FILMEZZUNK.HU
Emma Watson csak akkor vesz részt bármilyen további Harry Potter produkcióban, ha J. K. Rowling nem

Emma Watson csak akkor vesz részt bármilyen további Harry Potter produkcióban, ha J. K. Rowling nem

39290

Emma Watson csak akkor vesz részt bármilyen további Harry Potter produkcióban, ha J. K. Rowling nem

J. K. Rowling és Emma Watson egyformán komolyan küzd a nők jogainak érvényesüléséért. Bár mindketten egyetértenek, hogy sokkal több jog kéne, hogy megillesse a nőket, van köztük egy komoly ellentét: Rowling nem annyira támogató a transzneműség irányában, mint a Hermione Grangert alakító színésznő. Ez Emma Watsont annyira zavarja, hogy a jövőben nem is lenne hajlandó együttműködni az írónővel. Egyértelművé tette: csak akkor vesz részt bármilyen további Harry Potter produkcióban, ha Rowling nem.

Emma Watson csak akkor vesz részt bármilyen további Harry Potter produkcióban, ha J. K. Rowling nem

Emma Watsont Hermione Granger-ként ismerte meg a világ 2001-ben, a Harry Potter és a bölcsek köve című filmben. A színésznő azóta az ott megszerzett hírnevet meglovagolva több divat- és közéleti kampányban vett részt. Felnőtt korában a feminizmus, a nők jogaiért való küzdelem lett a legfontosabb számára. 2014-ben ő volt a HeForShe női egyenjogúsági kampány egyik fő kezdeményezője. Többször is elmesélte, mikor és hogyan alakult ki benne a feminizmus:

„Nyolcévesen merült fel bennem először, hogy a nemek között van-e egyenlőség, amikor »főnökösködőnek« mondtak a társaim, mert én akartam megrendezni a szüleinknek tartott előadást, amit a fiúk nem vállaltak”

– idézi a HVG. A HeForShe kezdeményezés célja az volt, hogy rámutasson: a nemi szerepekkel kapcsolatos elvárások nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érintik, akiknek szintén érdekében áll a szexizmus felszámolása. Az Indexhez tartozó Dívány nevű weboldal egy 2019-es cikkében azt olvashatjuk, hogy a kezdeményezés kritikusai szerint a színésznő narratívája a férfi-női kettősségre épül, figyelmen kívül hagyva a transz- illetve interszexuális személyeket. Ezért is visszás, hogy négy évvel később, 2023-ban Emma Watson ilyen nyíltan elítéli egy nőtársát, aki ugyanazért küzd, mint ő.

Emma Watson egyenes adásban szúrt oda J.K. Rowlingnak, aki nekiment az erőszakos LMBTQ-propagandának

Rowling egyébként már a 2021-es Visszatérés Roxfortba című évfordulós Harry Potter dokumentumfilmben sem szerepelhetett. A Harry Potter könyvek megálmodóját azzal vádolják, hogy nem elég nyitott a transzneműek felé – amely vád korábban magát Emma Watsont is érte.

Az írónő egy Twitter bejegyzésében nemtetszését fejezte ki a nemileg semleges nyelvezettel kapcsolatban, mondván, az eltörli a „nem” és ezzel a „nőiesség” fogalmát. Az sem emelt népszerűségén, amikor a gendersemleges mosdók kialakítása ellen emelt szót, azt állítva, hogy a nők kevésbé lesznek biztonságban, ha a férfiakat is beengedik a női mosdókba.

Borzasztó hírek érkeztek Bruce Willis állapota felől: az egykori akciósztár egyre rosszabul van

(Via vasarnap.hu)


Article Tags: · · ·