejtély - 33 éves volt, amikor tragikus véget ért az élete

Bruce Lee halála ma is rejtély – 33 éves volt, amikor tragikus véget ért az élete

7684

Bruce Lee halála ma is rejtély – 33 éves volt, amikor tragikus véget ért az élete

Bruce Lee hongkongi származású szülők gyermekeként az Amerikai Egyesült Államokban született, de Hongkongban nőtt fel. Tizenhárom éves volt, amikor Yip Man Wing Chun-mester tanítványa lett, de más sportokat is űzött, például bokszolt és vívott. 18 évesen visszatért Amerikába, ahol filozófiát tanult. Egyetemi évei alatt tánctanítással, majd harcművészet-oktatással tartotta fenn magát. Első szerepét Hollywoodban a The Green Hornet című televíziós sorozatban kapta. 1970-ben Raymond Chow producer leszerződtette a hongkongi Golden Harvest filmstúdióhoz. Negyedik filmje, A sárkány közbelép premierje előtt, 1973. július 20-án váratlanul halt meg.

Bruce Lee

A hivatalos jelentés szerint szervezete érzékenyen reagált az általa bevett fájdalomcsillapító egyik összetevőjére, és az allergiás reakció végzetes agyi ödémát váltott ki. A magyarázatot a rajongók az első pillanattól fogva vitatták: sokan gyilkosságról beszéltek, voltak, akik szerint Lee azért halt meg, mert rögeszméjévé vált a korai haláltól való rettegés, a babonásabbak átokról suttogtak. További találgatásra adott okot, amikor Lee fia, a szintén harcművész-filmsztár Brandon 1993-ban ugyancsak rejtélyes körülmények között hunyt el A holló forgatásán.

Shannon Lee

Bruce Lee-t a Time magazin a 20. század legfontosabb személyei közé sorolta, a Variety pedig a 20. század 100 ikonja között tartja számon. Széleskörűen elfogadott, hogy nagy hatást gyakorolt a populáris kultúrára. Csillaga van a hollywoodi hírességek sugárútján és a hongkongi hírességek sugárútján, utóbbin szobrot is emeltek a tiszteletére. Lee hatással volt a filmművészetre, a harcművészet filmbeli ábrázolására, és számos későbbi rendezőt, színészt inspirált, annak ellenére, hogy csupán négy ilyen jellegű játékfilmet készített.

Brooke Shields drámai vallomása: először beszélt arról, hogy fiatalkorában megerőszakolták


Article Tags: · ·